
Olika vägar fram till barnets bästa – webbinarium i februari
Fler och fler bibliotek slopar avgifter för barn och unga och/eller sänker åldern för barn att skaffa egna bibliotekskort utan målsmans tillstånd. Varför är det viktigt ur ett barnrättsperspektiv och hur har biblioteken gått tillväga?
Den 3 februari 14:00–15:30 är det dags för årets första webbinarium i serien Barnrätt i praktiken. Träffen sänds digitalt via Zoom och du behöver föranmäla dig. Varmt välkommen att delta!
Mer om träffen
Eva Bernsten Bang från Region Örebro inleder med en kort presentation av den barnrättsprövning de genomförde som ledde fram till beslutet att barn från 13 år ska kunna skaffa bibliotekskort utan målsmans tillstånd. Malin Magnusson Barle och Ann-Sofie Köpmans från Länsbibliotek Dalarna berättar sedan om Dalabibliotekens process vad gäller bibliotekskort för barn. Därefter följer två exempel från folkbibliotek som delar med sig om hur de har gått tillväga: Evelina Ottosson från Motala bibliotek berättar om Götabibliotekens arbete, och Judith van Weelie och Liene Abens om arbetet på Härnösands bibliotek.
Barnrätt i praktiken
Webbinarieserien Barnrätt i praktiken är ett samarbete mellan Digiteket och regionala biblioteksverksamheter. Våren 2025 sker samarbetet med Region Östergötland, Region Västernorrland, Region Dalarna och Region Örebro län
Vid varje tillfälle kommer du att få ta del av olika inspirerande verksamhetsexempel om hur du kan arbeta praktiskt med barnrätt. Webbinarierna riktar sig till dig som arbetar på folkbibliotek och tanken är att du ska få inspiration, konkreta verktyg och metoder att använda dig av.
Under våren sker två träffar, den 3 februari och den 1 april, som sänds digitalt via Zoom kl.14:00 – 15:30.