Författare: Wikimedia Sveriges

Publicerad: 16 januari, 2020

Wikipedia – Så genomför du en skrivstuga!Introduktion

Bra och trovärdiga källor ger relevans till artiklarna. Foto: Sandra Åhman (Stockholms Kvinnohistoriska) CC BY-SA 4.0.

I den här kursen får du lära dig hur man genomför en så kallad skrivstuga. Det är en slags workshop där man arbetar med fri kunskap och tillsammans redigerar artiklar som en av uppgifterna. En skrivstuga innehåller flera av de moment som man använder för att skriva på Wikipedia.

Utgå från era egna intressen och ta fram ett tema som fler kan vara intresserade av. Det blir mycket bättre om man är flera och dessutom tycker det är roligt att bidra. Det behövs egentligen bara två saker för att komma igång – en lokal med tillgång till internet och en dator att skriva på! Ett bibliotek kan alltså vara en bra plats för att arrangera en skrivstuga! Inte bara genom att uppfylla de två grundläggande kraven, utan också genom den personal som finns på plats, med stor vana av bland annat informations- och referenssökning; öppen länkad data mm.

Om du ska leda en skrivstuga behöver du så klart känna till och visa hur man skriver och redigerar på Wikipedia. En bra förutsättning för detta är att du redan gått framförallt våra tre första kurser om Wikipedia här på Digiteket, Att skriva på Wikipedia, Att samarbeta på Wikpedia samt Att arbeta med bilder på Wikipedia.

Det är inte speciellt svårt att komma igång och man kan samarbeta och dela med sig av erfarenheterna efter hand. Man kan lösa det mesta längs vägen och det finns hjälp att få hos gemenskapen på Wikipedia. Versionshanteringen gör också att allting sparas så du kan alltid backa tillbaka om något blir fel.

Det här är den sista kursen av fem som handlar om att skriva och jobba med artiklar och data på Wikipedia.

Kunskapsmål
Efter den här kursen kommer du ha grundläggande kunskaper och färdigheter i hur du håller en första workshop i att skriva och redigera på Wikipedia. Du kommer att kunna:

  • Göra research och hitta källor
  • Visa hur man skriver en artikel på Wikipedia
  • Ta en plats i och få stöd av gemenskapen

Kursen är upplagd i tre lektioner där den viktigaste delen är att gå igenom olika tips på vad man bör tänka på och hur man skriver en artikel på Wikipedia.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Wikimedia Sveriges

Publicerad: 16 januari, 2020