Memer i tjänsten – vad gäller upphovsrättsligt?
Nätet är i mångt och mycket en bildkultur. Vi använder giffar för att kommunicera uppskattning, avsky eller förvåning. Vi använder emojis för att skicka virtuellt stöd i form av hjärtan eller hån i form av gapskratt. Vi illustrerar våra inlägg eller åsikter med memer för att förstärka ett budskap.
Hur fungerar det med juridiken bakom användandet? Vad får och får man inte göra? Vad bör man tänka på när man kommunicerar på sociala medier och nätet som representant för sitt bibliotek? Det är inte sällan giffarna eller memernas ursprungsbildmaterial kommer från en film, tv-serie eller annan kommersiell produkt och sällan är det vi som är upphovspersoner till råmaterialet.
Vi som jobbar med digital kommunikation i våra biblioteksjobb behöver förhålla oss till denna lagstiftning på olika sätt.
Upphovsrätt och bilders användning är högaktuellt. Region Skåne tänkte med kampanjen “En svensk tvättbjörn” få skåningarna att bli bättre på att tvätta händerna i pandemitider men förvaltarna, Beredskapsmuseum, av den ikoniska bildens upphovsrätt, motsatte sig och hotade med upphovsrättsbrott om inte kampanjen upphörde. Beredskapsmuseets advokat Maria Andrée till Kristianstadsbladet:
“Jag har sagt åt dem att hitta på något eget. Det vimlar av konstnärer i Skåne som kan göra en toppenidé. Så varför sno och göra om en bild som inte alls har med detta att göra?”
Syfte
Syftet med denna kurs är du ska lära dig grunderna kring bildanvändning i den svenska upphovsrättslagstiftningen, dess praxis och hur den kan tänkas påverka din yrkesutövning och hur du enklast undviker att göra fel.
Kunskapsmål
Du kommer efter genomförd kurs
- ha en grundläggande förståelse över svensk upphovsrättslagstiftning
- känna till det så kallade parodiundantaget och när det kan tänkas vara tillämpligt
- veta hur du kan använda bilder i din yrkesroll utan att behöva oroa dig över att begå juridiska misstag.
Upplägg
Kursens lektioner är tyvärr torftigt illustrerade. Anledningen till detta kommer efter avslutad kurs vara tydligt.
Anmärkningar
Observera att kursförfattaren inte är jurist och inte kan ge juridiska råd. Jag försöker bara ligga nära lagtexten och återge den och praxis så lättfattligt det går. För juridiska tolkningar får ni kontakta er kommun- eller verksamhetsjurist. Det som sägs vara lagligt/olagligt i denna kurs har i regel stöd i lagens bokstavliga betydelse. Om du använder memer med Homer Simpson, eller animerade giffar från RuPauls Dragrace, så är det sannolikt ingen som kommer att polisanmäla dig, oavsett om det är ett brott eller inte. Vi kan inte råda er i alla situationer men det är viktigt att åtminstone känna till hur lagstiftningen ser ut.
Man kan diskutera hur biblioteket som institution ska agera. Kanske ska man vara restriktiv och avstå från bildanvändning när man inte är helt säker. En intressant diskussion, som ligger utanför denna kurs syfte, är om biblioteken ska arbeta för en förändrad och förenklad upphovsrättslagstiftning. Läs gärna mer om det i Digiteketkursen Upphovsrätt eller allemansrätt? Eller båda? – En grundkurs
Kursens exempel och frågeställningar utgår från användning av memer och dylikt på sociala medier och nätet. Vi behandlar inte primärt annan bildanvändning i form av bilder man har tillgång till genom avtalslicenser eller som skapas av biblioteksanställda.