Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 12 januari, 2021

Chromes Inspect-verktygLektion ett

Inspect är ett verktyg som finns inbyggt i Chrome. Det är en del av deras verktygslåda för webbutvecklare och andra som är intresserade av hur webbsidor är uppbyggda.

För att använda det går vi till en nyhetssida på nätet, i mitt fall Sydsvenskan, och väljer en rubrik vi vill redigera för att skapa vår fejkade skärmdump. I detta fall tänker vi att jag ska skapa ett antal fejkade skärmdumpar som personer ska försöka avgöra trovärdigheten av: Skulle dessa kunna vara sanna? 

Skärmdump tidning: Rubrik: Vanlig förkylning kan ge ökad motståndskraft mot Covid-19

För att ändra rubriken så högerklickar jag på den och väljer “Inspektera” i menyn. 

Högerklickmeny: "Inspektera"

Chromes utvecklarverktyg öppnas ute till höger och bland all esoterisk information som redovisas ser vi själva html-koden som genererar själva rubriken till artikeln. Denna är fiffigt nog redan markerad.

Html-vyn av rubtiken med H2 markerad i Inspect.

För att ändra rubriken på sidan (som den visas på din dator, inte på någon annans) så dubbelklickar du helt enkelt på texten vilket markerar den och du kan nu skriva en egen rubrik. Tryck på Enter när du är färdig.

Rubriken ändrad i html-vyn i Inspect till "Fazers gröna marmeladkulor.."

Beskåda nu din nya fejkade nyhet! Glöm inte att ta en skärmdump och eventuellt beskära den. Om du inte har tillgång till bildredigeringsprogram på din dator är gratisprogrammet Photopea kraftfullt och relativt enkelt.

Rubriken på Sydsvenskan lyder "Fazers gröna marmeladkulor kan ge ökad motståndskraft mot Covid-19"

Om du vill så kan du också enkelt ändra själva ingressen. I detta fall hade vi ju kunnat bygga ut Sydsvenskans lite väl rumphuggna mening till något mer matnyttigt. I rutan med html-koden ute till höger ser vi ingressen precis under rubriken och vi markerar och skriver på samma sätt som ovan.

Rubrikingress: Två studier öppnar för möjligheten att fantastiskt goda godiset är ett mirakelmedel mot Covid-19
Ingressen markerad i html-visaren i Inspect och ändrad till "Två studier öppnar för möjligheten att fantastiskt goda godiset är ett mirakelmedel mot Covid-19"

Att ändra en bild går också men det kan upplevas som lite svårare. Börja med att hitta bilden du vill använda och kopiera webbadressen till den.

En bild på Fazera gröna marmeladkulorask och dess webbaddress markerad.

Högerklicka på bilden du vill byta ut och välj “Inspektera” på samma sätt som vi gjorde innan. Nu ser det lite mer komplicerat ut i kodvyn, men misströsta inte, det är fortfarande relativt enkelt.

Html-vyni Inspect med bildtaggarna markerade.

Dubbelklicka någonstans bland alla blåa länkar efter srcset=så att dess bildlänkar markeras.

Bildtaggarna markerade i Inspect.

Klistra in din valda bild och voila!  

Sydsvenskan: Bild på Fazera gröna kulor och rubrik: "Fazers gröna kulor kan ge ökad motståndskraft mot Covid-19".

Du kan också helt enkelt ta en skärmdump och byta ut bilder i ett bildredigeringsprogram om du önskar det. Det svåraste med att skapa en realistisk fejknyhet är att få rätt texttyp och typsnitt.

När du laddar om sidan kommer dina ändringar försvinna så glöm inte att skärmdumpa dem när du är klar.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 12 januari, 2021