Gå direkt till innehållet
Illustration: Fibben Hald ©

Boklek – väck barns nyfikenhet för böcker och bibliotek

Hur introducerar man bibliotek för någon som aldrig varit på ett tidigare? Och kan man med hjälp av lekar, sagor och sånger göra bibliotek till en välkomnande plats för barn i förskoleåldern? Svaret på dessa frågor kan finnas i Boklek, en metod och en bok från tidigt 1990-tal som nu har omarbetats och uppdaterats.

1991 släpptes en bok som skulle komma att få stor inverkan på det svenska biblioteksväsendet. Boken, med titeln Boklek, skrevs av bibliotekarien Anne Ljungdahl som då arbetade på Västerås stadsbibliotek. Sedan flera år tillbaka hade hon själv arbetat med lek som metod för att introducera och välkomna barn i förskoleåldern till biblioteket. Metoden hon arbetat fram fick till slut namnet Boklek. För att få fler bibliotekarier att våga leka med barn på bibliotek skrev hon boken Boklek med syfte att vara ett metodstöd i att introducera bibliotek och böcker för barn. Den blev snabbt populär och första upplagan sålde slut. 1993 gav förlaget En bok för alla ut en andra omarbetad upplaga och metoden fortsatte att spridas på workshoppar och studiedagar för skol- och folkbibliotekspersonal, först i Västmanland och vidare ut i landet.  

Över trettio år senare leker bibliotekspersonal fortfarande mycket med barn på bibliotek och sångerna och lekarna från boken har inte bara spridit sig utan även utvecklats och byggts vidare på. På många bibliotek används begreppen “biblioteksskola” eller “biblioteksintroduktion” snarare än “boklek” men grundtanken är i princip densamma: att med hjälp av lekar, sagor och sånger lära barn vad böcker är och hur bibliotek fungerar samt sänka trösklarna för ovana biblioteksbesökare och deras vårdnadshavare. 

Kulturutvecklare Cajsa Broström på Region Västmanland och den numera pensionerade – men på intet sätt inaktiva – bibliotekarien Anne Ljungdahl har i samarbete med Digiteket tagit fram en ny, uppdaterad och omarbetad digital version av Boklek. Förutom en genomgång av fördelarna med att arbeta med lek som metod och våga leka med barn på bibliotek så innehåller boken även en mängd lekar, med medföljande instruktioner, samt visor och sagor som på olika sätt handlar om böcker och bibliotek. Du hittar även tips på hur man ska göra för att komma igång med lekandet och vad man ska tänka på för att barn ska bli bekväma och känna sig trygga i biblioteksrummet. I denna nya version finns även en sammanställning av hur olika bibliotek runt om i landet jobbar med biblioteksintroduktioner samt en samling länkar med inspiration och vidare läsning. 

Anne Ljungdahl har ägnat hela sitt yrkesliv åt barn- och skolbibliotek och har mottagit flera utmärkelser för sitt arbete. Trots att hon officiellt pensionerades 2015 har hon fortsatt arbeta med bibliotek på olika sätt och är aktiv i flera biblioteksnätverk.

Foto: Linnéa Jönsson, licens: CC BY-NC 4.0.

Cajsa Broström är kulturutvecklare med fokus läsfrämjande, bibliotek och barn och unga på Region Västmanland. Som nyutexaminerad bibliotekarie på 1990-talet hade hon Anne Ljungdahl som mentor.

Foto: Linnéa Jönsson, licens: CC BY-NC 4.0.

Upphovsrätt och licens för innehåll på aktuell sida

Observera att innehållet (texten, bilder, video och så vidare) på sidan kan vara licensierad i enlighet med olika licenser.

Texten på denna sida är licensierat enligt Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).

Detta innebär att du:

  • får kopiera och dela vidare materialet i vilket medium eller format som helst
  • får remixa, återanvända och bygga på materialet
  • får använda det i kommersiella syfte och sammanhang
  • inte behöver fråga om lov.

Om du bearbetar, delar eller använder texten:

  • Ge ett korrekt Erkännande
    • ange verkets namn,
    • ange vem som skapat verket,
    • ange länk till verkets ursprungsplats,
    • ange länk till upphovspersonens webbsida (frivilligt, men trevligt),
    • ange vilka delar som eventuellt är bearbetade
    • länka till licensen.

Ett korrekt erkännande skulle kunna se ut så här:

Allt du skulle vilja veta om Creative Commons, men varit för skraj att fråga om, av Ola Nilsson. Texten är licensierad med Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).

Kommentarer

Christoffer 07/03/2025

Wohoo, så spännande!

Martha 11/03/2025

Underbart!

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt resursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.