Gå direkt till innehållet

Smålitkartan – litterära utflykter i din mobil

Nu lanseras en litterär karta för Jönköpings län. 24 besöksmål med koppling till författare och böcker har valts ut. Via den digitala kartan kan du lyssna på inlästa stycken ur böckerna med din telefon.

Under våren fick läsare och bibliotekarier i länet skicka in tips på platser som har blivit omskrivna eller där kända författare har bott och arbetat. Runt 150 förslag kom in och av dessa valde en urvalskommitté ut 24 särskilt intressanta besöksmål. Miljöerna är hämtade från klassiska texter av Mark Twain, Viktor Rydberg och Astrid Lindgren, men också från samtida verk av Sara Stridsberg, Zulmir Bečević och Majgull Axelsson.

Alla besöksmål har märkts ut på en digital karta på Smålits websida. Du kan välja ”kartvy” med märknålar och välja utifrån plats, eller utgå från ”listvy” och klicka dig vidare till den författare du är intresserad av. För varje besöksmål finns en beskrivning av författaren och dennes koppling till platsen, och en inläsning av en text av författaren som särskilt kan knytas till platsen. Texten finns även med i skriftlig form för dig som hellre tar till dig text så.

Karta med Gränna i centrum. Ruta med Mark Twains namn och texten Brev till en vän.

Mark Twain har uppenbarligen en koppling till Gränna. Men vilken då?

Smålitkartan sprids dessutom som en tryckt folder via biblioteken, turistbyråerna och den publiceras i sommarbilagan i länets lokaltidningar. Många av biblioteken runt om i Jönköpings län passar på att skylta upp med böcker av författarna som lyfts i kartan.

– Att lyfta fram hur en stad eller region skildras i litteraturen är ett sätt att förvalta det egna kulturarvet. Genom författarnas ord ser vi vår hemmiljö och historia ur andra perspektiv. Vi ser det vackra, men också det smärtsamma och det fula, säger Emilia Söelund som är kulturredaktör på Jönköpings-Posten.

För att lyckas med detta projekt på kort tid har många hjälpts åt. Bibliotekarier och destinationsutvecklare har bidragit med material. Regionens skådespelare från Smålands musik och teater har läst in texterna. Illustratör och webbolag har anlitats för att skapa en användarvänlig produkt. Smålit har stått för urvalsarbete och projektledning.

Kulturrådet har nu beviljat ekonomiskt stöd till projektet och Smålit arbetar för en fortsättning och vidareutveckling av Smålitkartan. 

© Rebecca Lidén
Rebecca Lidén arbetar som projektledare för Smålands litteraturfestival och utvecklingsledare på Biblioteken i Jönköping.

SmåLit drivs av Jönköpings kommun, Värnamo kommun, Tranås kommun, Eksjö kommun, Region Jönköpings län och de fyra lokaltidningarna Smålands-Tidningen, Tranås Tidning, Värnamo Nyheter och Jönköpings-Posten. Genom en årlig litteraturfestival, litterära priser och läskampanjer stärks litteraturens och kulturens roll i samhället.

Besök gärna Smålitkartan!

Läs även om Litteraturkartan – där en kan hitta litterära kopplingar i Västergötland, Bohuslän och Dalsland.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.