Bläddra – din resurs för att tillgängliggöra böcker på minoritetsspråken

Utbudet av litteratur på de nationella minoritetsspråken är litet, vilket gör det svårt för biblioteken att förmedla böcker till låntagarna. Men nu finns Bläddra! Bläddra är en app för mobil och surfplatta med e-böcker på romani chib och samiska. Det långsiktiga målet är att appen även ska innehålla litteratur på finska, jiddisch och meänkieli.

Enligt bibliotekslagen ska det svenska biblioteksväsendet erbjuda litteratur på de nationella minoritetsspråken. Bläddra är en resurs för den som vill läsa böcker på sitt språk, men också ett stöd i folk- och skolbibliotekens läsfrämjande arbete.

Genom insatser som Bläddra kan Sveriges nationella minoriteter föra vidare sitt språk och sin kultur till de generationer som växer upp.

Det är Kungliga biblioteket, KB, som har tagit initiativ till och har ansvar för Bläddra.

 

YouTube

Genom att starta denna video så accepterar du Youtubes integritetspolicy och accepterar att de kommer saamla in viss data om dig genom att sätta kakor. Om du klickar i "Kom ihåg" behöver du inte upprepa ditt val för varje video. By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Läs mere

Starta video

Vem riktar sig Bläddra till?

Bläddra riktar sig till läsare som vill läsa på något av de nationella minoritetsspråken. Primär målgrupp är fritidsläsande vuxna och ungdomar, men det finns även gott om barnlitteratur i tjänsten.

Tröskelläsare och förmedlare är appens sekundära målgrupper. Tröskelläsare är personer som inte kan tala/läsa på minoritetsspråket, eller som har begränsade kunskaper, men som kan detta på svenska. Förmedlare är personer som förmedlar litteratur till läsarna, till exempel bibliotekarier, modersmålslärare, föreningar och föräldrar.

Språken du hittar i Bläddra

I Bläddra hittar du än så länge böcker på romani chib på varieteterna arli, kale, keldersh, lovari och svensk romani samt samiska med varieteterna sydsamiska, nordsamiska, pitesamiska, lulesamiska och umesamiska.

Appen är under utveckling. Den utökar med fler medier på de språk som redan finns och lägger till fler minoritetsspråk allt eftersom.

Hur fungerar tjänsten?

Du kan ladda ned appen gratis i App store eller Google Play. Öppna Bläddra och välj vilket språk och vilken varietet du vill läsa på. Du väljer vilka böcker du vill läsa genom att markera dem och lägga till dem på din lista.

För att lägga till böcker behöver du ha tillgång till internet. Efter att du lagt till dem så kan du lägga dem i ett offline-läge och läsa utan internetuppkoppling.

För att läsa i Bläddra krävs inget konto, utan det räcker att ha appen installerad på din apparat.

KB:s webbsida finns en längre instruktion till hur du använder Bläddra.

Det här kan du berätta för användare

Bläddra är gratis och kommer fortsätta kompletteras med fler böcker och fler språk. Tjänsten fungerar 24 timmar om dygnet och du kan använda den på surfplatta och mobiltelefon. I Bläddra finns böcker för vuxna, ungdomar och barn.

Bläddra fungerar över hela Sverige. Har du laddat ner en bok i offline-läge går den att läsa även utanför landets gränser.

Hur kan jag marknadsföra Bläddra?

Behöver du en bild att använda på din webbplats eller en affisch med information om Bläddra? Här kan du ladda ner grafiskt material med koppling till appen.

På KB:s Youtubekanal finns en animerad informationsfilm som passar bra att använda i exempelvis sociala medier.

Prenumerera på nyheter om Bläddra

Förmedlare och läsare kan få nyhetsutskick om Bläddra. För att få alla nyheter som rör appen direkt till mejlen, gör så här:

  1.     Gå till sidan Prenumerera på Nytt från KB.
  2.   Klicka i rutan ”Nationella minoriteter”
  3.   Fyll i din e-postadress och klicka i rutan om att du godkänner KB:s lagring av uppgifter. Tryck sedan på knappen Skapa prenumeration.

Alla nyheter om Bläddra samlas på sidan Nationella minoriteters bibliotek.

Kontakt

E-post: info@kb.se