Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet
Foto: Lotta Bergseth ©

Senior-MIK: Medveten på nätet del 4 – Metoderna som hjälper dig att granska källor

Vi vill alla vara välinformerade och uppdaterade om vår omvärld – men hur ska vi navigera och sortera i det överflöd av medieinnehåll som sköljer över oss på nätet? Hur kan vi undvika att bli lurade eller till och med ge spridning åt falsk information så att fler blir lurade? Den här kursen är en del av kurspaketet Medveten på nätet och riktar sig till seniorer och andra som vill bli smartare nyhetskonsumenter, vill lära sig att känna igen ”fejk”, och som vill bli mer delaktiga i olika medier på nätet. Kursen går utmärkt att göra i mobilen – på bussen, i väntrummet eller varför inte inta en stärkande dos kritiskt tänkande till morgonkaffet? Varje kurs presenteras av journalisten Karin Hübinette. Medverkar gör också Medieombudsmannen Caspar Opitz samt Lisa Mobrand från Myndigheten för psykologiskt försvar.

YouTube

Genom att starta denna video så accepterar du Youtubes integritetspolicy och accepterar att de kommer använda kakor. By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Läs mer

Starta video

Journalisten Karin Hübinette presenterar kursen.

Syfte

Syftet med denna kurs är att du ska stärka din förmåga att tolka och värdera olika källor och undvika att bli lurad på nätet.

Kunskapsmål

När du har gått denna kurs kommer du att:

  • känna till och kunna använda några digitala verktyg och etablerade metoder för att granska källor på nätet
  • veta hur samspelet mellan algoritmer och människans beteende kan påverka vilken information du får till dig på nätet – och kunna göra medvetna val när det gäller vad du själv delar vidare till andra
  • veta hur du ska göra för att avslöja bluffmakare i sociala medier.

Upplägg

Kursen består av 15 lektioner.

Om utbildningsmaterialet

Den här kursen är framtagen av företaget Mobile Stories som en del av ett digitalt kurspaket i medie- och informationskunnighet för seniorer i syfte att stärka demokratin, öka delaktigheten och få fler att delta i det demokratiska samtalet. Projektet är delvis finansierat av Google.org. Detta är den fjärde kursen i kurspaketet, den kan genomföras individuellt eller i grupp och är framförallt tänkt att användas av målgruppen seniorer som besöker folkbibliotek. Läs en intervju med skaparna av kurserna här:

Information och internet
5 min

Nya MIK-kurser för seniorer – intervju med Mobile Stories

Artikel

Lotta Bergseth och Jenny Sköld har skapat Medveten på nätet ett kurspaket på sammanlagt sju kurser om medie- och informationskunnighet riktat till seniorer. I samband med publiceringen av kurserna så ställde vi några frågor till dem. De har tidigare främst arbetat med unga som målgrupp så att ta fram material för seniorer var något som kändes både roligt och utmanande.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.