Lösenordshanterare är lösningen på lösenordsstrulIntroduktion

DetÄrSommar2021!!, JohanKevin1517, Volvo666 eller kanske rent av bara password: Det finns många dåliga lösenord!. Kanske använder du själv ett osäkert lösenord? Kanske använder du, som jag gjort under många år, samma lösenord till flera olika tjänster? Detta är dumt då det innebär att om lösenordet skulle komma på villovägar från en tjänst så kanske någon kan använda samma för att logga in på en annan tjänst. Till exempel så läckte mitt lösenord i den stora Adobeläckan där miljontals lösenordsuppgifter spreds till alla som var intresserade. Med den informationen hade någon illvillig lätt kunnat logga in på min Facebook då jag av bekvämlighetsskäl (lathet) använde samma lösenord där.

En lösning på problematiken med att behöva hålla rätt på mängder av inloggningsuppgifter samtidigt som en undviker att återanvända lösenord är att använda en lösenordshanterare. Detta är en programvara att likna med ett bankvalv. Inuti valvet förvarar du alla dina olika och säkra lösenord till digitala tjänster och varje gång du behöver logga in någonstans så öppnar du helt enkelt valvet med ett extra säkert lösenord och hämtar ut dina inloggningsuppgifter till Blocket, Spotify eller kommunens intranät. Du behöver bara memorera ett lösenord och du kan då fokusera på att göra det extra säkert. En lösenordshanterare kan också synkronisera lösenorden mellan dina olika enheter som till exempel din telefon och din dator. Om du lägger in ditt Instagramlösenord i telefonen behöver du inte också göra det på datorn. 

Hur gör man det då och lyckas komma ihåg det? Ja, det är enkelt!

Syfte

Syftet med denna kurs är att du ska lära dig en enkel metod för att hantera säkra lösenord på nätet.

Kunskapsmål

Efter genomgången kurs kommer du 

  • känna till hur ett säkert lösenord är konstruerat
  • veta hur du kan skapa en säker lösenordsfras
  • kunna installera och använda lösenordshanteraren Bitwarden.

Anmärkningar

Denna kurs utgår från Karl Emil Nikkas föreläsning Säkra lösenord och lösenordshantering, se gärna den i samband med denna kurs, även om det självklart inte är ett måste.  Syntolkad version av föreläsningen

YouTube

Genom att starta denna video så accepterar du Youtubes integritetspolicy och accepterar att de kommer saamla in viss data om dig genom att sätta kakor. Om du klickar i ”Kom ihåg” behöver du inte upprepa ditt val för varje video. By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Läs mere

Starta video

De flesta lösenordshanterare fungerar ungefär likadant. Det kan vara lite klurigt att komma igång men när du väl är det så har du ett enkelt och säkert sätt att hantera lösenord och inloggningsuppgifter. Det enda du behöver göra är att memorera en lång fras istället för en uppsjö olika lösenord. I denna kurs fokuseras det på Bitwarden på grund av det är den som Karl Emil pratar om i sin föreläsning. Andra bra lösenordshanterare är till exempel Lastpass, Keeper eller 1password.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad:

Reviderad: