Gå direkt till innehållet

Angelägen forskning: Folkbibliotek och samverkan

Folkbibliotekens arbete med samverkan och delaktighet stod i centrum för detta avsnitt av forskarforumet Angelägen forskning. Sofia Lindström Sol, lektor på Högskolan i Borås och Mohammed Mekrami, bibliotekschef för folkbibliotek och kulturhus i Uppsala, diskuterade olika aspekter av samverkan och delaktighet med fokus på målgruppen ungdomar.

Samverkan och delaktighet är angelägna frågor för folkbibliotek. Hur kan bibliotek samverka med olika aktörer, hur kan delaktighet med bibliotekens användare öka, på vilka sätt är social hållbarhet en del av folkbiblioteks arbete och hur påverkar dessa aspekter bibliotekens medarbetare? Dessa frågor utforskades i detta tillfälle av Angelägen forskning där Sofia Lindström Sol, lektor på Högskolan i Borås, samtalade med Mohammed Mekrami, bibliotekschef för folkbibliotek och kulturhus i Uppsala. 

Se samtalet i efterhand

Samtalet tog sin utgångspunkt i Sofia Lindström Sols forskning, som bland annat rör delaktighetsprocesser i offentlig verksamhet. I samtalet berättar Lindström Sol om Roger Harts delaktighetsstege, som en modell att använda med syftet att visa på olika steg kring delaktighet och att barn och ungdomars delaktighet kan ske på flera nivåer. Det högsta steget är att barn och unga delar makt med vuxna i rummet.

Biblioteksguider i Uppsala för att nå ungdomar

Mohammed Mekrami berättade om arbetet med så kallade biblioteksguider, som har ett specifikt fokus på ungdomar på Uppsala stadsbibliotek. Genom olika uppsökande verksamheter har guiderna träffat ungdomar i de sammanhang som de befinner sig i och börjat skapa relationer med dem.

I dag finns verksamheten Molnet på Uppsala stadsbibliotek. Den har utformats tillsammans med unga och har blivit en uppskattad plats för ungdomar.

– Våga lita på att ungdomar har bättre idéer än vad vi vuxna har, menar Mekrami, och säger vidare att samverkan och samarbete med unga är viktigt för att biblioteken och kulturhusen ska vara relevanta för ungdomar. 

– När har man lyckats med delaktighet? undrar Lindström Sol.

– När ungdomar återvänder till biblioteket och lockar med sig nya unga, då har vi lyckats, säger Mekrami. Ju mer tillit den unga har till rummet, till de vuxna och till verksamheten i sig desto mer delaktiga kan de bli. Men när man har uppnått en hög tillit med de unga kan det leda till att ungdomar delar med sig till personalen om svåra saker eller ohälsa hos ungdomar.

– I sådana fall behöver verksamheten samverka med andra verksamheter och förvaltningar i kommunen, som har ansvar som ett bibliotek och en biblioteksmedarbetare inte har, säger Lindström Sol.

En kritisk blick på Bokstart

Vidare reflekterade Mekrami och Lindström Sol över Bokstart som var ett initiativ av Kulturrådet. Numera finns Bokstart i många kommuner runt om i landet och hur man arbetar kan se ut på olika sätt.

– Men det kan vara värt att rikta en kritisk blick mot Bokstart, menar Lindström Sol, och ställer frågor kring vad det innebär att insatserna riktas till vissa, till exempel genom hembesök.

– Vems hem är det vi penetrerar och vilka hem gör vi det inte, säger Lindström Sol och uppmanar till att ställa frågor kring vilka syften och mål som finns med verksamheten och att ha en medvetenhet om att utanförskap kan lokaliseras i kroppen, istället för att fokusera på möjligheten till delaktighet.

– Att befinna sig i en rörelse av omsorg och kontroll. Vad gör det med människor? undrar hon. Samtidigt har folkbibliotek en unik position i kommunen.

– Bibliotek har ofta örat mot marken, det är plastiskt och har medborgarnära perspektiv, menar Lindström Sol.

Folkbibliotek är nästan den enda verksamheten i ett samhälle som når alla, eller har potential att nå alla och möta många invånare. Det finns ett värde i att biblioteken når så många, och Mohammed Mekrami berättar att i Uppsala arbetar man med att påminna beslutsfattare om bibliotekens värden och dess unika uppdrag om att bibliotek är till för alla och har potential att nå många i en kommun.

– Det borde vara incitament för andra verksamheter att bjuda in till samarbeten och samverka mer med bibliotek, säger Mekrami. 

Fördjupande material

Angelägen forskning

Angelägen forskning är ett samarrangemang mellan Kungliga biblioteket, Kulturrådet och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Det är ett forskarforum som presenterar och diskuterar aktuell forskning som en fortbildning för biblioteksmedarbetare. Angelägen forskning är en serie seminarier som äger rum cirka fem gånger under ett år. Samtliga Angelägen forskning kan alltid nås via Digiteket.

Upphovsrätt och licens för innehåll på aktuell sida

Observera att innehållet (texten, bilder, video och så vidare) på sidan kan vara licensierad i enlighet med olika licenser.

Texten på denna sida är licensierat enligt Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).

Detta innebär att du:

  • får kopiera och dela vidare materialet i vilket medium eller format som helst
  • får remixa, återanvända och bygga på materialet
  • får använda det i kommersiella syfte och sammanhang
  • inte behöver fråga om lov.

Om du bearbetar, delar eller använder texten:

  • Ge ett korrekt Erkännande
    • ange verkets namn,
    • ange vem som skapat verket,
    • ange länk till verkets ursprungsplats,
    • ange länk till upphovspersonens webbsida (frivilligt, men trevligt),
    • ange vilka delar som eventuellt är bearbetade
    • länka till licensen.

Ett korrekt erkännande skulle kunna se ut så här:

Allt du skulle vilja veta om Creative Commons, men varit för skraj att fråga om, av Ola Nilsson. Texten är licensierad med Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.