Att skriva på WikipediaIntroduktion

I den här kursen får du lära dig grunderna i att skriva och redigera på Wikipedia.

Wikipedia är byggd i en programvara som är utvecklad för att det ska vara enkelt att redigera. Redan från början var syftet att vem som helst skulle kunna vara med och bidra med kunskap. Det går att redigera utan att vara inloggad, men som registrerad användare får du tillgång till fler funktioner som underlättar arbetet. Det har växt fram en hel del regler och riktlinjer för arbetet med artiklarna så det går inte att skriva vad som helst.

På Wikipedia syns och sparas allting du gör. På så sätt gör det ingenting om något går fel för det går alltid att återställa texten till en tidigare version. Det kan också vara bra att känna till att ingen äger det som skrivs på Wikipedia. Materialet får automatiskt en licens som ger andra rätten att använda och bygga vidare på ditt bidrag.

Kunskapsmål

Det här är den första kursen av fem som handlar om Wikipedia. Här får du lära dig grunderna med råd och tips för att komma igång.

Du kommer att lära dig:

  • Hur du hittar på huvudsidan
  • Hur du skaffar ett konto
  • Hur du utför din första redigering
  • Hur du lägger till en källa
  • Hur du skapar en ny artikel

De fem kurserna fördjupas efterhand och avslutas med en kurs där vi går igenom hur du genomför en egen skrivstuga. Där kommer du lära dig att handleda andra nybörjare i att skriva och redigera på Wikipedia. Kurserna läggs upp löpande i månadskiftet nov/dec 2019.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Wikimedia Sverige

Publicerad:

Reviderad: