Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Allt du skulle vilja veta om Creative Commons, men varit för skraj att fråga om

I princip allt du skapar, oavsett om det är en haiku nedklottrad på en servett, ett gäng snabba blyertsskisser på ett kopieringspapper under en APT eller bilderna på barnbarnen i din telefon, har ett upphovsrättsligt skydd. I korthet innebär detta att du, och bara du, bestämmer hur det materialet får användas. Du som upphovsrättsinnehavare ska kunna tjäna pengar på ditt skapande, men också åtnjuta rätten att avgöra i vilka sammanhang du vill att ditt skapande ska användas. 

Det är kanske inte så ofta som andra vill använda ens verk, men om de till exempel skulle vilja använda ditt fina höstfotografi de hittat på ditt Instagramkonto så hade de behövt fråga dig om lov. Det är för många ett rätt stort steg att höra av sig till någon och fråga om man får använda den där perfekta bilden av höstlöv i parken. Tanken på att behöva skriva kontrakt och fixa med ekonomisk ersättning gör också att det är lätt att dra sig för att fråga andra om lov att använda deras skapelser. 

Om du istället vill ge folk rätt att använda det du skapar i förväg, vare sig det gäller texter, fotografier, låtar eller bilder –  tja, allt som uppnår det lite luddiga begreppet verkshöjd – kan du göra det genom att ange att ditt verk tillhör den digitala allmänningen. Med allmänning i bemärkelsen den av bönder gemensamt ägda odlingsytan, en plats som vi delar på. Begreppet Creative Commons som licensen kallas beskriver vad det handlar om: verk inom den digitala allmänningen, som är fria att använda för oss alla. 

Syfte

Creative Commons kan ses som ett verktyg för att underlätta delakulturen. Licensformen gör det lättare för oss att använda och inspireras av allt det där vi skapar runt om i Folkbibliotekssverige. Syftet med denna kurs är att du ska lära dig mer om Creative Commons, som ett medel för att underlätta delande, och delakultur, vilket i förlängningen stärker Bibliotekssverige.

Kunskapsmål

Efter genomgången kurs kommer du att:

  • känna till grunderna kring upphovsrättslagstiftningen
  • känna till hur Creative Commons fungerar
  • veta vilka olika licenser som finns och vad som skiljer dem åt
  • kunna välja en passande Creative Commons-licens för ditt skapade material
  • veta hur man bäst attribuerar material med Creative Commons-licens.

Anmärkningar

Denna kurs är ersätter den tidigare Digiteketkursen Vad är Creative Commons?

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.