Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Spelifiering – vad är det?

“Jag ser på min framsida på Digiteket att jag har en sida med utmärkelser – vad ska jag med utmärkelser till? Och varför gick jag plötsligt från att vara “Nybörjare” till att vara “Äventyrare” under “min statistik? Detta är frågor vi fått till Digiteket och de förklaras här, samtidigt som vi förklarar konceptet spelifiering. Digiteket har vissa element av spelifiering inbyggda i sidan, och det är något som kommer att utvecklas ytterligare när nu sidan fyller sina grundfunktioner. Men vad är spelifiering?

Syfte

Spelifiering eller gamification är ett uttryck som hörs lite då och då. Ibland kastas det in som ett “buzzword”  som lovar lösning på alla problem och fantastiska resultat. Men vad är spelifiering egentligen? Denna kurs ger en översikt över begreppet, och förklarar kort hur spelifiering kan användas för att stötta i processer, öka delaktighet och i någon mån påverka användares val i en önskvärd riktning.

Kunskapsmål

När du är klar med denna kurs bör du:

  • känna till vad spelifiering är och inte är
  • ha kunskap om var uttrycket kommer ifrån och hur det har används i olika sammanhang. 
  • förstå vilka mekanismer och belöningssystem som spelifiering använder sig av
  • se och förstå att användande av spelifiering kräver ett etiskt resonemang
  • ha fått några enkla verktyg för att själv testa en spelifierad process.

Puffbild: Free colorful board game pieces image, CC0

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.