Bilder och upphovsrätt – konsten att sluta stjäla bilderIntroduktion

Jag vet att du som läser detta är en tjuv. Jodå, det är jag ganska säker på. Hur jag vet att du är en tjuv? Takes one to know one!

Jag vet att du är en bildtjuv eftersom vi alla är eller har varit det. När vi behöver bilder till våra presentationer eller dylikt går vi till en sökmotor, den hittar bilder åt oss, vi väljer en och klistrar in den i t.ex vår presentationen. Lätt, snabbt och smidigt! Men, denna lätta handling är egentligen ett slags snatteri och djupt innerst inne så vet vi ju det. De flesta av oss har hört om upphovsrättslagen/copyright. Men det är ju så smidigt! Och vem skulle någonsin märka? Men om rollerna var omvända? Tänk på hur förbannad och besviken du hade varit om du plötsligt en dag hittade dina bilder i någons presentation, i en blogg eller en tidning. Dina bilder använda utan ditt vetande, utan ditt tillstånd, utan att du fått pengar för ditt verk och kanske i ett sammanhang som du inte alls stödjer.

Syfte

Syftet med denna kurs är att göra dig till en före detta bildtjuv genom att guida dig i konsten att sluta stjäla bilder.

Kunskapsmål

Kunskapsmålen för denna kurs är att du ska:

  • Förstå vad upphovrättslicensen innebär
  • Veta vilka de olika Creative Commons-villkoren är
  • Kunna skillnaden mellan de olika Creative Commons-licenserna
  • Veta vad Public Domain är
  • Veta var man kan hitta bilder med Creative Commons zero

Upplägg

Kursens innehåll består av text, film och länkar. Kursen kan göras ensam men ett gruppsammanhang kan göra kursen desto roligare.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mélanie Piedoie

Publicerad: 7 juni, 2019