Att möta och bemöta döva personer på bibliotek
Viktor Jäderlund är döv sedan födseln och använder teckenspråk för att kommunicera. I denna film skapad av Biblioteken i Malmö ger han tips på hur du kommunicerar med personer som är döva.
Viktor ger råd om hur man kan interagera med döva personer för första gången. Han betonar vikten av ett vänligt leende och positivt kroppsspråk. Enkla tecken som ”hej”, ”välkommen”, ”behöver du hjälp?”, ”tack”, ”ha en trevlig dag” och ”hejdå” kan vara användbara. Om man inte kan teckenspråk rekommenderar Viktor att använda penna och papper eller mobiltelefoner för att kommunicera skriftligt. Han uppmuntrar till att vara öppen och inte visa rädsla när man möter en döv person. Viktor påpekar att små gester som att använda enkla tecken kan göra stor skillnad och ge en positiv upplevelse för den döva personen.
Viktor Jäderlund är serietecknare och illustratör. Han har tidigare varit verksamhetsledare för Malmö dövas förening ”Svenske”. Han har även varit ansvarig för Dövfilmfestivalen.
Filmen är skapad av Karin Larsson och Nizar Keblawi vid Biblioteken i Malmö som ett led i deras tillgänglighetsarbete.
Mer om bibliotek och teckenspråk
Teckenspråk, tillgänglighet och turkosa hyllor – en intervju med Desirée Stensdotter
Desirée Stensdotter, som är utbildad teckenspråks- och dövblindtolk, har på flera sätt arbetat med att utveckla tillgänglighetsarbetet både i Piteå där hon jobbar men även i hela Norrbotten. I den här intervjun ger hon sina bästa tips för bibliotek som vill jobba mer med tillgänglighet och berättar även om hur det kom sig att hon började spela in boktips på teckenspråk och så småningom även var med och tog fram en turkos hylla och en Funkisverktygslåda till biblioteket.
Upphovsrätt och licens för innehåll på aktuell sida
Observera att innehållet (texten, bilder, video och så vidare) på sidan kan vara licensierad i enlighet med olika licenser.
Texten på denna sida är licensierat enligt Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).
Detta innebär att du:
- får kopiera och dela vidare materialet i vilket medium eller format som helst
- får remixa, återanvända och bygga på materialet
- får använda det i kommersiella syfte och sammanhang
- inte behöver fråga om lov.
Om du bearbetar, delar eller använder texten:
- Ge ett korrekt Erkännande
- ange verkets namn,
- ange vem som skapat verket,
- ange länk till verkets ursprungsplats,
- ange länk till upphovspersonens webbsida (frivilligt, men trevligt),
- ange vilka delar som eventuellt är bearbetade
- länka till licensen.
Ett korrekt erkännande skulle kunna se ut så här:
Allt du skulle vilja veta om Creative Commons, men varit för skraj att fråga om, av Ola Nilsson. Texten är licensierad med Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).
Filmen är licensierad i enlighet med Malmö stads riktlinjer