Det magiska biblioteket – en uppsökande verksamhet i magins tecken
Under en vecka i juni anordnade Hellidens slott i Tidaholm en magisk vecka med olika aktiviteter på slottsområdet. Där kunde barn gå en magisk sagopromenad, pyssla, vara med i en talangtävling eller hälsa på i det magiska bibliotekstältet.
Det var jag och mina kollegor Jennifer Petersson, Johan Sahlberg och Jenny Hummelblad från Tidaholms stadsbibliotek som byggde upp och bemannade det magiska biblioteket. Veckan, som riktade sig till barnfamiljer, myllrade av troll, häxor och alver – det var som att kliva in i en magisk värld. Men låt oss ta det från början!
När Hellidens slott planerade att för första gången arrangera en magisk vecka som ett sätt att locka nya besökare och frågade oss om vi ville vara med, tackade vi genast ja. Att biblioteket skulle få synas under ett sådant festligt evenemang kändes både roligt och viktigt. Vi kunde kanske nå ut till familjer som annars inte går till biblioteket. Dessutom kände vi oss inspirerade av det magiska temat! Och det finns ju gott om litteratur som rör magi, fantasy och andra världar på biblioteket, exempelvis Harry Potter. Vi satte genast igång med att spåna idéer och planera tillsammans. Vad kan vi bidra med? Ska vi ha några aktiviteter? Ska vi låna ut böcker? Får vi ett tält? Och vadå! Innebär det att vi får klä ut oss på arbetstid?!
Hellidens slott tryckte upp affischer om magiska veckan med alla aktiviteter och marknadsförde dem även i kommunens evenemangskalender, på sociala medier och i den lokala tidningen. Vi publicerade också information om magiska veckan på bibliotekets sociala medier.
Från början var tanken från Hellidens slott att vi från biblioteket skulle sitta i slottets tornrum, läsa sagor och skylta med lite boktips. Vi vidareutvecklade det förslaget till att bli större och bättre. Istället ordnade vi fram ett partytält från kommunen och fyllde det med gamla fina möbler och uppstoppade fåglar från bibliotekets vind, gick på loppis och länsade våra hem på diverse småprylar, tyger och mattor.
På biblioteket plockade vi ihop böcker för både barn och vuxna om sådant som rör magi och väsen, astrologi, växter, märkliga trollformler och ritualer, runor och magiska drinkar. Vi ville att det skulle vara roligt att gå in i tältet och att det skulle finnas mycket att titta och ta på, förutom att bläddra eller läsa i böckerna. Av Hellidens slott tilldelades vi varsin grå trollkarlshatt som vi fick dekorera bäst vi ville, vilket vi gjorde i form av filtning.
Under den magiska veckan stod vi sedan där i vårt praktfullt utsmyckade tält fullt utklädda och erbjöd besökare att komma in och titta, låna böcker, mata den förtrollade (uppstoppade) fågeln Kolette, skaffa lånekort, vara med i trollformeltävlingen eller delta på de sagostunder vi hade under veckan. De barn som var med i trollformeltävlingen kunde sedan vinna en bok. Tävlingen gick kort och gott ut på att skriva en trollformel och vad den användes för. Vi drog sedan slumpmässigt ut 15 vinnare som antingen fick en bok hemskickad eller fick hämta den på biblioteket.
En av de vinnande trollformlerna löd så här: Godilus påsilus. Enligt femåriga Alison som skrev formeln ska den användas “till att trolla fram en stor godispåse alla dagar i veckan!”
Vi hade vissa bestämda tider med sagostunder utskrivet på schemat, men vid de tillfällen där det kom barngrupper från exempelvis fritids hade vi också spontana sagostunder. Under sagostunden la vi ut en filt utanför tältet som både barn och vuxna kunde sitta på medan jag satt på en pall och läste. Jag hade en magisk sagoväska med ett urval bilderböcker som jag plockat ihop samt gosedjuret sagougglan Hedvig som var med under sagostunden.
Många barn kikade in i tältet bara för att titta på alla grejer och frågade om vilka alla personer på de inramade bilderna var eller för att få med sig en magisk kristall hem. Vissa barnfamiljer satte sig på filten utanför tältet, bläddrade och läste bilderböcker från trälådan som vi hade ställt fram.
Vi fick fin respons från både barn, vuxna, Hellidens personal och utställarna på den magiska marknaden (som pågick i slutet på veckan). De tyckte att det magiska biblioteket var veckans höjdpunkt. En av medarbetarna på Hellidens slott kom förbi flera gånger för att hen tyckte att vi var så himla bra och hade områdets snyggaste tält.
Tältet med alla böcker och dekorationer blev precis som vi hade föreställt oss. Vi hade dock förväntat oss fler besökare, men gladdes trots det åt att vi hade nått ut till flertalet nya och bekanta ansikten. Vissa hade varit på Tidaholms bibliotek innan, andra inte. Vi registrerade tyvärr inga nya låntagare under veckan, men förhoppningsvis väckte vi i alla fall en tanke om att biblioteket är en rolig plats att besöka.
Eftersom arrangemanget skedde mitt i sommaren var vi kort om personal på biblioteket och hade få medarbetare som kunde täcka upp för vår frånvaro. Vi delade upp dagarna på Hellidens slott i två pass per dag, förmiddag och eftermiddag, och vi var alltid två i tältet. När vi inte hade ett pass under magiska veckan stod vi i informationsdisken på biblioteket.
Något vi tar med oss från den här veckan är att några dagar magi hade räckt – det blir lite för mycket med en hel vecka. Ett större stadigare svart tält hade också varit utmärkt, dels för att ge en mer mystisk känsla, dels för att fler ska kunna gå in i tältet samtidigt. Att tänka på tältets placering är också något vi tar med oss. Vi hade velat stå mer i skugga för att få en svalare temperatur inne i tältet.
Mina tips är – planera i god tid, brainstorma ihop med kollegor om vad ni vill göra, rota i bibliotekets gömmor och på loppisar, skaffa ett tält och vips så har ni skapat ett eget mobilt magiskt bibliotek att visa upp!
Vi hoppas kunna vara med på fler sådana här tillfällen där biblioteket får möjlighet att synas i nya sammanhang. Förhoppningsvis blir det något i magins tecken igen, eller med något annat tema. Det har helt klart väckt idéer hos oss som vi tar med oss ut eller kanske till och med in på biblioteket. Tänk om vi kunde förvandla hela Tidaholms bibliotek till något magiskt!
Praktiska saker att tänka på vid uppsökande verksamhet:
- Skaffa ett bra tält som också har sidor för skydd av alla väder och som står stadigt.
- Var flexibel – exempelvis för att kunna ha spontana sagostunder.
- Ha med praktiska saker som snöre, tejp, pennor och skräppåse.
- Se till att datorn är laddad och att det finns tillgång till internet.
- Om du är i tältet flera timmar – se till att det finns snacks och dryck. Du behöver snabb energi!
Emma Bladby är bibliotekarie på Tidaholms stadsbibliotek.
Bild av Emma Bladby (c)