Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet
En streckkod på baksidan av en bok med tio siffror ovanför streckkoden och tretton siffror under den.
En bok med både tiosiffriga och trettonsiffriga ISBN-nummer. Foto: Clay Hsu (許可雋). Bilden är beskuren och bearbetad. Licens: Creative Commons Erkännande-DelaPåSammaVillkor 4.0

Bokkunskap del 1: ISBN – I Siffrornas Briljanta Nummervärld

I en serie artiklar och kurser tittar Digiteket närmare på böcker och deras historia. Den här gången undersöker vi siffersystemet som många i bok- och biblioteksvärlden använder sig av dagligen men som inte så många vet historien bakom. Vi reder också ut vad de olika sifferfälten egentligen har för innebörd.

Talet 978 kanske inte har någon speciell innebörd för allmänheten. Men för personer som jobbar med böcker så är det de välbekanta inledningssiffrorna för de flesta ISBN. Om man till exempel söker efter en bok i en specifik upplaga eller en bok med en vanligt förekommande titel så är ISBN ett smidigt och ovärderligt verktyg. Men vad står de olika siffrorna för? Vad är skillnaden på ISBN-13 och ISBN-10? Och varför har inte 70 år gamla böcker något ISBN?

Syfte

Den här kursen förklarar vad ISBN-systemet är och vad de olika delarna av numren har för betydelse och funktion. Kursen ger även en kort historisk genomgång av hur och varför ISBN-systemet skapades och hur det har förändrats och utvecklats över tid.

Kunskapsmål

När du är klar med den här kursen kommer du att ha kunskap om:

  • vad ISBN är och systemets historia
  • hur man utläser de olika delarna av ett ISBN
  • hur det går till när en bok tilldelas ett ISBN
  • vilka medieformer utöver böcker som tilldelas ett ISBN och vilka som inte gör det.

ISBN på svenska

Även om “ISBN-nummer” används i det dagliga svenska språket så kan det rent språkligt kategoriseras som antingen en tautologisk sammansättning eller en pleonasm, med andra ord så är “nummer” i detta sammanhang överflödigt. “ISBN” är den variant som Kungliga biblioteket använder och därför är det den form som används i denna kurs. 

Tack

Stort tack till Carina Bäck Ekberg och Ingvar Persson på ISBN Sverige för hjälp och faktagranskning under framtagandet av kursen. Och tack till Nick Woods på International ISBN Agency för att jag fick använda bilden på David Whitaker.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.