Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Kursstruktur på Digiteket

Introduktion

Den första delen av en kurs på Digiteket består av en kort introduktion. Tänk dig den som en kort sammanfattning av kursens innehåll, som en sorts ingress. Målet är att du ska försöka fånga läsarens uppmärksamhet och göra hen nyfiken på att genomföra kursen. Ta fram era mest pedagogiska och säljande texter och använd med fördel direkt tilltal. Här ska följande saker framkomma:

Kursens syfte

Oavsett vilket material du skapar till Digiteket och oavsett vilken svårighetsgrad eller förförståelse som krävs, måste varje material inledas med att du mycket konkret förklarar för användaren varför kursen de funderar att lägga sin tid på är relevant. Gör förklaringen så konkret som möjligt – förankra den i användarens vardag och liv. Det är här du når och fångar dem.

Exempel

Vad innebär det egentligen, rent praktiskt, att handleda? Hur kan du se till att de, ofta korta och lite röriga, interaktioner du har med besökarna i frågor som rör digital kompetens, faktiskt leder till att de lär sig något?

Kursens kunskapsmål

När användaren förstår syftet med att göra kursen är det lämpligt att fortsätta med kursens kunskapsmål. På samma sätt som i syftet så behöver dina kunskapsmål vara klara och tydliga. De ska presenteras i en kvantifierbar och utvärderingsbar punktform.

Exempel

Efter genomgången kurs så kommer du ha: 

  • lärt dig hur du ska förbereda dig inför ett digitalt möte och skapa tekniska förutsättningar för att skapa bra ljud och bild
  • förstått hur en rollfördelning under ett digitalt möte kan underlätta kommunikationen
  • lärt dig hur du presenterar material under mötet
  • lärt dig hur de inbyggda funktionaliteterna som exempelvis chatten kan användas för kunskapsdelning
  • tagit del av en checklista som du kan använda när du ska förbereda ett möte med kollegor.

Kursens upplägg

Det är lämpligt att också förbereda användaren på kursens upplägg. Många presterar bättre när de känner trygghet i hur och på vilket sätt något ska genomföras. Beskriv kort mängden lektioner och vilken sorts pedagogiska metoder du kommer att använda. Vid behov: säg något om i vilken form kursen presenteras (text, video et cetera). Beskriv också om kursen har moment som bäst lämpar sig för studier i grupp.

Exempel

Kursen kommer genomgående att använda sig av personlig reflektion. Kursen fungerar bra för självstudier men om ni är en grupp som gör kursen tillsammans kommer ni bli ombedda att ta era personliga reflektioner med till diskussion efter varje avslutad lektion. Du kommer att få träna genom att göra övningar som kan hjälpa dig i ditt dagliga arbete på biblioteket. I den avslutande lektionen kommer du att kunna se över dina reflektioner och med hjälp av dessa kunna överblicka din progression.

Anmärkningar och kommentarer

I slutet av introduktionslektionen kan du ha med eventuella anmärkningar eller kommentarer som kursdeltagaren kan ha nytta av att känna till. Kanske fungerar bara programmet som man lär sig på PC och inte Mac, då passar det bra att nämna det här i början. Eller om kursen kanske bygger på ett annat material, beskriv då det här.

Lektioner

Lektioner är kursernas främsta byggstenar. Genom att strukturera ditt material avgör du själv hur många lektioner din kurs bör innehålla. Till varje lektion har du ett antal saker att ta ställning till:

Lektionens struktur

Din lektionsindelning är ett resultat av hur du väljer att strukturera ditt material utifrån kunskapsmålen. Försök att vara tydlig med vad lektionen kommer att handla om redan i titeln så att det blir lätt för användaren att orientera sig.

Lektionens innehåll och form

Innehållet i en lektion presenteras huvudsakligen i text, med stöd av bilder och/eller med filmer uppladdade på Youtube eller Vimeo eller annan media som till exempel podcasts.

Lektionens längd

Skapa gärna korta lektioner så att användarna får en känsla av att ofta lyckas avsluta en lektion, detta även för att de ska få en möjlighet att stanna mitt i en kurs utan att behöva läsa om en lång lektion om de inte haft tid att avsluta den. Digiteket har nämligen en funktion som gör att alla framsteg en användare gjort sparas så att de lätt kan se vilken som var deras sist avslutade lektion.

Exempel på tanke bakom lektionsindelning

I kursen Konsten att sluta stjäla bilder tas Creative Commons upp. Till detta ägnas två lektioner (lektion 3 och 4) trots att de egentligen skulle kunna vara en längre lektion. Tanken är att först ge en allmän presentation av vad Creative Commons  är  för att  sedan djupdyka i en mer detaljerad beskrivning av de olika licenserna. Denna uppdelning gjordes för att användaren snabbt skulle få en överskådlig bild av de olika licenserna om de skulle behöva läsa om dem. Att scrolla sig förbi den allmänna presentationen av Creative Commons skulle skapa onödigt scrollande.

Lektionens koppling till biblioteksverksamheten

Hur är ditt material relevant för en människa i det 21:a århundradet? Finns det något specifikt i det som dessutom kan kopplas till biblioteksverksamheten? Försök att hitta sätt att exemplifiera eller att problematisera kunskapen utifrån ett bibliotekssammanhang.

Exempel

“Många olika faktorer kan påverka mötet mellan bibliotekspersonalen och besökaren och självklart försöker vi alltid göra vårt bästa. Nedan listas konkreta tips på vad du kan tänka på för att främja en god samspelande atmosfär.”

Lektionens frågemetodik

I lektionerna kan du förslagsvis använda dig av någon av följande metoder, som förklaras mer grundligt i nästa lektion:

  • Flervalsfråga
  • Reflektion
  • Diskussion
  • Övning
  • Utmaning 

Det finns också möjlighet att använda flervalsfrågor för att ge läsaren en repetition av det den nyss läst. Alla lektioner lämpar sig dock inte för flervalsfrågor och för fördjupat lärande är det bra att också låta användaren reflektera och öva sig. Fundera noga över vilken sorts interaktion med användaren som passar bäst för varje lektion. Ingenting hindrar dig från att blanda flera olika metoder i samma lektion. Be användaren reflektera och avsluta med en flervalsfråga, eller be användaren göra en övning och sedan reflektera. Det är också fullt möjligt att skapa en lektion utan någon form av interaktion. En sådan lektion kommer då att avslutas med rutan “Markera som läst”.