Förberedelse: Dig självLektion tre

“Yes…Då går vi vidare till nästa bild! Yes, yes…Så…yes, som ni ser på diagrammet…”

Vi använder alla utfyllnadsord eller upprepar vissa ord eller uttryck omedvetet när vi talar. I en pressad situation som när man står inför en publik kan dessa användas för att ge oss lite betänketid. 

Ditt sätt att uttrycka dig

Är du medveten om vilka uttryck eller ord du ofta använder? Det bästa sättet att bli medveten om det är att fråga någon som hör dig tala ofta, helst någon som du ofta talar inför i ett jobbsammanhang. Fråga gärna olika kollegor då vissa kanske märker dina verbala uttryck medan andra uppmärksammar dina gester och mimik. Det är svårt att bli medveten om sina dåliga vanor. Samtidigt kan man bli otroligt medveten om sina ovanor vilket förstås kan hämma en. Tyvärr finns det inget annat sätt att bli av med språkliga ovanor än att medvetandegöra sig själv om det.  

Är du en teamplayer? Har du ett kollaborativt språk och berättar i “vi-form” vad du och dina kollegor har gjort eller uttrycker du dig enbart i “jag-form”? Detta beror självklart på vad du presenterar men glöm inte att inkludera dina kollegor om det handlar om ett gemensamt arbete även om de inte är på plats.

Använder du rätt formulering? Kan, borde eller ska, vilka verb passar under presentationen? Tänk efter hur du brukar uttrycka dig och gör medvetna val när du förbereder det du ska säga under presentationen.

Svordomar

Svär du som en pirat? Vissa människor kan ta jätteilla upp medan andra knappt märker det. Ha som grundregel att undvika svordomar.

Regionala uttryck

Kan alla förstå vad du menar? Dialekter och lokala uttryck kan variera i betydelse mellan olika regioner vilket kan bädda för missförstånd. Försök att uttrycka dig så tydligt som möjligt.

Din röst

Hur ska du förmedla ditt budskap? Din röst bär ditt budskap under en presentation. Det är viktigt att förstå att ditt tonläge spelar en viktig  roll för att hålla publikens uppmärksamhet. Tala med inlevelse och undvik till varje pris att tala monotont. Föreställ dig att du ska berätta något för ett barn. Försök att komma åt den inlevelseförmågan när du presenterar ditt budskap. Visa känslor, markera ord med ändring av tonläge och så vidare.

Tänk även på din talhastighet. Många pratar fortare av nervositet. Var inte rädd för att vara tyst en kort stund och ge publiken chans att reflektera. En konstpaus ger också dig själv tillfälle att hämta andan. Bestäm i förväg var i presentationen du ska lägga in konstpausen. 

Kroppsspråk

Vad gör du av dina händer när du talar inför folk? Är du en person som gestikulerar mycket eller stoppar du händerna i fickorna? Mycket av människans kommunikation sker genom icke-verbal kommunikation. Det är en god idé att reflektera över kroppsspråket i förväg om du vill förmedla ett mer självsäkert intryck. 

  • Dina fötter: Att stå bredbent stabiliserar dig och ger ett självsäkert intryck. Stå med fötterna i ungefär samma bredd som dina axlar.  Tänk på att ta lugna och säkra steg när du rör dig på scenen. 
  • Dina armar och händer: Aldrig blir man så medveten om sina armar och händer som när man talar inför folk. Plötsligt är de där, dinglandes och man vet inte riktigt vad man ska göra av dem. Undvik att gömma dina händer i fickorna eller pilla nervöst på en ring eller dylikt. Korsa inte armarna, det skapar en barriär mellan dig och publiken och ger ett defensivt intryck. Att ha händerna knutna bakom ryggen kan uppfattas som auktoritärt. Försök istället förstärka det du säger med dina händer genom att gestikulera. Känns det ovant och obekvämt kan du låta dina armar hänga lite men vänd handflatorna mot publiken. Det uppfattas som en öppen gest. Skulle det kännas ovant att gestikulera bör du träna. Du kan berätta om din dag för någon och se vilka rörelser som känns naturliga  att lägga in under berättelsens gång. Det är bra om du tränar på samma sätt som du kommer att genomföra presentationen. Om du ska framföra presentationen ståendes bör du träna stående. .

Skulle du behöva ha minnesanteckningar på scen så se till att skriva dem på små styva papper. Händer kan skaka av nervositet och stora tunna papper avslöjar ens skakningar då de fladdrar.  

  • Dina axlar: Dra upp dina axlar så långt det går och låt dem sedan sjunka ner. Är du spänd i axlarna syns  det och du kan uppfattas som nervös eller stressad. Försök att hålla dina axlar nere och sträck på dig för att inge ett självsäkert intryck.
  • Dina ögon: Undvik att flacka med blicken, titta inte ner eller upp alltför länge och ofta. Försök att hålla blicken på publiken, sök ögonkontakt med några i publiken. Är det en liten publik kan man anstränga sig att få ögonkontakt med alla under presentationen.  I en stor lokal bör man tänka på att vända sig under själva presentationen så man inte står med ryggen eller halvt bortvänd mot en del av publiken. Att vända sig mot publiken förstärker känslan att du riktar dig till just dem. Skulle du var jättenervös av att titta folk i ögon kan du rikta din blick mot deras näsrot och om du har en stor publik kan du titta folk i pannan eller hårfästet. Folk kommer då tro att du tittar på den som sitter precis bakom dem. Använd dessa knep med försiktighet, det bästa är just att möta en persons blick.
  • Ditt leende: Vi har väl alla hört att ett leende smittar. Trivs du framför folk och synliggör det genom ett leende kommer publiken säkerligen besvara det med att le tillbaka. Försök att le även med ögonen, ha ett Duchenne leende, så leendet uppfattas som genuit. Ett vänligt ansikte gör publiken mer mån om att lyssna på ditt budskap.

Ditt klädval

Vad ska du ha på dig? Välj kläder som du trivs i. Tänk på att mönstrade kläder, särskilt ränder och rutor ibland kan ge optiska effekter. Detta är förstås särskilt viktigt  om din presentation ska spelas in. Det kan även vara värt att tänka på vilket material dina kläder är gjorda av, huruvida lokalen är varm, om du kommer stå i strålkastarljus. Ta inte kläder som kan ge synliga svettfläckar. Om du kommer stå på scen är det bra att känna till scenbakgrundens färg så du inte väljer kläder som smälter in på ett lustigt sätt. 

Träna

Var det tydligt och bra? Höll jag tiden? Pratade jag för fort? Förstod man det skämtet? Hur många gånger sa jag “helt enkelt” egentligen? Du bör alltid träna inför någon som du känner dig trygg med och som kan ge dig ärlig feedback. Det kan vara bra att träna inför någon som är insatt i ämnet men det är också bra att träna inför någon som inte kan någonting om saken. Du gör kanske omedvetna tankehopp eller utgår från att alla förstår saker som egentligen inte är självklara. Ta till dig responsen och gör ändringar vid behov. 

Nervositet

Får  du ont i magen och hjärtklappningar av att tala inför andra? Alla kan bli nervösa, de flesta människor blir det inför en presentation. Det yttrar sig bara på olika sätt och olika starkt. Även om du logiskt vet att situationen inte är farlig kan din kropp signalera fara. Kom ihåg att du har förberett dig väl, du kommer klar det. Du kan också be en person du känner du trygg med att närvara i publiken, då kan du titta på hen ibland. Tänk på att ju fler gånger du håller i presentationen desto tryggare blir du vid att stå inför folk.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mélanie Piedoie

Publicerad: 23 mars, 2021