Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Klickåterhållsamhet

Sammanfattning

Klickåterhållsamhet är en svår, men viktig, färdighet att behärska för att kunna hantera det hetsiga scrollandet och bläddrandet som karaktäriserar dagens  internetanvändandet. Vi checkar av Instagram, byter till Facebook, scrollar och klickar. Kollar om det hänt något på Twitter. Kollar Blocket och Aftonbladet och så Facebook en runda till. Vi är vana vid att det går fort och att nytt innehåll presenteras för oss hela tiden. När vi söker på nätet så brukar vi välja något av de två första resultaten på första sidan. Vi besöker ytterst sällan den andra sidan av sökträffar.  Det finns ju till och med ett skämt om det där:

“The best place to hide a dead body is page two of Google Search results.”

Faktagranskare brukar scrolla igenom hela första sidan av sökresultat men också ibland den andra och tredje. De brukar klickåterhållsamhet. Sökmotorer visar dig resultat utifrån hur relevant de tror en sida är är för dig utifrån din sökordsformulering och kvaliteten på sidan baserad på sökmotorns algoritmer.

Det är för många viktigt att komma högt upp bland sökresultaten och många lägger ned mycket tid och resurser på sökmotoroptimering, SEO. Elever har i en studie trott att de ju högre upp i resultaten något dyker upp, desto trovärdigare är innehållet. De tolkade det som att att sökresultaten också är en kvalitetsrankning. Detta i kombination med att man vanligtvis bara väljer något av de första resultaten visar på vikten av återhållsamhet. Börja med att inte klicka utan överblicka titlar och adresser. Läs sedan översiktligt de små textutdragen, så kallade snippets, och öppna några av resultaten som verkar lovande i nya flikar. 

Övning

Det är bra att kunna lite sökfunktioner. Testa nedanstående och fundera på om och när du skulle kunna ha användning av dem.

  1. Använd citationstecken för exakt fras. Om du sätter det du söker efter inom citationstecken så söker du bara på den frasen, inte på kombinationer av de enstaka orden. Om du letar efter en specifik fras är det en bra funktion.
  2. Använd en asterisk i en frassökning. Om du använder en asterisk i en frassökning så fungerar den som en wildcard och söker på varianter av frasen. Sökfrasen ”* är bra mot förkylning” ger dig en massa resultat på saker som uppenbarligen är bra mot förkylning.
  3. Använd minus för att eliminera sökord. Om du vill utesluta vissa ord från en sökning så använder du minustecknet. En bildsökning på jaguar -car ger dig väldigt mycket mer kattdjur än om du inte hade specificerat att det inte var bilar du var ute efter.
  4. Sök bara på en sida. Med “site:” kan du söka på bara en specifik sida. Sökningen: site:sydsvenskan.se biblioteket ger dig alla träffar på bibliotek på Sydsvenskan, men ingen annanstans.
  5. Sök på filtyper. Med filetype kan du söka efter bara en viss typ av fil som t.ex. pdf eller jpg. Det går också att kombinera denna med t.ex. site om du skulle vilja söka efter bara pdf-filer på Malmö stads webbsida: filetype:pdf site:malmo.se

Gruppuppgifter

  • Vi delar med oss en av en mängd data till giganterna Google, Facebook, Microsoft och så vidare. Är frågor kring integritet, övervakning och vem som äger och har tillgång till data om en själv något ni diskuterar? Är det något besökare undrar över? 
  • Fundera över hur ni själva gör när ni söker något? Hur långt ner bland sökresultaten scrollar ni innan ni klickar på något?
  • Diskutera era eventuellt nyvunna Googlesökkunskaper. Kommer ni ha nytta av dessa? Vilka andra typer av databaser söker ni ofta i? Använder ni wildcards och operatorer när ni söker där? 

Vidareläsning

Effektivisera dina sökningar med en enkel sökning

Mike Caulfield visar hur du kan effektivisera dina sökningar genom att använda sökfunktionen

Algoritmisk literacitet

För att få en uppfattning om hur algoritmer styr vilken information som presenteras för dig är Olof Sundin och Jutta Haiders skrift Algoritmer – Så påverkar de din vardag föredömlig.

Mikotekets sökteknikspår är också väl värt att kolla in i sammanhanget.