Bilder och upphovsrätt – konsten att sluta stjäla bilderIntroduktion

Jag vet att du som läser detta är en tjuv. Jodå, det är jag ganska säker på. Hur jag vet att du är en tjuv? Takes one to know one!

Jag vet att du är en bildtjuv eftersom vi alla är eller har varit det. När vi behöver bilder till våra presentationer eller dylikt går vi till en sökmotor, väljer en bild och klistrar in den i till exempel vår presentation. Lätt, snabbt och smidigt! Men, denna lätta handling är egentligen ett slags snatteri och djupt inne inne så vet vi ju det. De flesta av oss har känner till upphovsrättslagen. Men det är ju så smidigt! Och vem skulle någonsin märka? Men om rollerna var omvända? Tänk hur förbannad och besviken du hade blivit om du plötsligt en dag hittade dina bilder i någons presentation, i en blogg eller en tidning. Dina bilder använda utan ditt vetande, utan ditt tillstånd, utan att du fått pengar för ditt verk och kanske i ett sammanhang som du inte alls stödjer.

Syfte

Syftet med denna kurs är att göra dig till en före detta bildtjuv genom att guida dig i konsten att sluta stjäla bilder.

Kunskapsmål

Efter genomgången kurs kommer du:

  • känna till vad upphovrättslicensen innebär
  • veta vilka de olika Creative Commons-villkoren är
  • känna till skillnaden mellan de olika Creative Commons-licenserna
  • veta vad Public Domain är
  • veta var man kan hitta bilder med Creative Commons zero.
Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mélanie Piedoie

Publicerad:

Reviderad: