Guide
En guide är en kurs eller en artikel som steg för steg introducerar och lär ut ett program, en metod, en process eller dylikt. Guiden innehåller med fördel många bilder och förklarande texter som håller läsaren i handen hela vägen. Exempel: Skapa fejkade skärmdumpar i utbildningssyfte.
Hoppa över filtreringPerplexity – Levla upp ditt referensarbete
Har din informationssökning på internet blivit ett mödosamt sållande i en uppsjö av webbsidor medan du bombarderas av annonser och sponsrat innehåll? Ta hjälp av AI för att levla upp din informationssökning. Perplexity AI är en AI-tjänst som använder språkmodeller och realtidssökning för att samla information från webben och sedan sammanställa den till lättbegriplig och översiktlig information.
Surfa reklamfritt – rensa flödet med annonsblockerare
Är annonser på nätet ett nödvändigt ont som internetanvändare får stå ut med? Nej! Det finns faktiskt ett enkelt sätt för dig att nästan helt slippa se annonser i ditt flöde: annonsblockerare. De kan enklast beskrivas som en slags “Ingen reklam tack”-skyltar för surfande på nätet. Annonsblockerare är en extremt enkel och i de flesta fall helt gratis tjänst som kommer att göra ditt surfande så mycket bättre på många plan. I denna kurs lär du dig installera, hantera och i stora drag förstå hur en annonsblockerare fungerar.
Tillgänglig läsning – från A till Ö
AKK, Bliss, Daisy eller Äppelhylla – det finns gott om akronymer och kluriga benämningar som används inom bibliotekens arbete med tillgänglig läsning. Men vad betyder de egentligen? I den här ordlistan har Digiteket samlat några begrepp för olika kommunikationsstöd, medieformat, tekniska hjälpmedel och bibliotekstjänster som är bra att känna till.
Bokkunskap del 1: ISBN – I Siffrornas Briljanta Nummervärld
I denna kurs undersöker vi siffersystemet som många i bok- och biblioteksvärlden använder sig av dagligen men som inte så många vet historien bakom: ISBN. Men vad står de olika siffrorna för? Vad är skillnaden på ISBN-13 och ISBN-10? Och varför har inte 70 år gamla böcker något ISBN?
Läsombud – läsfrämjare inom vård och omsorg
Läsombud och högläsare inom vård och omsorg utgör en viktig och värdefull verksamhet för att möjliggöra för alla att ha tillgång till litteratur, nyheter och samhällsinformation utifrån vars och ens förutsättningar. Det här är en introducerande kurs om läsombud och högläsare inom vård och omsorg. Den syftar till att ge dig grundläggande kännedom om deras respektive roll och funktion samt hur folkbiblioteken kan främja och stötta dessa.
Att möta och bemöta döva personer på bibliotek
Viktor Jäderlund är döv sedan födseln och använder teckenspråk för att kommunicera. I denna film skapad av Biblioteken i Malmö ger han tips på hur du kommunicerar med personer som är döva.
Senior-MIK: Medveten på nätet del 7 – Skapa, nå ut och påverka!
Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Nätet har öppnat för många nya möjligheter att uttrycka sig, dela sina åsikter och vara med och påverka samhället. Den här kursen ger dig kunskap om hur man kan nå ut till andra, vara med i samhällsdebatten och göra skillnad.
Digitala böcker på folkbibliotek – en interaktiv visualisering
Följ den digitala biblioteksbokens väg, från författare till biblioteksanvändare!
Digitala böcker på folkbibliotek – hur funkar det egentligen?
Hur kommer det sig att folkbibliotekens e-boks-utbud ser så olika ut hos olika bibliotek fastän många delar samma distributör och tekniska gränssnitt? Vilka möjligheter finns för bibliotek att själva påverka för att kunna erbjuda en bättre biblioteksanpassad och användarvänlig tjänst? För att förstå detta och andra klurigheter har Biblioteksutveckling Sörmland tillsammans med bibliotekspersonal i regionen arbetat fram en visuell ekologi för digitala böcker. Digiteket har ställt några frågor till Jessica Malmström, biblioteksutvecklare på region Sörmland, och Anna Corlin, bibliotekarie i Strängnäs, om den nya visualiseringen. Varför behövs en visuell ekologi för digitala böcker på folkbibliotek? – Vi upplever själva att det är svårt att på djupet förstå hur system och aktörer hänger ihop. Flödet för den digitala boken i bibliotekssystemet är komplext. Både när det ...
Senior-MIK: Medveten på nätet del 6 – Få koll på sociala medier
Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Sociala medier kan vara svåra att navigera för den som inte är har erfarenhet av dem. Denna kurs ger dig en introduktion till de vanligaste sociala medier-plattformarna och hur de fungerar.
Senior-MIK: Medveten på nätet del 5 – Så granskar du bild och video
Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Bilder och videor spelar ofta på våra känslor mycket mer än vad text gör. Denna kurs hjälper dig att källgranska bilder och videor på nätet.
Ner i kaninhålet – Starta din egen studiecirkel om AI
Ända sedan företaget OpenAI släppte AI-verktyget ChatGPT i slutet av 2022 har världen svämmat över med nyheter om den snabba AI-utvecklingen. Många bibliotekarier är nyfikna på artificiell intelligens, men var ska man börja?
Att läsa bokstaven röd
Biblioteksutveckling Region Jönköpings län publicerade 2019 en skrift som beskriver ett längre projekt där textlösa bilderböcker, så kallade Silent Books, stod i centrum.
Litteraturförslag på svenska för Shared Reading
Under de allra senaste åren har Shared Reading spridit sig på folkbiblioteken som en ny metod i läsfrämjandearbetet, och många bibliotekarier har utbildat sig till läsledare för att kunna leda egna Shared Readinggrupper. Den som är läsledare har också ansvaret att välja ut lämpliga texter till varje lästillfälle – ett roligt men samtidigt tidskrävande arbete. Nu har det kommit en ny bok som ska fungera som en resurs och ett stöd i detta arbete. Litteraturförslag på svenska för Shared Reading: en guide för läsledare (Folkuniversitetets förlag 2024) innehåller förslag på drygt 600 skönlitterära texter på svenska och är indelad i fyra kategorier: För varje text ges upplysningar om författare, från vilket verk texten hämtats, ungefär hur lång den är samt dess innehåll. Det finns också ...
Upphovsrätt och AI: Skapar du med AI eller skapar AI åt dig?
I och med generativ AI:s stora genomslag och att du nu med några knapptryck kan skapa bilder, böcker, poesi, musik och mycket annat uppstår frågan om du har upphovsrätt till det algoritmerna skapat. Digiteket tipsar om två aktuella resurser i ämnet och sammanfattar i huvuddrag kunskapsläget i denna komplexa fråga.
Senior-MIK: Medveten på nätet del 4 – Metoderna som hjälper dig att granska källor
Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Det kan vara svårt att veta vilken information som är tillförlitlig på nätet. Denna lektion hjälper dig att bli en bättre faktagranskare, förklarar vad algoritmer är och hur de fungerar samt lär dig avslöja bluffmakare i sociala medier.
Senior-MIK: Medveten på nätet del 3 – Upptäck desinformation och konspirationsteorier
Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Den här kursen hjälper dig att känna igen desinformation och konspirationsteorier och hur du kan hjälpa till att stoppa spridning av falsk information.
Senior-MIK: Medveten på nätet del 2 – Så hittar du trovärdiga nyheter
Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Digitaliseringen har förändrat hur vi konsumerar nyheter. Denna kurs hjälper dig att skräddarsy ditt eget nyhetsflöde och lär dig att hitta och ta del av olika nyhetskällor på nätet.
Vad innebär den nya lagen om tillgänglighet för biblioteken?
Den nya tillgänglighetslagen som träder i kraft den 28 juni 2025 innebär stora förändringar för e-boksmarknaden, som i förlängningen även berör biblioteken. Lagen, som baseras på ett EU-direktiv, ställer krav på att digitala produkter och tjänster, inklusive e-böcker, ska vara tillgängliga för alla. Vad detta innebär för bibliotekens verksamhet diskuterades i ett webbinarium arrangerat av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).
Senior-MIK: Medveten på nätet del 1 – Bli en smartare nyhetskonsument
Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Den här kursen hjälper dig att bli en smartare nyhetskonsumenter, lär dig att känna igen fejknyheter, och hjälper dig att hitta trovärdiga nyheter på nätet.
Rätten till sitt språk
Inom KB pågår ett särskilt arbete för att stötta biblioteken att uppnå bibliotekslagens krav på särskild uppmärksamhet åt de nationella minoriteterna. I den här artikeln berättar vi om hur du som jobbar på bibliotek kan dra nytta av de nationella tjänster som finns på området.
Ska biblioteket hjälpa till med allt?
I syfte att reda ut hur långt bibliotekets uppdrag med handledning i digitala tjänster sträcker sig i praktiken har flera bibliotek i Västra Götalandsregionen utarbetat rutiner och riktlinjer. I förlängningen syftar framtagandet av rutiner till att tydliggöra bibliotekets roll för användaren, förbättra arbetsmiljön och skapa bättre samverkan med andra aktörer i kommunen.
Året med Digiteket i siffror – 2023
Nu är Digitekets statistik från förra året äntligen på plats och i denna artikel presenterar vi det mest relevanta. Vilka kurser var mest populära och vilka artiklar var de mest lästa? Vilka regioner ligger i topp och vilka kommuner är bäst när det gäller användning av Digiteket? Allt detta och mycket mer hittar du i denna artikel om året som gått fylld av siffror, staplar och procentenheter.