Redigera filmLektion fyra

Det finns redigeringsprogram i alla prisklasser. Vill du bara förkorta filmerna räcker troligtvis tillhörande redigeringsprogram. Vill du ha fler funktioner som att  lägga på ljud och vinjetter, kan det kanske vara bra med ett externt program. Ett exempel på ett program för enklare redigering som är relativt billigt att använda är VideoPad. Kontrollera vilket format filmerna sparas i. Exempel på format för 360-film är .mp4, .mkv och .mov. I vissa program kan det vara svårt att lägga på textremsor. Ett problem kan vara att texten kommer för nära den som tittar och gör det svårt att läsa. Ett tips är att använda sig av inläsning istället. Det räcker långt med inspelningsfunktion på en vanlig telefon. Det finns förstås dyrare program att använda sig av också som exempelvis Adobe Premiere om du vill redigera mer avancerat.

Välvd text väldigt nära betraktaren.

Hur text kan bli vid redigering av 360-film. Texten kan lätt komma nära kameran och gör det svårt att läsa. I VR-glasögon blir den emellertid inte så böjd som den ser ut att vara på en platt skärm. Det som syns ovan i filmen är ett resultat av dåligt val av stativ. Det var gjort för en stor kamera och inte en 360-kamera.

Uppdrag:

  • Ladda hem ett redigeringsprogram för VR-film eller prova ett medföljande program till kameran (beroende på vilken kamera du har förstås!)
  • Importera en film som du har spelat in med kameran.
  • Prova att beskära filmen.
  • Prova att lägg på något ljud.
  • Kolla på resultatet i VR-glasögon.
Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mia Olausson

Publicerad: 12 augusti, 2020