Att tänka på när du håller anföranden
Det finns vissa saker som alla vet om men som en majoritet likt förbaskat ändå ignorerar. En av de sakerna är att det finns en övre gräns för hur mycket prat människor klarar av att lyssna på, oavsett hur intressant ämnet är eller hur engagerande talaren är. Då de allra flesta som kallar till möte dessutom inte är gudabenådade talare med magnetisk karisma så blir det extra viktigt att variera formerna för ett möte. Ha som grundregel att inget rent informationsöverförande pass får vara över 20 minuter långt och planera för detta. Om du vet att du måste informera längre än så lägg in en paus.
Det finns ett antal enkla övningar eller metoder att använda för att skapa avbrott och ge hjärnan lite återhämtning. Ibland handlar det bara om avbrott för avbrotts skull och behöver inte ha någon praktisk eller pedagogisk tanke. Andra gånger handlar det om avbrott som kan användas för att relatera till det material som diskuteras. Några exempel:
- Ta fem minuter och sträck på er
Fem minuter som ägnas till absolut ingenting annat än att hämta kaffe och gå på toaletten höjer ändå kvaliteten på de nästföljande tjugo minuterna av information.
- Bikupan
Låt alla i rummet prata med en stolsgranne om vad de tycker och tänker under cirka tre minuter. Det ger deltagarna möjlighet att kallprata och umgås en stund samtidigt som de diskuterar mötets innehåll.
- Ta fem minuter och reflektera skriftligt
Att bara frigöras från lyssnandet och få göra något aktivt är viktigt. Reflekterandet och formulerandet i text gör också att du tar in informationen du hört och förvandlar den till något eget. Det både höjer kvaliteten och sannolikheten att man också minns det som diskuterats.
- EPA – Enskilt, par, alla
Be mötesdeltagarna fundera på det som sagts/svara på frågorna/komma med förslag och så vidare. Först på egen hand (E), sedan, efter en lagom tidsperiod, i par (P) och avslutningsvis, återigen efter en lagom tidsperiod, alla tillsammans (A). På detta sätt försäkrar du dig om att alla kommer till tals, att alla får lite återkoppling på sina tankar och att hela gruppen gemensamt kan destillera fram tankar. I det fysiska rummet är det lätt att låta människor vända sig till varandra. Digitalt finns det videomötestjänster som tillåter tillfällig uppdelning i mindre smårum (exempelvis Zoom). Se mer om EPA som metod i denna Youtube-video.
- Brainstorm
Samla alla framför lämplig yta. Analogt kan det vara en whiteboard eller liknande. Digitalt kan det var ett program för grafisk presentation som Miro eller kanske bara en chatt där alla kan skriva. Be alla kasta ur sig sina bästa/effektivaste/roligaste/tokigaste idéer och tankar kring det som sagts och sortera dem sedan tillsammans.
Genom att på detta sättet tillåta variation och pauser har du förhoppningsvis både höjt kvaliteten på de informationspass som du håller och skapat mer engagemang för det du säger.
Övning
Att inte utsätta sina lyssnare för själsdödande block av prat är imperativt. Ovan finns några förslag på korta avbrott för att stimulera hjärnan. Lägg tio minuter att söka fram/spåna fram ytterligare tre stycken lämpliga pauser och lägg dem till din arsenal.