Hoppa direkt till sökresultat Gå direkt till innehållet

Guide

En guide är en kurs eller en artikel som steg för steg introducerar och lär ut ett program, en metod, en process eller dylikt. Guiden innehåller med fördel många bilder och förklarande texter som håller läsaren i handen hela vägen. Exempel: Skapa fejkade skärmdumpar i utbildningssyfte.

Hoppa över filtrering

Filtrera

Taggar

Innehållstyp

Form

Format

Tidsåtgång

Språkutveckling och läsförmåga
60+ min

Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen: Del 5 – Så kan du göra

Kurs

Välkommen till den femte och sista delkursen i fortbildningen Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen! Den här delkursen tar upp olika metoder för att arbeta språk- och läsfrämjande i praktiken. Här lyfts vikten av att vara en god samtalspartner, hur du kan läsa tillsammans med barnet och leka med språket samt att använda bilder och tecken som stöd i kommunikation.

Språkutveckling och läsförmåga
60+ min

Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen: Del 4 – Läsning och läsglädje

Kurs

Välkommen till den fjärde delkursen i fortbildningen Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen! Här lyfts litteraturen som konstform, och två av våra mest kända bilderboksförfattare tillika illustratörer, Stina Wirsén och Matilda Ruta, delar med sig av sitt skapande arbete, i ateljé och tillsammans med barn. Hur kan estetiska lärprocesser berika barnens upplevelser av böcker och läsning? Varför är det viktigt att barnen får lära sig att uttrycka sig på olika sätt? Slutligen framhålls anknytningen mellan den vuxne och barnet som ytterligare en vinst med högläsningen.

Språkutveckling och läsförmåga
60+ min

Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen: Del 3 – Flerspråkighet

Kurs

Välkommen till den tredje delkursen i fortbildningen Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen! Sverige är ett flerspråkigt land och barn ska få känna stolthet och glädje över alla sina språk. Den här delkursen ger grundläggande kunskap om hur man bemöter och stöttar flerspråkiga barn.

Språkutveckling och läsförmåga
60+ min

Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen: Del 2 – Små barns språkutveckling

Kurs

Välkommen till den andra delkursen i fortbildningen Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen! Den här delkursen ger dig grundläggande kunskap om hur små barns språk utvecklas. Du kommer att få lära dig hur barns typiska språkutveckling ser ut samt vad man kan göra vid en avvikande språkutveckling. Även skärmanvändning och dess inverkan på språkutvecklingen tas upp.

Språkutveckling och läsförmåga
60+ min

Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen: Del 1 – Därför ska vi arbeta språk- och läsfrämjande

Kurs

Välkommen till den första delkursen i fortbildningen Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen! I den här delkursen kommer vi att fördjupa oss i varför det är viktigt att vi arbetar språk- och läsfrämjande med små barn och vilken betydelse detta har genom livet.

Litteratur och förmedling
5 min

Boklek – väck barns nyfikenhet för böcker och bibliotek

Resurs

Hur introducerar man bibliotek för någon som aldrig varit på ett tidigare? Och kan man med hjälp av lekar, sagor och sånger göra bibliotek till en välkomnande plats för barn i förskoleåldern? Svaret på dessa frågor kan finnas i Boklek, en metod och en bok från tidigt 1990-tal som nu har omarbetats och uppdaterats.

Litteratur och förmedling
5-30 min

Skillnader mellan litteraturstöden i Norden – Garanterat bra böcker

Artikel

Varför får biblioteken egentligen lådor med böcker från Kulturrådet, och vad ska de göra med dem? Sedan 1970-talet har Sverige haft ett statligt litteraturstöd med syfte att främja mångfald och kvalitet i litteraturutgivningen. Från litteraturutredningen 1968 till dagens bibliotekssatsningar har stödet varit avgörande för att ge utrymme åt smalare och konstnärligt intressanta böcker som annars skulle ha svårt att konkurrera på marknaden. Lär dig mer om litteraturstödets historia, praktik och betydelse i denna artikelserie! Denna artikels innehåll är tagen från Kulturrådets skrift Garanterat bra böcker vars innehåll vi tycker förtjänar en större spridning. Innehållet i skriften publiceras i en serie antal artiklar på Digiteket och återpubliceras med godkännande av Kulturrådet. Sverige stöttar förlagen, Danmark författarna medan Norge och Finland prioriterar bibliotekens inköp. Så skulle de ...

Litteratur och förmedling
60+ min

Lesersørvis – nycklar till en bättre litteraturförmedling

Kurs

Lesersørvis är en norsk metod som bibliotekspersonal kan använda för att arbeta med litteraturförmedling på ett mer strukturerat vis. Kärnan i Lesersørvis handlar om att hitta rätt bok till rätt person. Lesersørvis metod gör det möjligt att identifiera vad en läsare har uppskattat i en bok och därmed sannolikt kommer att gilla i en annan.

Litteratur och förmedling
5-30 min

Om kvalitet – Garanterat bra böcker

Artikel

Varför får biblioteken egentligen lådor med böcker från Kulturrådet, och vad ska de göra med dem? Sedan 1970-talet har Sverige haft ett statligt litteraturstöd med syfte att främja mångfald och kvalitet i litteraturutgivningen. Från litteraturutredningen 1968 till dagens bibliotekssatsningar har stödet varit avgörande för att ge utrymme åt smalare och konstnärligt intressanta böcker som annars skulle ha svårt att konkurrera på marknaden. Lär dig mer om litteraturstödets historia, praktik och betydelse i denna artikelserie! Denna artikels innehåll är tagen från Kulturrådets skrift Garanterat bra böcker vars innehåll vi tycker förtjänar en större spridning. Innehållet i skriften publiceras i en serie antal artiklar på Digiteket och återpubliceras med godkännande av Kulturrådet. Stora delar av min tidiga ungdom tillbringade jag på Skellefteå stadsbibliotek. Det kunde bli tre–fyra ...

Litteratur och förmedling
5-30 min

Kiosklitteratur och massmarknad – Garanterat bra böcker

Artikel

Varför får biblioteken egentligen lådor med böcker från Kulturrådet, och vad ska de göra med dem? Sedan 1970-talet har Sverige haft ett statligt litteraturstöd med syfte att främja mångfald och kvalitet i litteraturutgivningen. Från litteraturutredningen 1968 till dagens bibliotekssatsningar har stödet varit avgörande för att ge utrymme åt smalare och konstnärligt intressanta böcker som annars skulle ha svårt att konkurrera på marknaden. Lär dig mer om litteraturstödets historia, praktik och betydelse i denna artikelserie! Denna artikels innehåll är tagen från Kulturrådets skrift Garanterat bra böcker vars innehåll vi tycker förtjänar en större spridning. Innehållet i skriften publiceras i en serie antal artiklar på Digiteket och återpubliceras med godkännande av Kulturrådet. 1974 betraktas som en vattendelare i svensk kulturpolitik. Än i dag är den statliga kulturpolitiken ...

Litteratur och förmedling
5-30 min

Röster om litteraturstödet – Garanterat bra böcker

Artikel

Varför får biblioteken egentligen lådor med böcker från Kulturrådet, och vad ska de göra med dem? Sedan 1970-talet har Sverige haft ett statligt litteraturstöd med syfte att främja mångfald och kvalitet i litteraturutgivningen. Från litteraturutredningen 1968 till dagens bibliotekssatsningar har stödet varit avgörande för att ge utrymme åt smalare och konstnärligt intressanta böcker som annars skulle ha svårt att konkurrera på marknaden. Lär dig mer om litteraturstödets historia, praktik och betydelse i denna artikelserie! Denna artikels innehåll är tagen från Kulturrådets skrift Garanterat bra böcker vars innehåll vi tycker förtjänar en större spridning. Innehållet i skriften publiceras i en serie antal artiklar på Digiteket och återpubliceras med godkännande av Kulturrådet. Modigare barnböcker med litteraturstöd Helena Lindh intervjuar Erik Titusson, förlagschef och förläggare Lilla Piratförlaget. För ...

Litteratur och förmedling
5-30 min

Litteraturstödet: Mångfald och kvalitet – Garanterat bra böcker

Artikel

Varför får biblioteken egentligen lådor med böcker från Kulturrådet, och vad ska de göra med dem? Sedan 1970-talet har Sverige haft ett statligt litteraturstöd med syfte att främja mångfald och kvalitet i litteraturutgivningen. Från litteraturutredningen 1968 till dagens bibliotekssatsningar har stödet varit avgörande för att ge utrymme åt smalare och konstnärligt intressanta böcker som annars skulle ha svårt att konkurrera på marknaden. Lär dig mer om litteraturstödets historia, praktik och betydelse i denna artikelserie!

Information och internet
5 min

EveryBookItsReader – att skriva om böcker på Wikipedia

Resurs

Sedan 2023 pågår under april månad den globala kampanjen #EveryBookItsReader. Syftet är att förbättra Wikipedias innehåll när det gäller litteratur. På svenskspråkiga Wikipedia saknas det många artiklar som rör barnlitteratur, men även om författare som bor och verkar i andra länder och som skriver på andra språk än svenska och engelska. Eftersom det är lite klurigt att förstå vad som gäller på svenskspråkiga Wikipedia när det gäller att skriva om litteratur så har Sofie Jansson hjälpt Biblioteksutveckling Sörmland att ta fram en guide. Guiden ger vägledning för hur du skriver om böcker på Wikipedia och vad som är relevant information att ha med. I guiden hittar du också tips på vad en artikel ska innehålla. Besök guiden till hur man kan skriva om böcker på ...

Språkutveckling och läsförmåga

Bläddra – en resurs för att tillgängliggöra böcker på minoritetsspråken

Artikel

Utbudet av litteratur på de nationella minoritetsspråken är litet, vilket gör det svårt för biblioteken att förmedla böcker till låntagarna. Men nu finns Bläddra! Bläddra är en app för mobil och surfplatta med e-böcker på jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Det långsiktiga målet är att appen även ska innehålla litteratur på finska.

Demokrati och delaktighet
60+ min

Hbtq+ på folkbibliotek

Kurs

Biblioteken är till för alla. Genom att arbeta aktivt och strategiskt med inkludering av utsatta grupper kan vi bidra till ökad tolerans, öppenhet och det demokratiska samhällets utveckling. För att skapa trygga, välkomnande platser för alla bibliotekets besökare, och samtidigt vara en säker och inkluderande arbetsplats för våra kollegor, är det viktigt att utbilda sig och ha ett levande samtal på arbetsplatsen kring normer, bemötande och inkludering.

Litteratur och förmedling
5 min

Från bok till plats och tillbaka – en metod för barnlitterära vandringar

Resurs

Under flera år har professor Maria Nikolajeva arrangerat barnlitterära vandringar i samarbete med Svenska barnboksinstitutet. Nu finns en skrift som introducerar metoden, för att fler ska kunna arrangera vandringar i barnbokens värld.

Demokrati och delaktighet
30-60 min

Vad tryckte jag på nu?

Kurs

Språkutveckling och läsförmåga
60+ min

Tornedalingar, kväner och lantalaiset – språk, kultur och identitet

Kurs

Det här är en kort kurs för att öka kompetens och förståelse för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Kursen strävar inte efter att vara heltäckande, utan fokuserar istället på specifika ämnen och områden som vi tycker är viktiga att känna till om man jobbar på bibliotek. Här tas följande upp:

Demokrati och delaktighet
5 min

Bibliotek som tankesmedjor – Exempel och tips för folkbiblioteken 

Resurs

Under 2023 och 2024 har tio pilotbibliotek i södra Sverige utforskat bibliotekens demokratiska uppdrag i en digital samtid, utifrån sina lokala utmaningar och förutsättningar. Metoderna som tagits fram av pilotbiblioteken innefattar bland annat kompetensutveckling inom AI i Karlskrona och Vaggeryd samt nya metoder för debatt och dialog på biblioteken i Lund, Emmaboda, Ystad, Habo och Oskarshamn. Andra kommuner, som Halmstad, Tingsryd och Hylte, har utforskat hur man kan skapa engagemang för demokratifrågor hos prioriterade målgrupper. Nu har projektet och pilotbibliotekens erfarenheter samlats i skriften Biblioteken som tankesmedjor – exempel och tips för folkbibliotek. Biblioteken som tankesmedjor är ett projekt i samverkan mellan de regionala biblioteksverksamheterna i Skåne, Halland, Blekinge och Kronoberg, Kalmar & Jönköpings län. Projektet finansieras av Regionsamverkan Sydsverige.

Information och internet
30-60 min

Perplexity – Levla upp ditt referensarbete

Kurs

Har din informationssökning på internet blivit ett mödosamt sållande i en uppsjö av webbsidor medan du bombarderas av annonser och sponsrat innehåll? Ta hjälp av AI för att levla upp din informationssökning. Perplexity AI är en AI-tjänst som använder språkmodeller och realtidssökning för att samla information från webben och sedan sammanställa den till lättbegriplig och översiktlig information.

IT och säkerhet
30-60 min

Surfa reklamfritt – rensa flödet med annonsblockerare

Kurs

Är annonser på nätet ett nödvändigt ont som internetanvändare får stå ut med? Nej! Det finns faktiskt ett enkelt sätt för dig att nästan helt slippa se annonser i ditt flöde: annonsblockerare. De kan enklast beskrivas som en slags “Ingen reklam tack”-skyltar för surfande på nätet. Annonsblockerare är en extremt enkel och i de flesta fall helt gratis tjänst som kommer att göra ditt surfande så mycket bättre på många plan. I denna kurs lär du dig installera, hantera och i stora drag förstå hur en annonsblockerare fungerar.

Språkutveckling och läsförmåga
5-30 min

Tillgänglig läsning – från A till Ö

Artikel

AKK, Bliss, Daisy eller Äppelhylla – det finns gott om akronymer och kluriga benämningar som används inom bibliotekens arbete med tillgänglig läsning. Men vad betyder de egentligen? I den här ordlistan har Digiteket samlat några begrepp för olika kommunikationsstöd, medieformat, tekniska hjälpmedel och bibliotekstjänster som är bra att känna till.

Litteratur och förmedling
5-30 min

Bokkunskap del 1: ISBN – I Siffrornas Briljanta Nummervärld

Kurs

I denna kurs undersöker vi siffersystemet som många i bok- och biblioteksvärlden använder sig av dagligen men som inte så många vet historien bakom: ISBN. Men vad står de olika siffrorna för? Vad är skillnaden på ISBN-13 och ISBN-10? Och varför har inte 70 år gamla böcker något ISBN?