
Pedagogik i fokus när Kajsa Lunde förnyar sin populära kurs
Kajsa Lunde skapade den första kursen som publicerades på Digiteket och nu kommer det en efterlängtad, utvecklad och förbättrad uppföljare. Hon vill ge bibliotekspersonal verktyg för att skapa mer lärande möten med besökare och bättre uppfylla bibliotekslagens skrivningar om digital kompetens.
Innan Kajsa Lunde började arbeta som projektledare för folkbibliotekens fortbildningsarbete i digital kompetens, Digitalt först med användaren i fokus, i Västra Götalandsregionen, arbetade hon med undervisning i informationssökning och databashantering på ett universitetsbibliotek. Där arbetade hon även med att utveckla mer spontana möten i informationsdisken.
– Jag funderade mycket över hur man kunde få till smidigare handledning vid sökdatorerna som vi hade i anslutning till disken, förklarar hon.
När hon efter det började arbeta på regionen och satte sig in i folkbibliotekssektorn upptäckte hon att man inte pratade så mycket om pedagogik på biblioteken.
– Man pratade aldrig om pedagogik inom folkbibliotekens värld och det tyckte jag var väldigt märkligt. För även om man inte handleder studenter på det sättet som man gör på universitetsbibliotek, så är det ju ändå fullt av pedagogisk verksamhet på folkbibliotek, säger Kajsa.
Den nya kursen Pedagogiska möten – handledning i digitala frågor handlar om beskriver bibliotekets, och bibliotekariens, roll i det digitala lärandet. Bibliotekariers arbete balanserar ofta mellan den snabba tekniksupporten och den pedagogiska vägledningen med fokus på folkbildning. Kursen behandlar teorier i pedagogik för att stödja användare med digitala verktyg, främst för vuxna men tillämpbart på olika målgrupper.
Pedagogiska möten – handledning i digitala frågor
Folkbiblioteket har alltid varit en plats för lärande, men vägarna till kunskap har förändrats genom åren, liksom förutsättningarna för att arbeta med pedagogisk verksamhet. Digitaliseringen och internets genomslag har givetvis lett till stora förändringar i bibliotekens vardag och identitet. Tidigt i den tekniska utvecklingen blev det tydligt att biblioteken var en plats dit folk kom för att använda och lära sig mer om digitala verktyg och tjänster.
Strukturerad pedagogisk verksamhet
Kajsa menar att folkbiblioteken måste arbeta mer strukturerat med en pedagogisk verksamhet för att kunna uppfylla skrivningarna i bibliotekslagen.
– Det handlar om att strukturera upp den delen av uppdraget som faktiskt handlar om att hjälpa folk med informationsteknik. Det som står i lagen. Hur gör man det då? Det känns inte som att vi har pratat tillräckligt mycket om det, säger hon.
Hon vill särskilt lyfta fram de spontana möten som sker på folkbiblioteken och synliggöra vikten av att få in pedagogik och didaktik i dessa situationer, så att man kan utveckla dem på ett bättre sätt.
– Man hamnar hela tiden i situationer där man står och gör saker åt folk, till exempel lagar en telefon eller hjälper till med att skicka in en skilsmässoansökan, säger Kajsa.

Från föreläsning till onlinekurs
Kajsas första kurs på Digiteket från hösten 2019 var faktiskt den allra första kursen som publicerades på plattformen. Den bestod i grunden av en PowerPoint-presentation från en turnerande workshopserie, som handlade om att utforska det pedagogiska mötet kopplat till frågor om digitala tjänster, som genomfördes under projektet ”Digitalt först med användaren i fokus”. När Digiteket i sin linda eftersökte material så skickade Kajsa in den, och den blev omskapad till en kurs.
– Jag har aldrig varit nöjd med den. Den var inte väl anpassad som digital kurs, det var mer en föreläsning med en massa checklistor. Jag kände att vi måste skruva på den. Det kan bli bättre om man gör den från början som en onlinekurs, förklarar hon.
När hon började arbeta om och uppdatera kursen upptäckte hon många saker som hon ville fördjupa sig i, och arbetet blev mycket mer omfattande än vad hon hade förväntat sig. Den nya kursen har ett mycket större fokus på det handfasta pedagogiska mötet mellan en besökare och en biblioteksanställd, och exemplifieras av flera case.
Vem riktar sig kursen till?
Enligt Kajsa Lunde riktar sig kursen till alla som möter besökare på bibliotek och som vill skapa bättre och mer lärande möten. Det kan vara både medarbetare och chefer som också arbetar ute på golvet.
– Det viktiga är att fundera över ens egen roll och hur den kan fungera på ett bättre sätt. Hur man själv kan bidra till ett större lärande hos biblioteksanvändaren, och vilken typ av verksamhet man har som stödjer detta, säger hon.
Kajsa Lunde har tidigare också arbetat en del med frågan om vilken typ av service biblioteken egentligen ska erbjuda, vilket har mynnat ut i ett material på Digiteket som heter ”Ska biblioteket hjälpa till med allt?”
– Det här är på något sätt ett sätt att försöka dela upp uppgiften, som har att göra med att stötta människor i det digitala samhället, i två delar. Den första delen är hur vi ska hantera frågor som vi inte ska svara på fullt ut, och det andra är hur vi ska hantera frågor som vi faktiskt ska svara på, och hur vi kan göra det på ett bättre sätt.
Att ta sig an kursen
Eftersom kursen är omfångsrik rekommenderar Kajsa Lunde att man gör den i etapper. De inledande delarna som handlar om bibliotekets pedagogiska uppdrag kan med fördel läsas tillsammans med kollegor för att sedan diskuteras gemensamt.
– “Hur ser vi på det här? Vad innebär det här för vår verksamhet? Har vi en pedagogisk verksamhet? Hur infriar vi det här uppdraget? Hur tolkar vi det här uppdraget i vår verksamhet?” är några exempel på frågor man kan ställa sig.
Därefter kan man gå in i de mer praktiska delarna och sedan återvända till de övningar som finns kopplade till varje lektion.
– Det är många övningar som handlar om att testa i praktiken, testa med kollegor eller med användare för att försöka observera lärandet och de teorier som kursen går igenom, avslutar Kajsa Lunde.
Upphovsrätt och licens för innehåll på aktuell sida
Observera att innehållet (texten, bilder, video och så vidare) på sidan kan vara licensierad i enlighet med olika licenser.
Texten på denna sida är licensierat enligt Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).
Detta innebär att du:
- får kopiera och dela vidare materialet i vilket medium eller format som helst
- får remixa, återanvända och bygga på materialet
- får använda det i kommersiella syfte och sammanhang
- inte behöver fråga om lov.
Om du bearbetar, delar eller använder texten:
- Ge ett korrekt Erkännande
- ange verkets namn,
- ange vem som skapat verket,
- ange länk till verkets ursprungsplats,
- ange länk till upphovspersonens webbsida (frivilligt, men trevligt),
- ange vilka delar som eventuellt är bearbetade
- länka till licensen.
Ett korrekt erkännande skulle kunna se ut så här:
Allt du skulle vilja veta om Creative Commons, men varit för skraj att fråga om, av Ola Nilsson. Texten är licensierad med Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).
Bilden är licensierad enligt angiven licens.
