Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Sammanfattning

Här kommer en kort sammanfattning:

  • Lägg budgeten på en 360-kamera med bra kvalitet och högt betyg i användarvänlighet. Det tjänar du på i tid och användbarhet. Idag ligger en 360-kamera på cirka 1000-7000 kr. 
  • Fundera på vad du vill ha ut av dina VR-glasögon. Det finns allt ifrån billiga kartongglasögon till dyra glasögon som du kan koppla ihop med en speldator för att kunna redigera filmerna på. Fundera också på om det är viktigt att utrustningen ska vara flyttbar, tillgänglig för besökare eller inlåst då den inte används. Ett par glasögon som exempelvis HTC vive behöver en större yta då du märker ut var du kan röra sig i rummet med hjälp av sensorer. 
  • När du filmar, tänk nytt och dra nytta av kamerans potential och gör saker som du inte kan göra med mobiltelefon eller en vanlig filmkamera. 
  • Var gärna utomhus eller i ett rum som är speciellt och genuint som exempelvis på ett museum eller i ett gammalt hus eller byggnad, där ni får med en helhetskänsla. Kameran kommer till sin rätt i vackra, spännande eller ovanliga miljöer. 
  • Gör hellre många och korta filmer än långa som behöver redigeras och tar lång tid vid överföring. 
  • Våga prova spela in med grupper. Fokusera på filmandet och berättandet snarare än resultatet.

Vill du veta mer och få mer ideér? Läs gärna om vårt lokalhistoriska projekt VingRot. Det går också bra att kontakta mig, projektledare: Mia Olausson på Vaggeryds bibliotek. Telefon: 0393-678799 e-post: mia.olausson@vaggeryd.se

Text och fotografi av Mia Olausson.