Skapande och kommunikation
Hur vi informerar om, kommunicerar och marknadsför bibliotekens verksamhet, både inom och utanför organisationen. Här ryms också verktyg och resurser för att skapa ljud, bild och film och andra kreativa uttryck.
Hoppa över filtreringVad innebär den nya lagen om tillgänglighet för biblioteken?
Den nya tillgänglighetslagen som träder i kraft den 28 juni 2025 innebär stora förändringar för e-boksmarknaden, som i förlängningen även berör biblioteken. Lagen, som baseras på ett EU-direktiv, ställer krav på att digitala produkter och tjänster, inklusive e-böcker, ska vara tillgängliga för alla. Vad detta innebär för bibliotekens verksamhet diskuterades i ett webbinarium arrangerat av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).
Uppslukande bibblan: En lägesrapport kring VR av en konferensdrönare
I höstas genomfördes konferensen Uppslukande bibblan om VR och andra immersiva medier på Hedenlunda slott i Flen. Digitekets Ola var inbjuden som konferensdrönare och avslutade konferensen med en föreläsning kring hans uppfattning över var immersiv teknik befinner sig idag, en historisk tillbakablick samt en sammanfattning av diskussionerna och aktiviteterna under konferensen.
Uppslukande bibblan – en immersiv konferens
I november 2023 genomfördes konferensen Uppslukande bibblan – En samskapande konferens om immersiva medier i bibliotek på Hedenlunda slott i Flen. Konferensen syftade till att undersöka hur immersiva medier (VR och AR) kan användas i bibliotek för att stärka empati och trygghet, främja lärande, öka tillgänglighet och inspirera till läsfrämjande. Digitekets Ola var inbjuden som konferensdrönare för att hovra runt bland deltagare och föreläsningar, samla in och sammanfatta intryck och diskussioner. Konferensen bjöd, förutom gemensamma spår där olika aspekter av immersiv media tematiskt utforskades, också på en deltagande virtuell dans-performance samt en föreläsning av den amerikanske konstnären Lance Weiler. Den sammanfattande och avslutande konferensdrönarrapporten kan läsas här: Det första som möter mig när jag ankommit till Hedenlunda slott utanför Flen är ett rum där ett ...
Året med Digiteket i siffror – 2023
Nu är Digitekets statistik från förra året äntligen på plats och i denna artikel presenterar vi det mest relevanta. Vilka kurser var mest populära och vilka artiklar var de mest lästa? Vilka regioner ligger i topp och vilka kommuner är bäst när det gäller användning av Digiteket? Allt detta och mycket mer hittar du i denna artikel om året som gått fylld av siffror, staplar och procentenheter.
Skapa en barnbok med AI
Potentialen i AI ligger inte endast i möjligheten till analys, målgrupps- och behovsanpassning. Den har också potential att användas i kreativa sammanhang som främjar litterärt skapande. I förlängningen kan den därmed öka intresset för litteratur, stärka kunskapen om berättelsers uppbyggnad samt öka förmågan att analysera och avkoda litteratur och dess samspel med bilder. AI kan bidra till stärkt litteracitet och till ökad läsglädje. Rätt använt kan AI användas som ett läsfrämjande verktyg.
Vi som blev över – en film om fjärrlån: Att lära genom filmskapande
En oväntad förändring i fjärrlånepolicyn hos Skånes större bibliotek ledde till stora utmaningar för mindre bibliotek, inklusive oväntade kostnader och försenade lån. I ett försök att belysa problemet och utforska potentiella lösningar valde Sebastian Harrison och Frida Lindqvist på Kävlinge bibliotek att skapa en dokumentärfilm för att undersöka fjärrlånesituationen. Under förloppet fick de lära sig hela filmprocessen, från manusproduktion till filmning och klippning, något som var en lärorik, men tidskrävande, process. I början av 2020 ändrade vissa av de större biblioteken i Skåne sin fjärrlånepolicy, vilket gjorde det betydligt svårare att låna böcker därifrån. Som ett litet bibliotek var vi beroende av de här lånen, och det plötsliga beskedet med de hårdare reglerna gjorde oss förvirrade och upprörda. Policyn var att om boken fanns på ...
Sluta slit med dina undertexter: uppdaterade Texta mig! till din räddning
Att transkribera och skapa undertexter är något av det tråkigaste man kan göra, men nödvändigt för att alla ska kunna ta del av videos innehåll. Det är också väldigt, väldigt tidskrävande. Det finns dock olika tekniska lösningar som kan underlätta, och med ny teknik baserad på AI är dessa idag så mycket bättre än förr. En av dessa är den välkända tjänsten Texta mig! som nu fått ett stort tekniskt ansiktslyft och som kan komma att underlätta ditt arbete rejält! Digiteket har skrivit om tjänsten Texta mig! ett flertal gånger tidigare.Texta mig! är en webbaserad tjänst som skapar en undertext till dig som du sedan kan ladda upp till Youtube, eller vilken videotjänst du nu använder. Nu har tjänsten uppdaterats med en ny taligenkänningsmodell som ...
Kliv in i din egenskapade sagovärld med VR-glasögon
Skapa en sagovärld och kliv sedan in i den! Upplev hur det är att åka runt i ett leksakståg i din egenskapade värld och känna dig lika liten som Nils Karlsson Pyssling. Med hjälp av VR-glasögon och en 360-kamera går det faktiskt att uppnå.
Så kan du bidra till Digiteket
Digiteket är en lärplattform för bibliotekspersonal som vill fördjupa sina kunskaper i digital kompetens och läsfrämjande för sin egen del men också för att bättre kunna hjälpa de besökare de möter i sin vardag.