Skapa fejkade skärmdumpar i utbildningssyfte
Ett väldigt tacksamt sätt att jobba med MIK, medie- och informationskompetens, i allmänhet och källkritik på nätet i synnerhet, är att utgå från och tolka och analysera rubriker och påståenden på nätet. Ibland vill man skapa detta material själv för att kunna ha kontroll över innehållet och kanske anpassa dem till lokala förutsättningar. Men här döljer sig en svårighet. Föreställningen om fejkade nyheter fallerar om de ser just fejkade ut. Misströsta inte, det finns ett, till och med två, enkla sätt att skapa perfekta fejkade skärmdumpar som inte kräver någon som helst bildredigeringskompetens.
Syfte
Syftet med denna kurs är att du ska få lära dig hur du enkelt och snabbt kan skapa fejkade skärmdumpar från till exempel nyhetssidor som du sedan kan använda i undervisningssyfte. Att på egen hand kunna skapa dessa typer av bilder är också en bra erfarenhet då denna teknik används av de som försöker sprida des- och misinformation. Att själv kunna använda samma verktyg ger en ökad motståndskraft mot att bli lurad.
Kunskapsmål
Du kommer efter genomgången kurs
- kunna skapa fejkade skärmdumpar på två enkla sätt.
Upplägg
Detta är en kurs av manualtyp med skärmdumpar och steg-för-steginstruktioner. I denna kurs använder vi webbläsaren Chrome.
Anmärkning
Tänk på att det kan vara upphovsrättsligt problematiskt att använda skärmdumpar om det finns bilder på dem.
Detta enkla verktyg är utmärkt om du vill skapa pedagogiska skärmdumpar för att prata om eller skapa övningsmaterial kring exempelvis källkritik. Det är dock viktigt att komma ihåg hur kraftfullt verktyget är och att det bygger på människors igenkänningsförmåga av till exempel layout och typsnitt i tidningar. Var noggrann med att använda dina fejkade bilder i en kontext där det är tydligt att de är pedagogiskt övningsmaterial. Försök att undvika missförstånd av det slag som kallas Poe’s lag.
Puffbild: Funny fake eyeglasses nose illustration, CC0