Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Instruktionerna som påverkar ditt liv – en grundkurs i algoritmer

Du har säkert hört talas om uttrycket algoritmer och hur dessa på något sätt  påverkar dig. Kanske är du matematiskt bevandrad och vet att det innebär ett antal instruktioner som löser ett problem, eller utför något. Algoritmer är att likställa med just instruktioner och den vanliga liknelsen som brukar användas är att en algoritm är som ett recept. Det är viktigt att vara tydlig med hur mycket socker och salt som ska i smeten liksom i vilken ordning olika saker ska göras. Det är också bra att ha satt igång ugnen innan man sätter in formen. Idag styr olika algoritmer en mängd saker i din vardag – från vilken information du får dig till livs när du googlar något till hur börsen presterar.

Syfte

Syftet med denna kurs är att du ska förstå vad en algoritm är och lära dig några exempel på hur algoritmer påverkar dig och din omvärld. I vår algoritmstyrda värld kan det vara bra att också lära sig hur man kan undvika att mata vissa algoritmerna med information. Detta behandlas också i kursen.

Kunskapsmål

Kunskapsmålen för denna kurs är att du ska

  • få en förståelse för vad en algoritm är
  • lära dig hur algoritmer på olika sätt påverkar dig och din omvärld i vardagen
  • lära dig lite enkla sätt att undvika att mata algoritmerna med information om du så önskar.

Puffbild av Sofia Terzoni från Pixabay.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.