Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Skadlig kod

Idag pratar man ofta om virus, trojaner och maskar. Vet du vad det är och hur du kan skydda dig mot det?

YouTube

Genom att starta denna video så accepterar du Youtubes integritetspolicy och accepterar att de kommer använda kakor. By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Läs mer

Starta video

Transkription

Det blir allt vanligare med trojaner, maskar och andra typer av skadlig kod som kan angripa din dator för att användas som en väg in i organisationens system. Du riskerar att drabbas av skadlig kod när du använder okända USB-minnen, öppnar bilagor i e-posten eller klickar på länkar. Bedrägerier som nätfiske (så kallad phishing) vill få dig att göra just det eller uppge bank- och personuppgifter. Ransomware, eller utpressningsvirus, blockerar tillgängligheten till dina filer med kryptering. 

Du riskerar också att drabbas av skadlig kod om du råkar surfa in på en infekterad sida eller klickar på en annons. För att förhindra pop-up fönster och oönskade annonser kan du använda dig av en annonsblockerare som filtrerar bort oönskad reklam. Det är viktigt att du installerar nya säkerhetsuppdateringar omedelbart och att du har ett antivirusprogram. Om du misstänker skadlig kod eller tror att du klickat på en olämplig länk eller bilaga bör du rapportera det genast. 

Fördjupande text

Skadlig kod är ett samlingsbegrepp för det man i dagligt tal kallar virus, såsom trojaner och maskar. Traditionellt sett riskerar man att drabbas av skadlig kod när man öppnar okända bilagor i e-posten, surfar på internet eller importerar filer till sin dator via olika media. 

För att undvika virusangrepp är det viktigt att du håller din dator uppdaterad med de säkerhetsuppdateringar som din leverantör skickar ut. Du bör även överväga att skaffa ett antivirusprogram, ett program som är gjort särskilt för att söka efter och ta bort filer som är infekterade av virus. 

Så snart du märker att du drabbats bör du lämna datorn till din it-support. Om du drabbats är det viktigt att du ändrar alla dina lösenord

Undvik riskerna på nätet genom ett säkert beteende. Vanligtvis räcker det med att du frågar dig själv hur du skulle agera i verkligheten och sedan agera på liknande sätt i den digitala världen. Ge inte ut mer information än nödvändigt om dig själv, klicka inte på länkar som du inte vet vad de innehåller och kommunicera som grundregel bara med personer som du känner eller vet vilka de är. 

Om du har fått ett mejl som du är tveksam till, ring och hör efter med personen eller organisationen som du tror har skickat det om avsändaren stämmer. Mejlbedrägerier som nätfiske (phishing) har blivit alltmer vanliga och teknikerna som används för att få dig att klicka har blivit än mer sofistikerade.

På biblioteket

Har några besökare på biblioteket ställt frågor eller uttryckt oro över den här typen av frågor? Är det något du själv stött på i din yrkesroll? Privat?

Hur gör din organisation?

Ta reda på vad som gäller i din organisation. Var hittar du din organisations riktlinjer för informationssäkerhet? Hur gör din organisation? 

Fyll i checklistan! 


Flervalsfråga

Välj rätt svar för att fortsätta till nästa lektion.

Vad kan vara ett bra tips för att undvika att drabbas av skadlig kod (virus såsom till exempel trojaner och maskar)?

Svara rätt på testfrågan för att fortsätta.