Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Programmering med micro:bit

En micro:bit är en liten dator, stor som ett halvt kontokort, som är utvecklad av BBC i samarbete med bland annat Microsoft. Målet var att få fram en enkel, billig och pedagogisk enhet att använda för att lära sig grunderna i programmering och liknande ämnen i skolan. I och med dess enkelhet och låga pris passar den utmärkt att använda i till exempel workshops, makerspaces eller i undervisningssyfte på bibliotek. Att jobba med en fysisk hårdvara som det går att koppla olika typer av kringutrustning till, i form av sensorer, eller som det går att koppla på några hjul till för att skapa en rallybil, är ett tacksamt och konkret sätt att närma sig den ibland svåra och kanske abstrakta programmeringen. 

Syfte

Syftet med kursen är att du ska lära dig mer om programmering genom att bekanta dig med micro:bit. En micro:bit är en liten dator som kan programmeras till att göra olika saker. Eftersom du kan använda dig av så kallad blockprogrammering får du en bra och enkel introduktion till programmering.

Kunskapsmål

Efter genomgången kurs kommer du att:

  • känna till vad en micro:bit är och hur den fungerar
  • ha grundläggande kunskaper om hur man använder blockprogrammering med en  micro:bit
  • känna till programmeringsmiljön Makecode
  • känna till några grundläggande programmeringstermer som loop och string
  • kunna skapa och överföra, alternativt simulera, några enkla program på micro:bit.

Kursens upplägg

Du kan genomföra kursen utan att ha tillgång till en micro:bit genom att använda simuleringsverktyget i programmeringsmiljön. Vill du köpa micro:bit så finns det ett flertal leverantörer som kan hjälpa dig med det. Det finns också en uppsjö av elektroniksatser och andra typer av tillbehör. 

Programmera med micro:bit är en del av en serie programmeringskurser här på Digiteket. Det kan vara bra att ha lite grundläggande hum om programmering och känna till några programmeringstermer innan man börjar med denna kurs, men det är absolut inget måste. Det går bra att genomföra kursen utan förkunskaper. I kursen används en pc och operativsystemet Windows men även andra system funkar med micro:bit. 

Puffbilder: Micro:bit av Les Pounder  är licensierad under Creative Commons Erkännande-DelaLika 2.0 Internationell (CC BY-SA 2.0)
CC BY-SA 2.0 / Beskuren från original

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.