Förslag på AI-tjänster och inspirationsmaterial
Något som är bra att känna till är att i stort sett alla AI-tjänster på nätet delvis är gratis. Du behöver bara en e-postadress för att registrera ett konto. Men några av tjänsterna har en begränsning i hur kraftfulla modeller man får använda eller hur många gånger per dag, vecka eller månad man får använda dem. De flesta tjänsterna har dock ett upplägg där man mot betalning kan uppgradera sitt konto till en månadsprenumeration för att få tillgång till kraftfullare användning av tjänsten eller obegränsad användning.
The big three
När det kommer till generativ AI är de tre största verktygen ChatGPT och CoPilot (samma modell, två olika gränssnitt) från OpenAI, Gemini från Google och Claude från Anthropic. De fungerar på liknande sätt men svaren man får kan skilja sig åt otroligt mycket. Dessa tre är de absolut viktigaste AI-tjänsterna att känna till och behärska. De är störst, uppdateras kontinuerligt och enligt alla branschtester just nu fortfarande starkast. Alla är gratis men har betalversioner som låser upp tillgång till mer kraftfulla modeller som ger tillgång till fler verktyg och kan ge bättre resultat. Men när man ska lära sig att använda dem fungerar gratisversionerna jättebra.
Specialiserade chattbotar
Det finns ett antal intressanta AI-chattjänster med lite mer snävt användningsområde. Perplexity fungerar som en AI-driven sökmotor där man ställer frågor och får ett AI-genererat svar som i sin tur hämtar information från att söka på webben. ChatPDF låter dig interagera med ett PDF-dokument. Du kan ställa frågor till texten och be den generera text utifrån det.
Bildskapare
Generering av bilder kan ha ett stort användningsområde. Den absolut enklaste tjänsten är Dall-E. En något mer komplicerad tjänst men som har fler funktioner är Playground AI. Playground har en betalversion, men med gratisversionen får du många gratis-tokens som räcker länge innan det tar stopp. En tjänst som är full med funktioner och som är något mer användarvänlig, men med begränsad gratisanvändning, är Firefly.
Mer om bildgenererande AI och upphovsrätt kan du läsa om i denna artikel på Digiteket:
Upphovsrätt och AI: Skapar du med AI eller skapar AI åt dig?
I och med generativ AI:s stora genomslag och att du nu med några knapptryck kan skapa bilder, böcker, poesi, musik och mycket annat uppstår frågan om du har upphovsrätt till det algoritmerna skapat. Digiteket tipsar om två aktuella resurser i ämnet och sammanfattar i huvuddrag kunskapsläget i denna komplexa fråga.
Musik och videoskapare
Det finns en uppsjö roliga AI-tjänster att roa sig med när inlärningsprocessen känns tung: Suno låter dig generera musik med eller utan AI-genererade röster. Pika låter dig skapa korta videoklipp samt ladda upp bilder som man kan läppsynka och dubba med AI-genererat tal. InVideo låter dig generera korta filmer genom att skapa ett bildspel där en AI-genererad röst agerar berättare.
Böcker
AI för nybörjare. Allt du behöver för att komma i gång med artificiell intelligens av Johan Falk
Denna korta och välskrivna bok ger en sammanfattning av det viktigaste inom AI. Den innehåller många pedagogiska exempel och förslag på användningsområden, vilket gör den utmärkt för den som vill komma igång med AI på ett praktiskt sätt. Johan Falk har också en sund inställning och lyfter upp fördelar samtidigt som han inte blundar för riskerna med AI.
Maskiner som tänker av Inga Strümke
Denna bok fångar den filosofiska och visionära aspekten av AI. För den som vill fördjupa sig inom ämnet och förstå de större implikationerna av AI-teknikens utveckling rekommenderas denna bok varmt.
Poddar
Generativet (tidigare Teknik inom akademin)
En svensk podcast producerad av tidigare lärare vid Linnéuniversitetet. Podden är informativ och avsnitten ger en bra överblick över olika AI-tjänster. Även de äldre avsnitten är användbara eftersom de ofta innehåller recensioner av olika AI-tjänster. Podcasten är också tillgänglig som Youtubekanal och Discordkanal för ytterligare diskussioner och material. Varning för riktig AI-evangelistisk stämning dock! Podcasten är väldigt teknikpositiv och tar nästan aldrig upp problem som kan uppstå med AI.
En podd på engelska från New York Times som rapporterar om tekniknyheter, med många avsnitt som fokuserar på AI. Podden är både underhållande och lättsam, vilket gör den till en bra ingång för den som vill hålla sig uppdaterad om AI-utvecklingen på ett lättillgängligt sätt.
En podd med korta avsnitt som sammanfattar de absolut viktigaste begreppen och nyheterna inom AI. Perfekt för dig som inte har bråttom eller bara vill ha en snabb översikt.
Denna engelskspråkiga podcast fokuserar på hur olika framgångsrika personer använder AI-teknik. Podden ger lärorika insikter och praktiska tips om hur man kan använda tillgängliga AI-tjänster inom olika verksamheter eller för personlig utveckling.
Webbkällor
En distanskurs som kan läsas i egen takt via bland annat Linköpings universitet och som ger högskolepoäng. Kursen tar dig igenom de teoretiska grunderna för hur AI fungerar och är mycket matnyttig för den som vill ha en djupare teoretisk förståelse.
Forumet Reddit
På diskussionsforumet Reddit finns en mängd underforum inom kategorin artificiell intelligens och maskininlärning, exempelvis r/chatgpt och r/artificial. Användarna delar med sig och diskuterar olika sätt att använda ChatGPT och andra AI-tjänster. Detta är en mycket lärorik källa för att hitta exempel på hur andra har löst problem man själv försöker lösa. Här kan man hitta praktiska tips och diskutera med andra AI-entusiaster.
En webbsida som försöker sammanställa alla olika AI-tjänster och lösningar som är tillgängliga. Ett oerhört bra för att hitta tjänster för olika syften och få tips om tjänster du inte visste fanns.
Micke arbetar på forskningsinstitutet Rise där det finns massor av fantastiska människor som forskar och experimenterar med AI. Men Micke är en favorit som hittar många små vardagsnära och praktiska applikationer för AI.