Läsombud – läsfrämjare inom vård och omsorg
Att få information och säga sin åsikt är en mänsklig rättighet. Det gäller alla, oavsett funktionsnedsättning, sjukdom eller ursprungsland. Därför måste samhället ge alla chansen att säga och tycka vad de vill. Alla ska också ha tillgång till och kunna ta del av litteratur och samhällsinformation, oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning.
Läsombud och högläsare inom vård och omsorg utgör en viktig och värdefull verksamhet för att möjliggöra för alla att ha tillgång till litteratur, nyheter och samhällsinformation utifrån vars och ens förutsättningar. Ett läsombud kan till exempel vara en stödpedagog på en daglig verksamhet som ser till att ordna regelbundna lässtunder och gemensamma besök till folkbiblioteket. En högläsare kan till exempel vara en privatperson som återkommande läser högt för äldre på ett äldreboende.
Folkbiblioteken är en viktig resurs för läsombud och högläsare. Bibliotekspersonal kan till exempel stötta och hjälpa läsombud och högläsare att hitta litteratur efter olika behov och önskemål.
Syfte
Det här är en introducerande kurs om läsombud och högläsare inom vård och omsorg. Den syftar till att ge dig grundläggande kännedom om deras respektive roll och funktion samt hur folkbiblioteken kan främja och stötta dessa.
Kunskapsmål
Efter genomgången kurs kommer du att ha:
- kunskap om vad det innebär att vara läsombud eller högläsare inom vård och omsorg samt vilka de vänder sig till
- kännedom om lagar och styrdokument som ger alla individer rätt till information, fri åsiktsbildning och kulturupplevelser
- förståelse för hur folkbiblioteken kan stötta och hjälpa läsombud och högläsare att arbeta med läsning
- kunskap om arbetsgruppers stödjande funktion och vilka aktörer på kommunal, regional och nationell nivå som berör läsombud och högläsare.
Målgrupp
Kursen riktar sig till personal inom vård och omsorg och på folkbibliotek. Andra yrkesgrupper eller privatpersoner kan också ta del av denna kurs.
Om begreppen läsombud och högläsare
Läsombud syftar i denna kurs på ordinarie personal inom vård och omsorg som arbetar med läsning inom den egna verksamheten. Personal inom daglig verksamhet, LSS-boenden eller äldreboenden är några exempel på personer som kan vara läsombud.
Det kan även finnas läsombud inom andra typer av verksamheter, till exempel förskolan eller på så kallade arbetsplatsbibliotek, men dessa berörs inte inom ramen för denna kurs.
Högläsare är en person som anordnar gemensamma lässtunder, exempelvis på äldreboenden eller för personer som deltar i daglig verksamhet. Högläsaren kan exempelvis vara personal i verksamheten, bibliotekspersonal, anhöriga eller frivilliga privatpersoner.
Folkbiblioteken finns som resurs för läsombudet och högläsaren när det gäller tillgång till litteratur, men de kan också ha samordnande och inspirerande funktioner.
Om kursen
Kursen består av fyra lektioner och innehållet bygger till stor del på studiematerialet Läsa tillsammans som är framtaget av Myndigheten för tillgängliga medier.
Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, är ett nationellt kunskapscentrum för tillgängliga medier. Myndigheten arbetar för att alla ska ha tillgång till litteratur, samhällsinformation och nyheter utifrån vars och ens förutsättningar, oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning.