Maskinkod och programmeringsspråkLektion ett

Datorer och datorprogram kan lösa många problem som människan inte kan lösa på egen hand. Många har uppfattningen att “datorn ibland lever sitt eget liv”, men en dator eller ett program följer bara de instruktioner som de givits av de människor som programmerat dem. 

En dators processor kan bara förstå det som kallas för binär kod, det vill säga ettor och nollor. För att vi ska slippa skriva oändliga rader av ettor och nollor så har vi istället hittat på olika programmeringsspråk som i sin uppbyggnad ligger närmare våra “vanliga” språk och som sen översätter koden vi skriver till maskinkod som datorn kan förstå. 

Det finns hundratals, om inte tusentals, olika programmeringsspråk. Några av de mer namnkunniga som du kanske hört talas om är Javascript, Python, Java och C++. Utöver dessa programmeringsspråk så finns det idag förenklade visuella programmeringsspråk som till exempel blockprogrammering som är en bra start för den som vill börja med programmering. I blockprogrammering behöver du inte skriva själva koden utan du pusslar helt enkelt ihop olika kodsnuttar till ett fungerande program.

Ett väldigt känt exempel på blockprogrammering är Scratch som är utvecklat av det välrenommerade universitetet MIT och som används på en mängd programmeringsutbildningar som ett sätt att introducera ämnet. 

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Anna Prissberg

Publicerad: