Gå direkt till innehållet

Allt på ett bräde: fem enkla brädspel att köpa in till biblioteket

Spel är hett i biblioteksvärlden! Det märktes inte minst på Folk och kultur och genom Svensk biblioteksförenings nya expertnätverk för bibliotekens arbete med spel och spelkultur. Digiteket märker det också på mängden förfrågningar vi får om spel och spelkultur: spel som läsfrämjande, spel som pedagogisk metod och spel som en del av bibliotekens mediebestånd.

Därför publicerar Digiteket nu en serie korta artiklar där vi tipsar om olika sorters spel. Första artikeln i serien handlade om kortspel. I den här artikeln tittar vi närmare på brädspel. Liksom i första artikeln ligger fokus på spel som är bra, prisvärda och som fungerar i en bibliotekskontext där man ibland måste ta hänsyn till skadade och borttappade komponenter.

Carcassonne

2–5 spelare

Speltid: cirka 45 minuter

Ålder: från 8 år, och lika roligt för unga som för gamla

Carcassonne

Öka ditt inflytande över markerna i sydfranska Carcassonne med hjälp av dina spelpjäser. Se spelplanen växa fram och utnyttja dina tillgängliga resurser på bästa sätt för att vinna på poäng.

Carcassonne är ett så kallat “brickläggarspel” där spelarna tillsammans skapar spelplanen, bricka för bricka. Utöver att expandera den gemensamma miljön konkurrerar spelarna om att bäst använda sina begränsade spelpjäser som bönder, riddare, stråtrövare eller klostermunkar. Ett spel som kommer att se olika ut varje gång och som samtidigt har ett djup, som gör att du kan spela tjogtals partier och fortfarande utvecklas i ditt spel. Utöver att vara ett billigt spel har Carcassonne också fördelen att vara ett av de få designerspel (läs: något mer avancerade spel som inte specifikt har barn som målgrupp) som slagit igenom på bred front i Sverige och går att köpa i en bokhandel eller leksaksbutik. Ett av 2000-talets mest framgångsrika och inflytelserika spel.

Skulle en eller ett par brickor försvinna från Carcassonne påverkar det inte spelbarheten nämnvärt. Det är egentligen bara när folk tävlingsspelar Carcassonne som det exakta antalet av alla olika brickor är viktigt. Spelpjäser kan lätt ersättas med något som har liknande färg.

Dixit

3–8 spelare

Speltid: cirka 40 minuter

Ålder: från 8 år, och lika roligt för unga som för gamla

Dixit

Skapa begränsat samförstånd med dina medspelare i språk- och bildassociationsspelet Dixit. Var tydlig nog i din kommunikation, med hjälp av kort, för att få med några spelare på tåget, men ändå tillräckligt kryptisk för att inte alla ska fatta. Vandra balansgången bättre än alla andra för att avgå med segern.

Dixit är ett färgglatt, drömskt och vackert spel som kanske kan beskrivas som en bildcentrerad version av Rappakalja. Säg ett ord eller en fras: kanske “pepparkaka” eller “Baron von Münchhausen”. Välj sedan ett kort med en färgglad och surrealistisk bild som representerar ordet eller frasen. Stoppa i kortet bland andra likaledes färgglada kort och blanda. Kan du välja ett motiv som är så pass tydligt att några medspelare korrekt identifierar ditt kort bland alla de andra – men ändå inte så övertydligt att alla fattar referensen, så får du poäng. Inte så lätt som det låter. Spelet har fått så stort genomslag i Sverige att det lämnat de specialiserade spelbutikerna och går att köpa i både bok- och leksakshandel. Dixit fungerar bra för både barn och vuxna och kan vara extra roligt att spela hela familjen tillsammans, eftersom det då krävs att man hittar gemensamma associationsbanor över generationsgränserna.

Dixit är också ett spel som är okänsligt för att komponenter försvinner. Om kort försvinner eller går sönder kan de ersättas. För att stilla behovet av ständigt mer drömska bilder att associera till har det kommit ut många expansioner med extra kort, så det är lätt att komplettera och hålla det fräscht för spelare och besökare. Försvinner en spelpjäs är det bara att ersätta den med något annat i samma storlek.

Kill Doctor Lucky

3–8 spelare

Speltid: cirka 40 minuter

Ålder: från 8 år, och lika roligt för unga som för gamla

Kill Doctor Lucky

Den förmögne Doktor Lucky har bjudit in alla sina vänner till sin stora herrgård. Vad han inte vet är att de alla har en god anledning att vilja ha ihjäl honom. Har den gode doktorn så mycket tur som hans namn antyder?

Kill Doctor Lucky är ett hysteriskt roligt spel som närmast skulle kunna beskrivas som en sorts anti-cluedo. Istället för att som i Cluedo samlas i herrgården för att klura ut vem som mördade X, utspelar sig Kill Doctor Lucky lite tidigare. Alla spelare spelar karaktärer som vill mörda Doctor Lucky. Dock är detta klurigt, dels då mordet måste ske utan vittnen, vilket är svårt i Doctor Luckys herrgård full med öppna ytor, dels på grund av att den gode doktorn har tur som en tok. Denna tur minskar dock under spelets gång, vilket gör att någon spelare till slut kommer att lyckas med dådet.

Trots det morbida temat är Kill Doctor Lucky ett mycket underhållande spel. Komplexiteten är lite högre än i andra föreslagna spel i listan, och spelet innehåller ett eller två spelkoncept som ovana spelare troligtvis aldrig stött på tidigare. Det gör att lite extra regelstöd från en biblioteksanställd som kan spelet kan behövas. Spelet är inte heller riktigt lika tillgängligt som exempelvis Dixit och Carcassonne, men väl värt att beställa online.

Spelet består av kort och spelpjäser och likt andra spel i listan tål spelmekaniken att några kort försvinner utan att spelet förlorar sin spelbarhet. Pjäserna är alltid ersättningsbara.

Forbidden Island

3–4 spelare

Speltid: cirka 40 minuter

Ålder: från 10 år, och lika roligt för unga som för gamla

Forbidden Island

Kan spelarna rädda de fyra ovärderliga skatterna från den sjunkande förbjudna ön? Endast genom klokt samarbete kan spelarna vinna tillsammans.

Forbidden Island är ett samarbetsspel där spelarna tillsammans tar sig an spelets utmaning och vinner eller förlorar tillsammans. I detta fall genom ett Indiana Jones-liknande äventyr där uråldriga skatter ska bärgas från en ö som likt Atlantis sakta sjunker ner i havet. Endast genom att utnyttja varje spelares särskilda förmågor och samarbeta på ett klokt sätt kan segern bärgas (till skillnad från ön).

Designern bakom detta spel har också gjort det mycket framgångsrika spelet Pandemic och de båda spelen erbjuder ett snarlikt regel- och spelsystem, det som i spelkretsar kallas mekanik. Forbidden Island är dock lite enklare och tematiskt lite mer livsbejakande. Ett mycket bra ingångsspel om man vill testa på just samarbetsspel.

Forbidden Island har inte ett överflöd av komponenter och här är de olika korten nödvändiga för en god spelbarhet. Ett tips är därför att ta färgkopior av alla befintliga kort för att kunna ersätta dem om något försvinner.

Citadels

3–7 spelare

Speltid: cirka 45 minuter

Ålder: från 10 år, och lika roligt för unga som för gamla

Citadels

Utveckla ditt kvarter och din stad genom att i varje omgång anta en ny roll. Den mest imponerande byggaren tar hem vinsten och äran.

Citadels, som finns i flera varianter, är ett spel där spelarna i varje omgång väljer mellan olika roller i stadshierarkin. Varje roll för med sig specifika möjligheter och utmaningar i det ständiga intrigerandet och byggandet. Väljer du den expansiva arkitekten och uppför flera nya byggnader eller väljer du istället lönnmördaren och försöker göra ditt bästa för att bokstavligen undanröja konkurrensen?

Spelet är tekniskt sett mer ett kortspel än ett brädspel, men den senaste upplagans box och omfång gör att spelet hamnar under brädspel. I den sista större utgåvan ingår också ännu fler alternativa rolluppsättningar än de tidigare upplagorna, vilket gör att möjligheten att spela spelet flera gånger ökar ytterligare.

Eftersom Citadels bygger på att alla roller finns med i spel är det en god idé att ta en färgkopia av alla dessa komponenter för att ha om någon försvinner. Övriga kort och komponenter är inte lika avgörande och spelet kan fungera ok, även om någon av dessa försvinner.

 

I denna artikel har vi koncentrerat oss på enkla brädspel. I nästa artikel i vår serie pratar vi om långa, komplicerade, narrativa spel.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.