En tripp längs mem-ory lane!Lektion två

Denna lektion kommer att bli en översikt  över det mest virala mem-materialet vi sett under de sista 25 åren. Andra har gjort liknande översikter, som till exempel denna youtubevidoe med en historisk översikt. Tillsammans med kommentarer till översikten kommer vi att undersöka vad som drivit denna utveckling. Gissningsvis kommer mycket av det som passerar i revy vara bekant men en del kände du kanske inte till. Framförallt är lektion 2 avsedd som en exposé över memhistorien och inte en detaljerad historia. När du är klar med lektionen kommer du om inte något annat ha blivit påmind om saker du trodde du glömt. 

Denna översikt är avsedd att täcka både sådana mem som strikt passar Dawkins ursprungliga definition och vad internetmem har kommit att bli över tid. Översikten inkluderar mem i form av virala videor och kulturella trender, gifar, bildmakron (bild + text ovan och/eller under, enligt känd förlaga) och rena bilder. 

Då denna kulturform har vuxit och expanderat så otroligt mycket har också takten med vilken nya trender uppstår accelererat. Där ett mem tidigare kunde var “roligt” i flera år kan dagens mem ha en livslängd på en eller två veckor. Pratar du med någon under tjugo idag så kan ett mem från 2017 vara rena stenåldern vilket kan vara bra som referens – eftersom en del av de saker som finns i denna lektion och som du säkert kommer att minnas är över tjugo år gamla. Med mem-tideräkning så är det följaktligen äldre än dinosaurierna. 

Nittiotalet

Nittiotalets modemdrivna internet saknade det lagringsutrymme som krävs för bild- och videokultur. Trots allt slog en del mem igenom, inte minst genom TV och dataspel. Några av de allra första exemplen hittar vi i det sena nittiotalet:

Dancing Baby. Denna animation av en bäbis som dansar till Blue Swedes “Hooked on a feeling” beskrivs ofta som internets första mem. Den nådde kanske störst genomslag genom TV-serien Ally McBeal men var tillräckligt liten och komprimerad för att kunna spridas på internet också. Primärt spreds den via mail.

Hampster dance. En sida vars enkla loopade animation av dansande hamstrar skickades via länk till alla vare sig de ville det eller inte. 

All your base are belong to us. Ibland var översättningen av japanska spel inte alltid den bästa. I spelet Zero Wing fanns några sant horribla exempel. Genom webbsidan Something Awful kommer All your base are belong to us att nå popularitet 1999 och sprids sedan långt bortom skärmen.

Tidigt tvåtusental

Under första halvan av tvåtusentalet hade bredbandsutbyggnaden kommit igång vilket gav internet en skjuts framåt. Med större bandbredd kom också fler sidor och plattformar där bild och filmmaterial kunde delas – Kazaa, The Pirate Bay och dylikt. När Youtube lanserades 2005 öppnades dammluckorna och en flodvåg av virala videor sköljde över internet. Många av de tidigaste videorna som vi minns dök upp då.

Star wars kid laddades upp på Kazaa 2003 och delades miljontals gånger. Videon gav upphov till många diskussioner då den delades av klasskamrater till huvudpersonen i videon som den avsåg att förlöjliga.. Samtidigt omfamnade många tittare både videon och star wars kid som någon som passionerat gjorde sin grej och förtjänade respekt. 

Numa numa laddades upp på Newgrounds 2004 av Gary Brolsma själv. Originallåten Dragostea din tei av popgruppen O-Zone var redan populär men Brolsomas version hade ett extra element som gjorde videon än mer viral. 

Leroy Jenkins. 2004 släpptes World of Warcraft och många av utmaningarna i spelet krävde stora koordinerade insatser från grupper av spelare för att lyckas. I en video som laddades upp till youtube 2005 får vi se en grupp spelare som samlats för att ta sig an en dylik utmaning. En av spelarna tröttnar dock på den långtråkiga planeringen och stormar in under stridsropet “Leroy Jenkins” och får alla dödade. Stridsropet kom sedan att bli viralt och ett exempel på någon som utan eftertanke störtade in i situationer som de inte behärskade. Ett mem inte helt olik “Hold my beer”, som vi kommer till längre fram.  

Rickrolled. Vem har inte blivit rickrolled? Uttrycket betyder att du klickar på en länk men slussas till något annat, som här en  video av Rick Astley’s Never gonna give you up? Själva låten är från 1987 medan denna internettrend slog igenom kring 2007 och har lurat oräkneliga sedan dess. 

Techno Viking är ett exempel på en viral succé där huvudpersonen själv inte riktigt var medveten om sitt känddisskap. När han väl upptäckte det gjorde han sitt bästa för att komma undan kändisskapet. Vanligtvis ser man mest technovikingen som dansar men denna video visar hela förloppet där technoviking strängt tillrättavisar någon som ofredar en kvinnlig dansare, innan han själv dansar vidare. 

Det tidiga tvåtusentalet såg också genomslaget för det enkla bildmakrot. Bild + text – ofta över och under. Några exempel:

LOLcats. Söta katter med roliga meddelanden?

Chuck Norris-memer blev populära efter att ha först publicerats på nätforumet Something Awful. Kontentan var alltid densamma: Chuck Norris är en hårding. Inte så fantasirikt kanske men det gav ändå upphov till tusentals mem. 

Andra halvan av tvåtusentalet

Under andra halvan av 00-talet så ökar antalet plattformar för diskussion. Det blir snabbväxande fora för nonsensposter och en ny internethumor. Youtube växer och blir den dominerande plattformen. Det är genom den här kanalen som de verkligt virala videorna kommer att sprida. Mem-konsten blomstrar i snart sagt alla sociala medier. 

Chocolate rain laddades upp av Tay Zonday som ett inlägg kring institutionaliserad rasism men blev snart delad, kopierad och återskapad i tusentals kopior tack vare låtens repetitiva natur och Zondays otroligt djupa bas i kombination med hans ungdomliga utseende. 

Trololo guy. Den som under denna tid ville signalera att någon annan bara “trollade” (avsiktligt skrev provokationer enkom för att skapa irritation, ilska eller ledsamhet) eller skrev strunt kunde länka till denna skönsjungande man vars video trendade kring 2009. 

 

Hitlers undergång är en mem som har sina rötter från 00-talets  andra hälft men har visat sig seglivad. Fortfarande görs det nya versioner på 2020-talet. Formatet är enkelt: ta scenen från filmen Undergången och ersätt Hitlers utbrott med valfri textremsa där han hetsar upp sig över en modern företeelse.

En avslutande lite apart mem från samma tid  var slender man, som spreds både som bild och video och den illustrerar den förvandling och det kulturella genomslag som Dawkins menade att ett mem kunde ha. Slender man hittades på av användaren Eric Knudsen som ställde upp i en tävling på sidan Something Awful. Användarna uppmanades ta ett normalt foto och göra om det på ett läskigt sätt. Trots att vi känner till ursprunget om slender man har det inte hindrat att memen har fått eget liv bortom internet och i ett fall inspirerat till mordförsök

Vid sidan av Youtube växte det fram helt egna kanaler för diverse skämtande och skräppostande – så kallad “shitposting” (avsiktligt upprörande och absurt).  Bildmakrot = bild + enkel text ovan och under kom snart att dominera hela memosfären. Några exempel följer  nedan. 

Rage comics med bilder som Trollface slog igenom på plattformar som 4chan där utrymmet för bilder var begränsat och rotationen hög. Att lägga tid på högkvalitativa konstverk var bortkastat. Det gällde att snabbt och enkelt få sagt det man ville. 

I denna skola av memer hittar vi också Pepe the frog från 2008 som också kallas sad frog. Ursprungligen var pepe-memen bara en symbol för någon som var ledsen men stegvis har Pepe kommit att förvandlas till en högerextrem symbol, vilket vi pratar mer om i lektion 4.  

En annan återkommande mem-favorit under hela 2000-talet var Demotivational posters. En ironisk version av många av de floskler som hörs på arbetsplatsen. Oftast en uppbygglig och/eller vacker bild kombinerad med en cynisk och negativ text. 

Ett exempel på detta kan Keep calm and X vara. Ursprungligen var det en propagandaaffisch från andra världskriget med titeln Keep calm and carry on men efter att den gjorts populär på nytt i marknadsföring för en bokhandel spreds den 2009 i svindlande fart och fick folk att överträffa varandra i hur sloganen skulle avslutas. I mitt fall blir det: 

Keep Calm and Fortsätt gräva mem

Bland några populära bildmakron från denna tid hittar vi I can has Cheezburgers som var ett nonsensmeddelande för att säga “har jag varit duktig nu?” och Well that escalated quickly, som var tacksamt att använda i diskussioner som gått överstyr och  Philosoraptor som tillät oss att filosofera högt på internet.

Här hade vi också alla posters på advice animals, med ibland söta djur som) kom med uppbyggliga meddelanden – men ibland bara var bisarra. 

I samma skola har vi success kid som vi alla kunde använda för att signalera att vi hade vad som krävdes för att få jobbet gjort eller att vi var nöjda med vår insats. 

Första halvan av 2010-talet

Under 2010-talet tas det stora klivet för memkulturen. Från att ha varit ett fenomen som människor reagerar på och skickar vidare med obetydliga förändringar förvandlas memkulturen till att bli en helt egen sfär där det medvetna skapandet står i centrum. Om det under tidigt 00-tal aldrig handlade om att själv skapa en mem, eftersom mem var något som uppstod, så ser vi en stor förändring efter ett decennium. Då har en specialiserad internetkultur uppstått med människor som lever på att skapa bildmaterial som får så stor spridning som möjligt. Detta utgör också grunden för den klickdrivna ekonomin, det vill säga den myriad av sidor som tjänar sin pengar på att genom att locka till klick på länkar tjänar pengar på reklamintäkter.

Första halvan av 2010-talet hade absolut sin beskärda del av virala videos. Först ut var nyancat, en öronmask, (en låt eller ljudslinga som direkt fastnar och spelas om och om i ditt huvud). 

När vi väl tröttnade på katter dök nästa stora existentiella fråga upp: vad säger räven? 

Gangnam style visade 2012 att helt vanlig popmusik fortfarande hade förmågan att välta hela internet. Det hjälpte ju att det till musiken också fanns tydliga danssteg som alla kunde lära sig, eller åtminstone taffligt återskapa, på egen hand. 

Under de första åren av 2010-talet hade vi också en trend med ett antal “spela in din egen tokiga video enligt förlaga”. Den största av dessa var kanske Harlem Shake. 

På bildfronten växte det hela tiden fram sidor och forum där bilder redigerades och delades Några mycket spridda exempel från denna tid:

Nedlåtande/sarkastiska Wonka var ett återkommande bildmakro som användes för att peta på människor man ansåg vara skenheliga på något sätt. 

Grumpy cat förgyllde våra liv med sin exceptionella surhet.

Fry från Futurama sneglade på oss och gav oss ett mem att använda när vi inte var riktigt säkra på att något var på det sätt som det påstods. 

Ermahgerd Flickan lät oss uttrycka stor entusiasm eller passion för något – när vi geekade ut, var fanboys eller fangirls.

Doge var en ursöt hund av rasen shiba inu som allt som ofta uttryckte engagemang på bruten engelska i comic sans-typsnittet.

Andra halvan av 2010-talet

De sista fem åren har bredden i mem-kulturen blivit så stor att det inte längre går att överblicka. Det finns så många mem nu att även saker som bara är några år gamla redan känns passé. Låt oss avsluta denna exposé över de senaste 25 årens memkultur med en liten översikt. 

2015 inleddes med en bild som fick sällan skådat genomslag: What Color Is This Dress? Var klänningen svart och blå eller vit och guld. Människors åsikter går fortfarande isär och det har skrivits spaltmeter med vetenskap om hur ögat uppfattar ljus. 

Några barnprogram har visat sig vara överraskande mem-bara. Både Svampbom fyrkant och Arthur förekommer rikligt i olika sorters mem. Exempelvis Arthurs knytnäve som används för att uttrycka ilska eller missnöje över något, inte sällan ironiskt.  

Så slutligen: Vad ska du göra om någon tillåter sig att bli distraherad och du vill påpeka det för dem? Jo, ge dem en version av memen Distracted Boyfriend. Eller om du vill ställa saker mot varandra och skruva till det kan du använda Woman yelling at cat. Två bilder som var för sig har varit mem men här har förenats till en bild. Eller kanske vill du kommentera en pågående diskussion genom att ge den mer drama med hjälp av American Chopper?

Med detta avslutar vi lektionens översikt över de sista 25 årens memhistoria. Att ens försöka göra en översikt över memosfären under de sista årtiondena är egentligen en omöjlig uppgift och självklart finns det massvis av potentiella mem som inte kommit med i denna översikt. Den som försöker gör sig sårbar för kritik. Så vad säger vi när någon försöker på att göra en översikt trots allt. Ja, vi kommenterar med ett mem såklart. I detta fall med en coffin dance gif

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Christoffer Krämer
Medförfattare: Mélanie Piedoie

Publicerad: 19 januari, 2021