Hur kontrollerar du om din PDF är tillgänglig?Lektion fyra

Words granskningsverktyg

Under “Granska”-menyn hittar du Words eget tillgänglighetsgranskningsverktyg och det är alltid bra att först testa med det så sparar man lite tid.

Kontrollera tillgängligheten

Se sen rutan ute till höger som berättar om du till exempel har glömt alternativtexter till bilderna.

Fel: Alternativtext saknas

PDF checker

Befintliga PDF:er kan också kontrolleras med verktyget Tingtun Checker som låter dig antingen länka eller ladda upp en PDF som ska granskas. Vi laddar upp vårt nyskapade dokument och testar.

Granskningsverktyget testar ett antal olika saker och vi ser här att vi får bakläxa på dokumenttitel trots att vi kan se den i dokumentet. Här visar emellertid verktyget fel.

Testresultat Tngtun checker. Godkänt på ett antal kriterier förutom dokumenttitel.

PDF Accessibility Checker – PAC

PAC är ett verktyg för att granska PDF:er som kan vara värt att kolla in om man inte har tillgång till Acrobat Pro. PAC illustrerar dokumentets logiska struktur och taggordning och indirekt hur skärmläsaren kommer att läsa dokumentet. Vi vill tipsa om detta även om det i sammanhanget kan ses som överkurs. Vi kan dock inte uttala oss om kvaliteten på granskningen eftersom programmet inte har uppdaterats på några år.

Ladda ner och installera PAC

I skärmläsarvyn ser vi taggordningen. Högst upp i hierarkin återfinns rubrik i h1-nivå, efter det följer en paragraf med text (P). Sedan följer en underrubrik i h2-nivå och en paragraf med text. I denna vyn blir det väldigt tydligt om man använt formatmallarna för att formatera texten och inte skapat egna rubriker. 

Dokumentets logiska struktur med innehållet hierarkist presenterat,

Du kan också välja att visa dokumentets logiska struktur, vilket illustrerad på ett annat sätt är dokumentets taggstruktur.

Dokumentets taggstruktur: h1, p osv.
Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 10 december, 2020