Om Digiteket
Digiteket är en plattform för digital fortbildning och inspiration vars främsta syfte är att öka kompetensen hos bibliotekspersonal gällande digital kompetens, medie- och informationskunnighet (MIK), läs- och litteraturfrämjande samt demokrati och delaktighet.
Digiteket ska bidra till att sprida kunskap som utgår från biblioteksrelaterad forskning och omvärldsbevakning. Allt material som kan främja digital fortbildning och MIK och inspirera till läs- och demokratifrämjande arbete har en plats på Digiteket. Materialet på Digiteket publiceras i form av kurser, artiklar och resurser. En kurs bygger på ett formaliserat lärande som följer en fast struktur, en artikel är friare i både form och innehåll och resurser är återpublicerat material utan någon större redaktionell bearbetning.
Konto på Digiteket
Du kan registrera dig för ett konto på Digiteket. När du är inloggad kan du bokmärka artiklar, kurser och resurser för att lätt hitta tillbaka till dem. Du kan även spara dina framsteg i kurser, fortsätta där du slutade och skapa en översikt över genomförda kurser. Du får dessutom ett diplom efter varje avslutad kurs!
Om du vill avsluta dit konto på Digiteket kan du kontakta redaktionen så hjälper vi dig med det: kontakt@digiteket.se
Bibliotekssverige gör Digiteket tillsammans
Digitekets redaktion producerar kurser och artiklar i samarbete med bibliotekspersonal, forskare och andra relevanta aktörer och plattformen är även tänkt att fungera som ett kärl för regionernas fortbildning och ge dessa ökad spridning i hela Bibliotekssverige. Plattformen bygger på typ av delakultur som ska göra det lättare att sprida kunskaper och erfarenheter till kollegor i andra kommuner och regioner. Redaktionen tar gärna emot förslag på nya kurser, artiklar, resurser och teman. För alla som vill bidra finns en kort guide och en mer utförlig kurs.
Uppdrag och utveckling
Digiteket är en nationell bibliotekstjänst som drivs av en redaktion på Stadsbiblioteket i Malmö på uppdrag av Kungliga Biblioteket, KB. Efter att Digiteket var en del av den nationella satsningen Digitalt först med användaren i fokus (2018-2020) fick KB i uppdrag av regeringen att möjliggöra en fortsatt verksamhet för Digiteket.
2022 beslutade KB och Statens kulturråd att tillsammans samverka kring Digiteket i syfte att stärka den nationella strukturen för folkbibliotekens kompetensutveckling av läsfrämjandeuppdraget, detta inom ramen för regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotekarier 2021–2023.
Läsfrämjandelyftets långsiktiga mål är att bidra till att skapa en likvärdig och hållbar infrastruktur för folkbibliotekens kompetensutveckling – med fokus på läsfrämjande och litteraturförmedling. Detta ska ge framförallt barn och unga mer likvärdiga förutsättningar för en fullgod läsförmåga och lustfyllda läsupplevelser.
I maj 2023 nylanserades Digiteket med nya läsfrämjande lärresurser och en ny version av webbplatsen. Våren 2024 infördes också kategorin Demokrati och delaktighet som breddar Digitekets uppdrag än mer.
Digitekets publiceringspolicy.
Tillgängligt och delbart
Digiteket försöker i största möjliga mån göra resurser tillgängliga och delbara för så många som möjligt. Majoriteten av materialet på Digitekets webb har någon form av Creative commons-licens om inget annat anges. Enstaka material på Digiteket kan ha annan licens.
Också på Digiteket!
Förutom artiklar, kurser och resurser kan du även hitta annat utbildningsmaterial på Digiteket.
Angelägen forskning
Angelägen forskning är ett forskarforum som presenterar och diskuterar aktuell forskning som en fortbildning för biblioteksmedarbetare. Angelägen forskning är en serie seminarier där du som deltar live har möjlighet att ställa frågor. Inspelningarna är tillgängliga på Digiteket i efterhand.
Strategisk utveckling av läsfrämjande på folkbibliotek
I samarbete med Bibliotekshögskolan i Borås har Digiteket publicerat ett antal poddavsnitt tillhörande kursen Strategisk utveckling av läsfrämjande på folkbibliotek.
Vetenskapliga lärresurser
Digiteket har sedan hösten 2023, i samarbete med Kulturrådet, publicerat vetenskapliga lärresurser. Lärresurserna tar sin utgångspunkt i forskning och teorier om läsning, litteraturförmedling och biblioteksutveckling.
Digitekets webbinarier
Under 2024 kommer Digiteket i samarbete med ett antal regioner att bjuda in webbinarier på olika teman. Tillfällena lyfter de vetenskapliga lärresurser som Digiteket har publicerat inom Kulturrådets satsning Läsfrämjandelyft för folkbibliotek.
Barnrätt i praktiken
Under hösten 2024 arrangerar Digiteket, tillsammans med flera regionala biblioteksverksamheter, två webbinarier om barnrättsarbete utifrån bibliotekens läsfrämjande uppdrag.
Digitekets redaktion
Kontakta hela redaktionen: kontakt@digiteket.se
Postadress:
Malmö stad
Kulturförvaltningen
Stadsbiblioteket
Att: Digiteket
205 80 Malmö
Redaktionsmedlemmar
Alla fotografier av Johan Björkwall, licens: CC BY 4.0.
Ola Nilsson
Redaktör och skribent med särskilt fokus på medie- och informationskunnighet.
Kontakt: ola.nilsson@malmo.se
Linnéa Jönsson
Redaktör och skribent med särskilt fokus på läsfrämjande, MIK och biblioteks- och informationsvetenskaplig forskning.
Kontakt: linnea.jonsson@malmo.se
Maria Lorentzon
Redaktör och skribent med särskilt fokus på läsfrämjande och barns och ungas delaktighet på bibliotek.
Kontakt: maria.lorentzon@malmo.se
Logotyp och grafiskt material
På denna sida hittar du Digitekets grafiska material och logotyper.
Digitekets sociala medier-konton