Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet
Kollage av Ola Nilsson. Public domain.

MIK för nybörjare – En grundläggande fortbildning i medie- och informationskunnighet

Det här är en grundläggande kurs om medie- och informationskunnighet (MIK), som syftar till att tillgängliggöra Unescos olika MIK-kunnigheter på ett tydligt och konkret sätt. Kursen skapades då vi, Hanna Eskelin och Malin Hyttstrand vid biblioteksutveckling Region Jämtland Härjedalen, såg att MIK var ett svårt och brett begrepp att arbeta med på biblioteken. Med utgångspunkt i frågorna Vad är MIK? Vad innebär MIK-kunnigheter? och Hur kan vi förenkla detta? började arbetet med denna kurs och vår förhoppning är att den ska vara till hjälp i fortsatt arbete och förståelse kring MIK. I första hand skapades kursen för bibliotekspersonal inom vår region, men vi såg ganska snabbt att flera önskade denna form av stöttning och därför har vi valt att också tillgängliggöra kursen för alla genom Digiteket.

Målet med fortbildningen för dig som deltagare kan se olika ut:

  • ett sätt att friska upp minnet och få syn på vilka kunnigheter man känner sig trygg med eller vilka man behöver fördjupa sig i
  • ett sätt att få förståelse för MIK som begrepp och hur det hänger ihop med folkbibliotekens uppdrag
  • ett sätt att tillse att alla medarbetare i arbetsgruppen har samma grundförståelse av MIK
  • som ett avstamp i diskussioner och planering av praktisk verksamhet.

Syfte

Syftet med fortbildningen är att ge dig grundläggande kunskap om medie- och informationskunnighet (MIK) som begrepp, vad de olika kunnighetsområdena kan innebära samt varför det är viktigt att både inneha och kunna förmedla dessa kunnigheter.

Kunskapsmål

Efter genomgången kurs kommer du att

  • känna till de olika områdena som brukar ingå i MIK-definitionen
  • ha grundläggande kunskaper i medie- och informationskunnighet
  • känna till ett antal källor för att lära mer och bredda din kunskap om MIK.

Om kursen

Tanken är att denna fortbildning är det första steget i en större MIK-satsning. Vi har inte skapat innehållet i kursen, utan samlat och organiserat redan existerande resurser. Kursen innehåller en mängd olika länkar till annat material.

Fortbildningen är indelad i 24 olika lektioner där den första är en introduktion till MIK och de resterande 23 är de olika kunnighetsområdena som brukar räknas in il MIK-fältet. Varje del tar olika lång tid att genomföra, men totalt tar hela kursen cirka 8 timmar. Uppgifterna är obligatoriska när vi genomför utbildningen och inräknade i tidsomfånget, medan fördjupningsmaterialet är frivilligt och inte medräknat i tidsomfånget.

Ni kommer snart upptäcka att även om kunnighetsområdena är presenterade var för sig, så går de i praktiken in i varandra och flera är snarlika. Vi har också valt att lägga mer tid på vissa kunnigheter än andra.

Brasklapp!

Detta är en mycket grundläggande kurs i MIK, där vi medvetet försökt förenkla innehållet för att göra det tillgängligt och greppbart. MIK, som begrepp och praxis, är mycket mer komplext än vad som beskrivs. Vår tanke är som sagt att denna fortbildning ska ses och användas som ett första steg. MIK förändras med samhället och är en del av det livslånga lärandet, något man måste återkomma till gång på gång och upprätthålla.

Ett tips innan ni sätter igång

Prata gärna ihop er i arbetsgruppen om hur ni ska lägga upp arbetet med kursen. Om ni väljer att samtala efter varje del, eller kanske efter var femte del. Ta gärna anteckningar själv och reflektera över både dina egna kunskaper inom fältet men också dina tankar om hur, eller ens om, ni arbetar med respektive kunnighet i er verksamhet idag och om det finns delar av kursen där du känner att du skulle behöva utveckla din kunskap och förståelse.

Kommentarer

Arbetar ni med MIK på ert bibliotek?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.