Förklara genom att visa – Tre metoder för skärminspelningIntroduktion

Ett tacksamt sätt att visa och förklara hur ett program eller tjänst fungerar är att använda skärminspelning. Med ett skärminspelningsverktyg spelar du in det som händer på skärmen samtidigt som du kan prata och förklara. Skärminspelning är också ett bra verktyg om man till exempel ska förklara något mer komplicerat fenomen eller sammanhang där bildstöd underlättar. Tekniken kan också användas för att göra filmer av till exempel Powerpoint-presentationer som man pratar till. 

Det finns en uppsjö av olika tjänster och program för att göra skärminspelningar. Vi ska i denna kurs fokusera på tre olika metoder. Två utav dem fungerar i operativsystemen Windows, Mac och Linux men den tredje kräver Windows 10.

Syfte

Syftet med denna kurs är att du ska kunna använda ett eller flera skärminspelningsverktyg för att kunna visa, förklara och visualisera program, tjänster och fenomen för andra. 

Kunskapsmål

Efter genomgången kurs kommer du (beroende på vilka delar av kursen du väljer) att:

  • kunna lägga till och använda Screencastify för att göra skärminspelningar
  • kunna trimma och dela eller exportera skärminspelningen
  • kunna använda Xbox game bar för att göra skärminspelningar
  • kunna använda OBS för skärminspelningar.

Upplägg

Kursen är av manualtyp med text och illustrerande bilder från tjänsterna. Om du vet vilken av tjänsterna du vill  använda kan du med fördel gå direkt till den lektionen.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 20 maj, 2020