Gå direkt till innehållet

Litteraturens villkor – läsning i en digital tid

Vad pratar vi om när vi pratar om digital läsning? Hur påverkar den digitala formen upplevelsen av läsning? Det var några av frågorna som sökte svar under Västra Götalands konferens om förändrade villkor för läsande och litteratur.  Nu finns hela konferensen samlad i en artikel.

Tidigare i år arrangerade Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen, en konferens om hur läsandet och litteraturens villkor förändras genom digitaliseringen och ändrade medie- och kommunikationsvanor.

Vad pratar vi om när vi pratar om digital läsning? Hur påverkar den digitala formen upplevelsen av läsning? Hur påverkar den litteraturens villkor? Och hur kommer bokmarknadens utveckling att påverka vilken litteratur som skapas?

Genom en rad inbjudna föreläsare, och med journalisten Karin Hübinette som moderator, fick deltagarna djupdyka i frågor om läsning på skärm och i lurar och reflektera över bibliotekens roll som läsfrämjare och litteraturaktör i en digital tid.

Du hittar mer information och länkar till de olika föreläsningarna och samtalen nedan.

Digital läsning – hot eller möjlighet för biblioteken?

Julia Pennlert arbetar som universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås med fokus på läsande och läsfrämjande verksamhet. I sin presentation fokuserar hon på olika perspektiv på digital läsning, och om det finns något som vi kan kalla för den digitala läsaren. Vad innebär egentligen detta för biblioteken?

Digital läsning – hot eller möjlighet för biblioteken? med Julia Pennlert på Västra Götalandsregionens Vimeo-kanal.

Allt fler läser och lyssnar, så vad är problemet?

Patrik Hadenius är språkvetare, publicist och sedan två år tillbaka förlagschef på Norstedts förlagsgrupp. Tidigare arbetade han inom tidskriftsbranschen. Han delar med sig av sin syn på texters och språkets förändring, samt bokens, läsningens och lyssnandets position idag.

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeo's privacy policy.
Learn more

Load video

Panelsamtal – Vad pratar vi om när vi pratar om digital läsning?

Elin Nord är bibliotekarie och ledamot i Kulturrådets läsråd och samtalar med Julia Pennlert och Patrik Hadenius om digital läsning.

I ett samtal med Karin Hübinette behandlas frågor som rör digital läsning. Förändras upplevelsen när vi läser eller lyssnar digitalt? Hur är det med litteraturens språk – påverkas den litteratur som skapas av digitaliseringen?  Och hur ser den digitala läsningen ut ur ett tillgänglighetsperspektiv?

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeo's privacy policy.
Learn more

Load video

Upphovsrätt av litterära verk i digitala medier

Hampus Allerstrand är förbundsjurist på Sveriges kommuner och regioner, SKR. SKR har förhandlat med ALIS (Administration av litterära rättigheter i Sverige) om en överenskommelse angående ersättning för folkbibliotekens användning av upphovsrättsskyddade litterära verk. I februari meddelade SKR att förhandlingarna avbrutits. Hampus Allerstrand berättar om de avbrutna förhandlingarna och vad det innebär för bibliotekens användande av upphovsrättsskyddat material.

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeo's privacy policy.
Learn more

Load video

Barnlitterära strömningar – om ljudböcker för barn

Ann Steiner är universitetslektor och docent vid Uppsala universitet. I januari 2022 kom rapporten Barnlitterära strömningar där hon och litteratursociologen Karl Berglund kartlagt barnljudbokens historia, undersökt hur barnböcker används i bokströmningstjänsterna, hur nya beteendemönster formas och hur de nya medieformerna påverkar litteraturen. Vilken roll spelar det stora genomslaget av ljudböcker för barn på senare tid? Och har det någon betydelse om barn lyssnar på litteratur i stället för att läsa? Detta är några av de frågor som Ann Steiner belyser utifrån rapporten.

Barnlitterära strömningar – om ljudböcker för barn med Ann Steiner på Västra Götalandsregionens Vimeo-kanal.

Litteraturens villkor i en digital tid

Sven Anders Johansson är professor i litteraturvetenskap vid institutionen för humaniora vid Mittuniversitetet, författare och litteraturkritiker. Medievärlden förändras i rask takt och strömningstjänster ger oss till synes oändlig tillgång till olika former av berättande. Men finns det också risker med ljudbokslyssnandet? Vad går förlorat när vi slutar läsa texter? Är upplevelsen av litteratur densamma oavsett medium? Karin Hübinette samtalar här med Sven Anders Johansson om litteraturens villkor och estetiska värden i en digital tid.

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeo's privacy policy.
Learn more

Load video

Panelsamtal – olika perspektiv på litteraturens villkor i en digital tid

Anders Teglund är förläggare och författare, Sölve Dahlgren är författare, journalist och chefredaktör för sajten Boktugg.se, Ann Steiner är lektor i litteraturvetenskap. I ett samtal med Karin Hübinette diskuterar de om det komplexa nuläge vi befinner oss i och siar om vad vi har att vänta oss i framtiden. Vad gör digitaliseringen med litteraturens fält, och hur påverkas de olika aktörerna? Vad gör den digitala formen med förhållandet mellan författarna, förlagen och läsarna?

 

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeo's privacy policy.
Learn more

Load video

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.