Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen: Del 2 – Små barns språkutveckling

Välkommen till den andra delkursen i fortbildningen Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen! Den här delkursen ger dig grundläggande kunskap om hur små barns språk utvecklas. Du kommer att få lära dig hur barns typiska språkutveckling ser ut samt vad man kan göra vid en avvikande språkutveckling. Även skärmanvändning och dess inverkan på språkutvecklingen tas upp.

Fortbildningen vänder sig till dig som möter de yngsta barnen i din profession. Bibliotek, förskola, barnhälsovård och logopedi har ett gemensamt uppdrag att arbeta språk- och läsfrämjande. För att omsätta det i praktiken krävs forskningsbaserad kunskap och kännedom om beprövade metoder. En framgångsfaktor är att samverka med varandra. Vårt gemensamma uppdrag att arbeta med språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen finns formulerat i bland annat bibliotekslagen, barnhälsovårdens rikshandbok och förskolans läroplan.

I fortbildningen kommer du att få möta forskare, författare, logopeder, förskollärare, pedagoger och bibliotekarier. Du kommer att få ta del av kunskap och inspiration som stärker dig i din profession när du möter barn och vårdnadshavare samt andra viktiga vuxna i barnets närhet.

Innehåll

Fortbildningen består av fem delkurser med olika infallsvinklar på ämnet. Delkurserna består av filmade föreläsningar, inspelade samtal, poddar, texter och reflektionsfrågor. I slutet på varje delkurs finns förslag till fördjupning.

Delkurs 1: Därför ska vi arbeta språk- och läsfrämjande

Delkurs 2: Små barns språkutveckling

Delkurs 3: Flerspråkighet

Delkurs 4: Läsning och läsglädje

Delkurs 5: Så kan du göra

Syfte

Syftet med den här delkursen är att du ska förstå de olika faserna i ett barns språkutveckling och hur du kan se och stödja barn som inte följer den förväntade utvecklingen. 

Kunskapsmål

Efter att ha genomfört denna delkurs i fortbildningen kommer du att ha fått:

  • kunskap om de olika faserna i  barnets språkutveckling under de första sex åren
  • kunskap om hur du kan stimulera och hjälpa barnet i dess språkutveckling genom att använda ett så kallat expansivt språk
  • lära dig hur du kan möta barn som har en avvikande språkutveckling och hur du kan stötta dem på deras språkliga nivå
  • förståelse för hur barns språkutveckling påverkas av digitala skärmar och deras innehåll.

Tidsåtgång

Fortbildningen består av ett omfattande material. Vi rekommenderar att du genomför en delkurs i taget och följer det föreslagna upplägget. Se till att du har tid för egen reflektion mellan delkurserna. Fortbildningen genomförs med fördel tillsammans med kollegor.

Om fortbildningen

Fortbildningen är skapad av Cajsa Blank, verksamhetsutvecklare bibliotek Region Gävleborg, Ingrid Loeld Rasch, biblioteksutvecklare Region Östergötland, Annica Hagel Arvidsson, biblioteksutvecklare Region Värmland och Maria Ehde Andersson, utvecklare bibliotek Region Halland, med ekonomiskt stöd av Kulturrådet och Bokstart

Cajsa Blank, Ingrid Loeld Rasch, Annica Hagel Arvidsson och Maria Ehde Andersson. Foto: Peder Brun ©

Upphovsrätt

Delkursens filmer, poddar och texter är licensierade i enlighet med Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga Bearbetningar 4.0 Internationell (CC BY-NC-ND 4.0)

Delkursens illustrationer är gjorda av Matilda Ruta och licensierade enligt lagen om upphovsrätt. Illustrationerna får användas för att marknadsföra fortbildningen, men i annat fall krävs tillstånd. 

Kommentarer

Marie 04/04/2025

Intressant tanke om just hur vuxna använder skärmen kontra barnen.

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.