Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Textäventyr – att skriva interaktiv fiktion

Vad är Textäventyr?

Textäventyr är en gratis resurs framtagen av Göteborgsregionen i syfte och förhoppning att uppmuntra till kreativt skrivande och ökad läslust. Med hjälp av tjänsten kan man skapa sina egna trådade äventyr som låter läsaren själv välja vilken väg berättelsen ska ta. Den digitala tjänsten är helt gratis att använda och kräver ingen inloggning, vilket gör att det är enkelt att komma igång med skapandet! I denna kurs kommer ni få bekanta er kort med vad ett textäventyr är, hur resursen fungerar samt lite tips och inspiration för att jobba med textäventyr i verksamheten.

Syfte

Med hjälp av textäventyr går det att enkelt skapa svindlande interaktiva texter i formen ”choose your own adventure”, berättelser där du som läsare själv väljer hur berättelsen ska utveckla sig. Att låta barn och unga laborera och utforska textskapande utifrån speldesign och berättande skapar en kreativ känsla och ger ökad skriv- och läslust. Tjänsten textäventyr används idag av skolor över hela Sverige som resurs för att motivera elever till ett lustfyllt läsande och skrivande och genom att använda digitala verktyg och resurser i verksamheten öppnas nya möjligheter för besökare samt nya vägar för samarbete mellan bibliotek och skolverksamhet, speciellt när det kommer till digitalt berättande.

Syftet med denna kurs är att ge en övergripande bild över vad textäventyr är för något, hur tjänsten praktiskt fungerar samt ge inspiration och idéer kring hur det kan användas i era verksamheter framåt!

Kunskapsmål

Du kommer efter genomgången kurs:

  • veta vad som menas med ett textäventyr och känna till dess olika former
  • kunna skapa, dela och spela upp ett äventyr som skapats med tjänsten Textäventyr.

Puffbild från digitaltmuseum.se licensierad enligt CC BY-SA

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.