Hoppa direkt till sökresultat Gå direkt till innehållet

Information och internet

Hur vi använder och delar information i vårt föränderliga medieklimat och hur vi kritiskt granskar, organiserar och hanterar information på olika plattformar och medier. Här ryms även innehåll om sociala medier, nätkultur och upphovsrätt.

Hoppa över filtrering

Filtrera

Taggar

Innehållstyp

Form

Format

Tidsåtgång

Information och internet
5-30 min

MIK från A till Ö – En ordlista för oss förvirrade

Artikel

QAnon, bitcoins och doxxing: det kan kännas hart när omöjligt att följa med i den snabbföränderliga terminologi som definierar vår samtid. Digiteket har satt samman en ordlista med begrepp och termer som på olika sätt relaterar till medie- och informationskunnighet av idag, som förhoppningsvis kan hjälpa dig att navigera och bättre förstå vårt hetsiga, förvirrande och ibland motstridiga informationsflöde.   Läs ordlistan från A–Ö, eller gör nedslag på termer som känns relevanta. I vissa fall länkar vi till vidare läsning och fördjupning. Kom ihåg att du kan söka på sidan med hjälp av kommandot ctrl+f (PC) och command+f (Mac). Bidra gärna med begrepp, ord och termer som du tycker ska ingå i ordlistan via kommentarsfunktionen i slutet av artikeln. 4chan: Anonymt internetforum känt för sin oreglerade ...

Information och internet
5-30 min

Vi står inför en ny era – men vi har varit här förut

Artikel

I en tid när artificiell intelligens transformerar vårt samhälle kan vi hämta värdefulla lärdomar från historiens tidigare industriella revolutioner. Theo Andersson, omvärldsbevakare på DIGG, visar hur dessa historiska omställningar kan hjälpa oss förstå och navigera i dagens AI-revolution. Artikeln är ett referat av föreläsningen av biblioteksutvecklaren Weine Sundell. 

Information och internet
5-30 min

MIK-utsikten: Plattformsdebatten, Wikipedia-kriget och AI-lärande

Artikel

Efter en lång paus återkommer MIK-utsikten. Det har hänt väldigt mycket sedan sist och inte minst i skrivande stund, med Donald Trump som president och en snabb och spännande AI-utveckling. I den här MIK-utsikten kikar vi på den nya, eller nygamla, plattformsdebatten och tipsar om några matnyttiga AI-relaterade resurser samt en Wikipedia-thriller.

Information och internet
30

NotebookLM – chatta med din data

Kurs

Har du någonsin suttit med en oöverskådlig mängd dokument framför dig letande efter den där lilla detaljen av relevant information som du behöver just nu? Kanske sitter du och desperat söker igenom gamla mötesprotokoll för att hitta ett beslut som ni tog någon gång förra året.

Information och internet
30-60 min

AI i bibliotek: etik, integritet och demokrati

Artikel

Vilka utmaningar, möjligheter och svåra frågor kan AI innebära när det gäller etik, personlig integritet och demokrati? Hur ska biblioteken arbeta med dessa frågor och vilken kunskap behövs för att möta invånarnas behov? Dessa frågor var i fokus under ett webbinarium med forskaren och internetanalytikern Marcin de Kaminski. 

Information och internet
5-30 min

”Det är en fantastiskt spännande tid att leva i” – om AI på bibliotek

Artikel

Hur kan AI komma att påverka bibliotekens verksamhet framöver? Vilka nya möjligheter med tekniken kan vi ta vara på? Biblioteksutvecklare Weine Sundell har skrivit ett referat och reflektioner från en föreläsning med AI-experten Anders Bjarby. DigiDag är Biblioteksutveckling Blekinge Kronobergs årliga konferens om teknik och framtiden för folkbibliotek och offentlig sektor. I år var det stort fokus på AI i allmänhet och dess användningsområden på folkbibliotek i synnerhet. AI-experten och visionären Anders Bjarby presenterade hur AI-teknik kan revolutionera biblioteksverksamhet, här i ett referat av Weine Sundell som också reflekterar kring folkbibliotek och dess verksamhet i förhållande till tekniken. I sin föreläsning ger Anders Bjarby konkreta exempel på hur folkbibliotek kan använda AI för att effektivisera administrativt arbete, skapa individanpassade tjänster och stärka sin position som ...

Information och internet
5 min

EveryBookItsReader – att skriva om böcker på Wikipedia

Resurs

Sedan 2023 pågår under april månad den globala kampanjen #EveryBookItsReader. Syftet är att förbättra Wikipedias innehåll när det gäller litteratur. På svenskspråkiga Wikipedia saknas det många artiklar som rör barnlitteratur, men även om författare som bor och verkar i andra länder och som skriver på andra språk än svenska och engelska. Eftersom det är lite klurigt att förstå vad som gäller på svenskspråkiga Wikipedia när det gäller att skriva om litteratur så har Sofie Jansson hjälpt Biblioteksutveckling Sörmland att ta fram en guide. Guiden ger vägledning för hur du skriver om böcker på Wikipedia och vad som är relevant information att ha med. I guiden hittar du också tips på vad en artikel ska innehålla. Besök guiden till hur man kan skriva om böcker på ...

Information och internet
5-30 min

ChatGPT – en lärare att ställa dumma frågor till

Artikel

Trots att ChatGPT ofta beskrivs som opålitligt används det till att söka information. I masteruppsatsen "Information i sammanflätning och förändring: Ungdomars informationssökning med ChatGPT" beskrivs hur ChatGPT:s inträde i ungdomars informationspraktiker i förlängningen har lett till både förändringar i hur ungdomarna använder Google och hur de granskar fakta. Samtidigt kan den nya information som genereras ha konsekvenser för informationslandskapet i stort.

Information och internet
30-60 min

Perplexity – Levla upp ditt referensarbete

Kurs

Har din informationssökning på internet blivit ett mödosamt sållande i en uppsjö av webbsidor medan du bombarderas av annonser och sponsrat innehåll? Ta hjälp av AI för att levla upp din informationssökning. Perplexity AI är en AI-tjänst som använder språkmodeller och realtidssökning för att samla information från webben och sedan sammanställa den till lättbegriplig och översiktlig information.

Information och internet
60+ min

Öppen vetenskap – därför behövs kunskapen på folkbibliotek

Artikel

Nu finns en ny kurs på Digiteket med namnet Öppen vetenskap i praktiken. Kursen ger handfast kunskap i ämnet och konkreta tips på hur folkbibliotek kan guida sina användare i en värld av öppna resurser. I samband med lanseringen av kursen hölls ett webbinarium som du nu kan se i efterhand.

Information och internet
60+ min

Öppen vetenskap i praktiken

Kurs

Alltmer vetenskapliga resurser är idag öppet tillgängliga vilket skapar nya möjligheter för folkbibliotek att stötta sina besökare. Även resurser kring forskningsprocessen är också i allt högre utsträckning öppet tillgängliga, alltifrån att publikationer och forskningsdata inte längre ligger bakom betalvägg till att det finns möjlighet för allmänheten att på olika sätt engagera sig i forskningsprocessen. När alltmer är öppet skapar det också nya möjligheter för folkbibliotek. Den här kursen riktar sig framförallt till folkbibliotekarier som i sin tjänst hanterar frågor om facklitteratur eller vill stärka sin medie- och informationskunnighet och, i andra hand, till deras chefer och andra intresserade.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 7 – Skapa, nå ut och påverka!

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Nätet har öppnat för många nya möjligheter att uttrycka sig, dela sina åsikter och vara med och påverka samhället. Den här kursen ger dig kunskap om hur man kan nå ut till andra, vara med i samhällsdebatten och göra skillnad.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 6 – Få koll på sociala medier

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Sociala medier kan vara svåra att navigera för den som inte är har erfarenhet av dem. Denna kurs ger dig en introduktion till de vanligaste sociala medier-plattformarna och hur de fungerar.

Information och internet
30-60 min

AI i bibliotek: jobben, kompetenser och kunskaperna

Artikel

I en värld av snabb teknisk utveckling: Vad krävs av oss på framtidens arbetsmarknad? Ann-Therése Enarsson, VD på tankesmedjan Futurion, delar sina tankar och insikter om framtidens arbetsliv kopplat till artificiell intelligens i en föreläsning arrangerad av flera samverkande regionbibliotek. Filmen är en inspelning av webbinariet ”AI i bibliotek – jobben, kompetenser och kunskaperna”, arrangerat av Regionbibliotek Halland, Biblioteksutveckling Region Jönköpings län, Regionbibliotek Stockholm, Biblioteksutveckling Sörmland, Biblioteksutveckling Västernorrland, Biblioteksutveckling Region Jämtland Härjedalen, Biblioteksutveckling Region Blekinge Kronoberg och Biblioteksutveckling Region Örebro län inom det regionala nätverket ReDig. Föreläsningen Se föreläsningen på Biblioteksutveckling Sörmlands Youtubekanal. Denna refererande artikel är skriven av Malin Hyttstrand, biblioteksutvecklare Region Jämtland Härjedalen, och Lovisa Sundin, biblioteksutvecklare Region Örebro län. De bidrar också med de biblioteksrelaterade reflektionerna som är insprängda i artikeln. Den ...

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 5 – Så granskar du bild och video

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Bilder och videor spelar ofta på våra känslor mycket mer än vad text gör. Denna kurs hjälper dig att källgranska bilder och videor på nätet.

Information och internet
5-30 min

Upphovsrätt och AI: Skapar du med AI eller skapar AI åt dig?

Artikel

I och med generativ AI:s stora genomslag och att du nu med några knapptryck kan skapa bilder, böcker, poesi, musik och mycket annat uppstår frågan om du har upphovsrätt till det algoritmerna skapat. Digiteket tipsar om två aktuella resurser i ämnet och sammanfattar i huvuddrag kunskapsläget i denna komplexa fråga.

Information och internet
5-30 min

MIK-utsikten: Vetenskap mot missinformation – En konferensrapport

Artikel

I mitten av april bevistade jag en tredagarskonferens i Uppsala. Forskare som arbetar med frågor kring desinformation, kunskapsmotstånd, medielandskapet, kritiskt tänkande och liknande, diskuterade aktuell forskning i dessa ämnen. Det var spännande, aktuellt och man fick med sig många intressanta infallsvinklar och lästips. Denna MIK-utsikt blir något så ovanligt som en konferensrapport, med nedslag i de tre dagarnas imponerande innehåll.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 4 – Metoderna som hjälper dig att granska källor

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Det kan vara svårt att veta vilken information som är tillförlitlig på nätet. Denna lektion hjälper dig att bli en bättre faktagranskare, förklarar vad algoritmer är och hur de fungerar samt lär dig avslöja bluffmakare i sociala medier.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 3 – Upptäck desinformation och konspirationsteorier

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Den här kursen hjälper dig att känna igen desinformation och konspirationsteorier och hur du kan hjälpa till att stoppa spridning av falsk information.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 2 – Så hittar du trovärdiga nyheter

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Digitaliseringen har förändrat hur vi konsumerar nyheter. Denna kurs hjälper dig att skräddarsy ditt eget nyhetsflöde och lär dig att hitta och ta del av olika nyhetskällor på nätet.

Information och internet
5 min

Intervju med Mediemyndigheten

Artikel

Den 1 januari 2024 bildades Mediemyndigheten, som är en sammanslagning av Myndigheten för press, radio och tv och Statens medieråd. Vilket är myndighetens uppdrag, vilka delar består dess verksamhet av och på vilket sätt är myndigheten relevant för biblioteksmedarbetare? Läs intervjun med Mediemyndighetens generaldirektörJan-Olof Lind.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 1 – Bli en smartare nyhetskonsument

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Den här kursen hjälper dig att bli en smartare nyhetskonsumenter, lär dig att känna igen fejknyheter, och hjälper dig att hitta trovärdiga nyheter på nätet.

Information och internet
5 min

Nya MIK-kurser för seniorer – intervju med Mobile Stories

Artikel

Lotta Bergseth och Jenny Sköld har skapat Medveten på nätet ett kurspaket på sammanlagt sju kurser om medie- och informationskunnighet riktat till seniorer. I samband med publiceringen av kurserna så ställde vi några frågor till dem. De har tidigare främst arbetat med unga som målgrupp så att ta fram material för seniorer var något som kändes både roligt och utmanande.