Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Under inspelningen – Tystnad tagning!

Nu är det dags! Du ska strax sätta igång kameran, fokuset ligger nu på den som ska spelas in.

En sista check

Du har förberett dig väl men gör en sista check, kolla så allt ser bra ut: ljud, ljus, skärpa, batteritid.

Artikulera, håll en jämn volym och pausa

Påminn personen som ska prata om att hen ska artikulera så att det hörs tydligt vad hen säger. Det är även bra om hen inte sänker eller höjer sin röst så mycket då du ställt in ljudet utifrån er soundcheck. Hen ska helst hålla en jämn nivå. Du kommer dock att kunna justera ljudet under redigering vid behov.

Verbalisera

Be personen att komma ihåg att hen ska verbalisera så mycket som möjligt för att minimera syntolkningsbehovet.

Exempel på inledning utan och med verbalisering:

  • Hej! Idag ska jag prata om denna bok!
  • Hej! Jag heter Karim och jobbar här på stadsbiblioteket i Malmö. Idag ska jag prata om boken Ankomsten av Shaun Tan.

En tydlig start

Försäkra för personen som ska tala om att ni kan göra omtagningar om ni inte är nöjda. Det är viktigt att inledningen är tydlig, helst ska personen kunna prata utan att titta på sitt manus under den första minuten.

Be personen att inte andas in häftigt som för att ta sats innan hen säger sin första mening. Det kan både se och låta underligt som inledning.

Ska jag sätta igång nu eller?

Det är viktigt att du är tydlig med när personen framför kameran ska börja prata. Förklara att du kommer att sätta på kameran och säga: Kameran rullar, varsågod! Personen ska då räkna tyst i sitt huvud till fem innan hen börjar prata. Det är viktigt att ha några sekunder i början av varje tagning för att inte råka missa de första orden och ha plats för syntolkning vid behov. 

Blicken

Om personen framför kameran ska göra ett boktips, det vill säga tala direkt till tittarna, bör hen rikta sin blick mot kameran.  

Om du håller i en intervju kan personen framför kameran rikta sin blick mot dig när du står lite snett bakom kameran och ställer frågor. 

En programledare talar inledningsvis med blicken mot kameran men går vidare till att rikta sin blick mot sina gäster. Hen tittar ibland in i kameran när den tilltalar tittarna. Gästerna tittar på programledaren.

Under en föreläsning bör den som pratar rikta sin blick mot kameran. 

Antal tagningar

När man sänder live är det viktigt att allt går rätt till, “the show must go on” vad som än händer. Säger man fel får man rätta direkt, händer något oväntad får man vara flexibel och ändå fortsätta.

Fördelen med att spela in är att man kan göra flera omtagningar tills man fångat det rätta. Det är bra om den som står framför kameran är förberedd men det är absolut inget krav att kunna alla sina repliker på en gång. Det är bättre att leverera några repliker med inlevelse än att se koncentrerad och lite dämpad ut för att man försöker komma ihåg vad man ska säga härnäst. 

Energinivån

Hjälp den som är framför kameran att hålla upp energinivån. Det kan vara ansträngande att stå framför kameran och för att hen inte ska tappa fokus eller börja låta monoton kan det vara bra att ta pauser. Påminn personen att stänga av myggan om ni tar en paus och försäkra dig om att den både är avstängd och sätts på igen när ni ska fortsätta spela in.

Klippbilder och miljöljud

Klippbilder är bra att ha för att ge plats åt syntolkningen. Fånga gärna in miljöljud så kan du välja om du vill behålla det i versionen utan syntolkning eller om du vill lägga på lite musik istället.  

Om du ska göra ett boktips kan klippbilder vara bokens omslag, en sekvens när personen sätter sig ner och öppnar boken, när hen bläddrar i boken eller dylikt.

Titta på detta boktips gjort av Uppsala bibliotek. Vilka klippbilder har de tagit? 

Länk till filmen Tips på böcker om katter! av Bibliotek Uppsala på YouTube.

Kolla igenom materialet

Det kan vara bara att titta lite översiktligt på materialet medan du är på plats. Detta för att se om du behöver spela in någonting på nytt eller behöver mer material.