Gå direkt till innehållet

Vad är Wikipedia?

Wikipedia är ett fritt och öppet uppslagsverk på internet som alla kan ta del av. Man kan själv bestämma om man vill kan vara med och bidra till innehållet. Wikipedia finns alltid med på topp-tio-listan över de mest besökta webbplatserna på internet.

Wikipedia är det största och mest kända av Wikimedia Foundations olika projekt som syftar till att erbjuda fri kunskap till alla människor i hela världen. Engelskspråkiga Wikipedia startades den 15 januari 2001 av Jimmy Wales och Larry Sanger och nu finns det över 300 språkversioner av uppslagsverket och över 200 000 personer redigerar artiklar varje månad.

Länk till filmen nowledge Belongs to All of Us av Wikimedia Foundation på YouTube

Grundprinciper

Wikipedia är också en internetgemenskap där fem grundprinciper har växt fram. Dessa riktlinjer sammanfattar i stort sett det man behöver känna till innan man börjar skriva och redigera i uppslagsverket. De fem grundprinciperna är:

  • Wikipedia är ett uppslagsverk. Allt innehåll i artiklarna kräver verifierbarhet genom att man anger källor för innehållet.
  • Wikipedia tar inte ställning. Artiklar inte ska förespråka något enskilt perspektiv. Vid flera perspektiv skall inte ett presenteras som sanningen, utan istället som den etablerade eller vanligaste uppfattningen.
  • Wikipedia har ett fritt innehåll. All text på Wikipedia finns tillgängligt under CC BY-SA. Vill du veta mer om CC-licenserna, kolla gärna in Digiteket-kursen Allt du skulle vilja veta om Creative Commons, men varit för skraj att fråga om.
  • Wikipedia förutsätter gott uppförande. Att behandla andra med respekt är en förutsättning för ett effektivt samarbete.
  • Wikipedia har inga fasta regler. Du behöver inte känna till alla riktlinjer, utan var djärv när du redigerar!

Länk till filmen This is the Wikimedia Foundation av Wikimedia Foundation på YouTube

Riktlinjer

På Wikipedia finns det också riktlinjer och policyer som gemensamt har arbetats fram under åren. Dessa liknar varandra mellan språkversionerna men det kan vara bra att känna till att varje språkversion har sina egna regler. De som deltar i gemenskaperna på varje språkversion är också de som är med och utformar reglerna. Här är några exempel på policyer och riktlinjer:

  • Var djärv. Wikipedia bygger på att deltagarna vågar pröva och verkligen skriver för att förbättra artiklarna.
  • Relevanskriterier. Ämnet för en artikel måste ha ett tillräckligt allmänintresse och det finns kriterier inom de flesta områden för artiklarna.
  • Neutral synvinkel. Redovisa fakta och idéer på ett sådant sätt att representanter för alla åsikter kan vara överens om formuleringen.
  • Ingen originalforskning. Artiklar ska inte innehålla någon opublicerad fakta eller forskning som nya idéer eller slutsatser.
  • Var snäll mot nybörjare. Alla har varit nybörjare och nya användare är den viktigaste resursen för projektets fortlevnad.

Stiftelse

Wikipedia drivs av Wikimedia Foundation som är en amerikansk stiftelse och finansieras huvudsakligen genom donationer från användarna. De olika projekten är som ett ekosystem som stödjer varandra med fritt licensierat material och där Wikipedia är det största och mest kända. Här är ett par av de andra projekten:

  • Wikimedia Commons. En sökbar databas för bilder, filmer, ljud och annan media som illustrerar artiklarna på Wikipedia men är även fria att använda.
  • Wikidata. En databas för fri och öppen länkad data som kan läsas och redigeras av både maskiner och människor. Denna fakta kan länkas till faktamallar på Wikipedia och håller reda på fakta åt många olika språkversioner samtidigt.
  • Wikisource. Det fria biblioteket med en samling av fria texter som vem som helst kan använda och sprida vidare. Texterna kan vara exempel och länkas från artiklar på Wikipedia.
  • MediaWikiEn fri och öppen programvara som är utvecklad av Wikimedia Foundation och som används som plattform av Wikipedia och de andra projekten. Programvaran går att ladda ner och använda till egna projekt.
  • Wikivoyage. Den fria, världsomspännande reseguiden som alla kan bidra till. Städer och platser kan länka till motsvarande artikel på Wikipedia.

Länk till filmen On Wikipedia, facts matter av Wikipedia Foundation på YouTube

Visionen för Wikimedia Foundation, Wikipedia och de andra projekten är “Imagine a world in which every single human being can freely share in the sum of all knowledge”, det vill säga att alla människor ska ha fri tillgång till mänsklighetens samlade kunskap. Wikimedia har som mål att vara den grundläggande infrastrukturen för fri kunskap där alla som vill och kan får vara med och bidra, alla människor ska ha fri tillgång till mänsklighetens samlade kunskap. Läs gärna mer om fri kunskap i Digiteket-artikeln Vad är fri kunskap?

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.