Om att återta ett minoritetsspråk – med Bläddra som stöd
Utbudet av litteratur på de nationella minoritetsspråken är litet och kan vara svårt att komma åt för läsare och bibliotek. Sedan 2021 finns KB:s läsapp Bläddra som tillgängliggör litteratur på nationella minoritetsspråk. Appen är en resurs för den som vill läsa böcker på sitt språk och ett stöd i bibliotekens läsfrämjande arbete. I den här artikeln berättar Sara Larsson om hur Bläddra och tillgången till litteratur på sydsamiska hjälper henne att återta sitt språk. Du får också ta del av tips om läsfrämjande aktiviteter med Bläddra från KB.
Jag tillhör en av dem som försöker återta det sydsamiska språket. Det har gått förlorat i min familj och det innebär att jag inte bara försöker lära mig själv utan också behöver stötta andra i min familj i deras lärande, trots att jag själv inte kan språket ännu.
Sydsamiska är ett minoritetsspråk i Sverige. Att ta tillbaka ett minoritetsspråk är en utmaning, eftersom det inte finns så många släktingar eller vänner att prata med regelbundet. Vi som delar sydsamiskan bor nämligen inte samlade på en plats utan på många olika platser i hela landet. Det är också utmanande, eftersom konkurrensen gentemot andra språk är så stor. Överallt hörs och syns andra språk, framför allt majoritetsspråket svenska. Hemma i bokhyllan, på affären och på jobbet och i tv:n. I radio hörs det närhelst jag trycker på knappen. Också engelska, i snart lika stor utsträckning som svenska. Att utifrån dessa förutsättningar lära sig ett minoritetsspråk kräver därför en genomtänkt strategi. Det gäller att medvetet kompensera för dessa två utmaningar, att språket varken syns eller är tillgängligt i ens omedelbara närhet och att de som delar språk inte befinner sig på samma plats.
Minoritetsspråket behöver därför göras tillgängligt och åtkomligt så att det kan nås direkt när det rätta tillfället ges. Det rätta tillfället kan till exempel vara när jag får en stund över med barnen på kvällen. Det kan vara när jag träffar en bekant i matkön som också talar sydsamiska. Det kan behövas när min syster ringer långväga ifrån för att prata. Det rätta tillfället kan också vara när jag ensam sitter och väntar på en buss. Vid dessa tillfällen kan det för mig, som inte talar sydsamiska flytande, vara till stor hjälp att kunna ta fram en text som stöd.
Jag har nytta av appen Bläddra både i jobbet och hemma. Fördelen är att den snabbt innebär tillgång till texter på sydsamiska. Det innebär att sydsamiskan alltid finns med mig, trots att det inte syns, och jag kan när som helst se och ta del av språket när det passar mig. När jag sitter i en busskur och väntar på bussen så kan jag läsa en kortare saga på sydsamiska i stället för att titta på reklambudskapen på svenska och engelska i min närhet. Jag kan inte förlita mig på att sydsamiska syns och hörs i min omedelbara närhet, för det gör den helt enkelt inte. Men jag kan skapa min egen version av det offentliga rummet, där sydsamiskan alltid finns till hands. Appen Bläddra är ett värdefullt verktyg för mig och kan användas för att på ett enkelt sätt lura verkligheten och ge språket den plats som behövs för att jag ska kunna lära mig mer.
Minoritetsspråket behöver inte bara göras lättillgängligt. Texter på sydsamiska behöver också kunna delas av flera människor samtidigt. Det är oftast så att någon av oss kan det väldigt bra och andra är nybörjare. Trots dessa olikheter oss emellan vill vi använda sydsamiska i samtalen med varandra. Även i dessa sammanhang är texter viktiga som stöd. Genom att använda Bläddra kan jag dela språkupplevelse med en person som finns långt ifrån mig geografiskt. Vi kan helt enkelt läsa eller diskutera böcker tillsammans utan att det blir omständligt. Att appen är tillgänglig kostnadsfritt för alla att använda gör det också enklare för mig att kommunicera med andra språkbärare av sydsamiska.
På jobbet har vi ibland kortare fikapauser där vi läser ur en saga i Bläddra. Vi som gör det har väldigt olika språkkunskaper men i och med att vi alla kan ladda ner appen, så kan vi läsa texten tillsammans ändå. Om man vill öva hemma så går det utmärkt. Den som vill läsa ur en svårare text kan göra det. Vi andra kan hänga med.
Ytterligare en möjlighet med appen i mitt jobb skulle kunna vara att ordna digitala sagostunder för barn och föräldrar på sydsamiska. Genom att använda appen kan sagoläsaren läsa en bok och de som följer sagostunden digitalt kan läsa samma bok. Även här, där biblioteksbesökarna tillika talarna bor utspridda över stora geografiska områden, är det faktum att appen kan användas gratis och varhelst man befinner sig en nyckel: Trots geografiska avstånd sitter vi alla i samma rum och delar samma text. Möjligheten att verka läsfrämjande på och till förmån för minoritetsspråken stärks tack vare Bläddra.
För att lära sig ett minoritetsspråk som sydsamiska behöver man alltså vara lite smart, hitta strategier och aktivt kompensera för de ”naturliga” svårigheter som finns för minoritetsspråken i ett samhälle där några andra språk dominerar och där det saknas naturliga språkarenor där talare ofta samlas. Appen Bläddra är ett välkommet verktyg. Jag hoppas både på många fler texter och fler möjligheter att lyssna på sydsamiska i appen. Det vore väldigt användbart för mig.
Sara Larsson är minoritetssamordnare i Vindelns kommun. Hon jobbar bland annat med att stärka samiska språket i Vindeln och samverkar då med till exempel biblioteket i Vindeln.
Foto: Catarina Henfridsson, ©.
Läsfrämjande aktiviteter
Bläddra är en app för mobil och surfplatta med e-böcker på jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Det långsiktiga målet är att appen också ska innehålla litteratur på finska. Här följer några tips från KB om läsfrämjande aktiviteter med Bläddra:
- Visa boken på skärm och ha högläsning i biblioteket. På det sättet kan deltagarna läsa och lyssna på texten samtidigt.
- Bokcirkel – alla får tillgång till boken. E-böckerna har samma sidnumrering som den fysiska varianten. Därför blir det lätt att delta i bokcirkeln. Alla kan få tillgång till boken och det är lätt att följa med i texten, oavsett format.
- Läs gemensamt på olika platser. Även om läsaren inte har personer i sin närhet som talar språket så kan denne läsa tillsammans med andra på distans, eftersom man kommer åt Bläddra över hela Sverige.
- Det är låga trösklar till läsningen och den är privat. Bläddra kostar inget och kräver inget konto eller verifiering. Läsaren kan ladda ner appen och börja läsa direkt. Det är också möjligt att ladda ner boken och läsa offline.
- Biblioteken kan använda Bläddra till sitt eget urvalsarbete. Innehållet i Bläddra är valt utifrån tjänstens mediepolicy som har tagits fram efter en förankringsprocess hos målgrupperna. Urvalet i Bläddra kan alltså med fördel användas till inspiration av inköp av fysiska böcker.
Puffbild: Sagostund med Sara Larsson och Anita Midbjer. Foto: Catarina Henfridsson, ©.