Litteraturförslag på svenska för Shared Reading
Under de allra senaste åren har Shared Reading spridit sig på folkbiblioteken som en ny metod i läsfrämjandearbetet, och många bibliotekarier har utbildat sig till läsledare för att kunna leda egna Shared Readinggrupper. Den som är läsledare har också ansvaret att välja ut lämpliga texter till varje lästillfälle – ett roligt men samtidigt tidskrävande arbete. Nu har det kommit en ny bok som ska fungera som en resurs och ett stöd i detta arbete.
Litteraturförslag på svenska för Shared Reading: en guide för läsledare (Folkuniversitetets förlag 2024) innehåller förslag på drygt 600 skönlitterära texter på svenska och är indelad i fyra kategorier:
- Originalprosa på svenska.
- Översatt prosa och dramatik.
- Lyrik och musiktexter på svenska.
- Översatt lyrik.
För varje text ges upplysningar om författare, från vilket verk texten hämtats, ungefär hur lång den är samt dess innehåll. Det finns också ett stort tematiskt register för läsledare som vill utgå från ett givet ämne eller en viss tematik. Här finns också tips om hur man själv kan söka vidare efter texter, och vad man måste veta om upphovsrätten när man arbetar med Shared Reading.
Guiden vänder sig alltså framför allt till läsledare inom Shared Reading, men har även ett värde för lärare som söker kortare texter att läsa högt och diskutera under litteratursamtal i skolan.
Kerstin Rydbeck introducerade Shared Reading i Sverige 2017 och är utbildad läsledare hos The Reader Organisation i Liverpool. Hon var även en av redaktörerna till forskarantologin Shared Reading i Skandinavia (2022). Hon är fil. dr i litteraturvetenskap och professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Institutionen för ABM, Uppsala universitet.
Upphovsrätt och licens för innehåll på aktuell sida
Observera att innehållet (texten, bilder, video och så vidare) på sidan kan vara licensierad i enlighet med olika licenser.
Texten på denna sida är licensierat enligt Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).
Detta innebär att du:
- får kopiera och dela vidare materialet i vilket medium eller format som helst
- får remixa, återanvända och bygga på materialet
- får använda det i kommersiella syfte och sammanhang
- inte behöver fråga om lov.
Om du bearbetar, delar eller använder texten:
- Ge ett korrekt Erkännande
- ange verkets namn,
- ange vem som skapat verket,
- ange länk till verkets ursprungsplats,
- ange länk till upphovspersonens webbsida (frivilligt, men trevligt),
- ange vilka delar som eventuellt är bearbetade
- länka till licensen.
Ett korrekt erkännande skulle kunna se ut så här:
Allt du skulle vilja veta om Creative Commons, men varit för skraj att fråga om, av Ola Nilsson. Texten är licensierad med Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).