Ner i kaninhålet – Starta din egen studiecirkel om AI
Ända sedan företaget OpenAI släppte AI-verktyget ChatGPT i slutet av 2022 har världen svämmat över med nyheter om den snabba AI-utvecklingen. Många bibliotekarier är nyfikna på artificiell intelligens, men var ska man börja?
Under våren 2024 testade deltagare från ett antal bibliotek i sydöstra Sverige att hålla en studiecirkel om användandet av AI på folkbibliotek för bibliotekarier. Detta var vårt sätt att ta oss an den kunskapslucka som många i personalen kände att de hade när det kommer till AI.
Syfte
Att lära sig om AI kan kännas som en överväldigande uppgift. Chansen finns att många struntar i det och tänker att ”det där överlämnar jag till andra”. Risken är då att man halkar efter i utvecklingen, att man inte kan stötta biblioteksbesökare på bästa sätt och att man inte förstår vare sig farorna eller möjligheterna med den nya AI-teknologin.
Kunskapsmål
Efter genomgången kurs kommer du att
- känna till några anledningar till varför kunskap om AI-teknik är relevant för bibliotekarier
- känna till hur man kan planera och genomföra en studiecirkel om AI på sin arbetsplats
- känna till ett antal AI-verktyg och AI-relaterade resurser.
Om kursen
Kursen är en steg-för-steg-genomgång som guidar dig i att starta en studiecirkel om AI på ditt bibliotek. Den innehåller information om hur vi genomförde vår egen studiecirkel, tips om hur du kan tänka när du ska starta upp en egen studiecirkel samt förslag på läromaterial och AI-tjänster du kan använda dig av. Den är indelad i 4 korta lektioner.
Kursförfattaren Vidar Kjerstadius arbetar på Västerviks bibliotek som IT-bibliotekarie och digital pedagog.