Gå direkt till innehållet

Korten på bordet: fem enkla kortspel att köpa in till biblioteket

Biblioteken är fulla av medarbetare med utsökt koll på både gammal och ny litteratur i alla tänkbara genrer. Det finns en stor trygghet kring vad som är lämpligt och önskvärt att köpa in. Många bibliotek funderar nu för tiden på att också tillhandahålla analoga spel av olika slag till sina besökare, men här är självförtroendet inte alltid lika högt. Enskilda bibliotek har personal med stort spelintresse, men vi märker på frågor vi får till redaktionen att det inte är fallet överallt.

På Digiteketredaktionen finns det lång praktisk erfarenhet av spel och spelproduktion. Jag som skriver den här artikeln har själv producerat analoga spel av alla sorter i många år, och därför vågar jag mig på att göra en artikelserie med enkla speltips, lämpliga för folkbiblioteken. De spel som lyfts fram här är enkla, billiga och har alla fördelen att de kan repareras på ett enkelt sätt om de går sönder.

Love letter

Antal spelare: 2-4

Speltid: cirka 20 minuter

Ålder: från 10 år, och lika roligt för unga som för gamla

Försök smuggla in ett kärleksbrev till prinsessan och undvik hovets vakter, den snokande prästen eller självaste kungen.

Ett kortspel som går att köpa in för under hundra kronor. Mycket enkla regler och mycket snabbspelat, men ändå med ett djup som gör att det går att spela om och om igen med behållning. En runda av spelet kan vara över på så kort tid som en minut. Hela spelet tar sällan längre än tjugo minuter.

Love letter

Hanabi

Antal spelare: 2–5

Speltid: cirka 30 minuter

Ålder: från 10 år, och lika roligt för unga som för gamla

Till kejsarens ära skapar ni gemensamt ett stort fyrverkeri. Alla dess färger och mängd explosioner måste läggas i rätt sekvens för att att ni ska ses som framgångsrika.

Detta är ett genialiskt litet samarbetsspel som verkligen utmanar spelarna att hitta ett ordlöst samförstånd. Även detta spel går att köpa för under hundra kronor. Det är enkelt att spela men bitvis frustrerande svårt att bemästra. I ett första parti kommer resultatet troligtvis att bli ganska dåligt, men spelar man två partier i rad märker man snabbt hur man blir bättre.

Hanabi

Varulvarna i Klågerup/Warewolfs of Miller’s Hollow

Antal spelare: 8–18

Speltid: cirka 30 minuter

Ålder: från 10 år

Återskapa tillsammans skräcken att vara en enkel bybo i Klågerup samtidigt som varulvarna härjar. Kommer byborna att lista ut vilka andra spelare som är varulvar innan det är för sent?

Detta svenska kortspel bygger på en engelsk förlaga och är ursprungligen ett berättarspel som funnits i många former. Många i Sverige känner spelet som Mafia. Detta enkla spel för strax över hundra kronor tillåter ett stort antal spelare, och kan spelas både med en berättare och med hjälp av appar som går att ladda ner. Inte ett spel för den tysta avdelningen, men absolut ett spel som går att spela om och om igen.

Varulvarna i Klågerup/Warewolfs of Miller’s Hollow

Tarantellatango

Antal spelare: 2–5

Speltid: cirka 20 minuter

Ålder: från 6 år

Djuren har galej på dansbanan, men ingen vill dansa med den håriga spindeln. Under ett vilt skällande, bräkande, muande, jamande, gnäggande och kacklande försöker spelarna bli den första som gör sig av med sina kort.

Tarantellatango är lätt att lära sig och har fördelen att man gradvis kan öka komplexiteten från mycket lätt till något lite mer utmanande. Spelet är humoristiskt och högljutt så det lämpar sig inte för den tysta avdelningen. Spelet kostar cirka hundrafemtio kronor.

Tarantellatango

Coup

Antal spelare: 2–6

Speltid: cirka 25 minuter

Ålder: från 12 år

Ta kontrollen över makten i detta machiavelliska intrigspel i science fiction-miljö. Lura och hota dig till makten och sänd alla de andra mäktiga familjerna i exil för att vinna.

I Coup gäller det att ljuga fräckt och obehindrat. Lyckan står den djärve bi, men den som har dåligt pokerface eller bara ren och skär otur straffas snabbt och skoningslöst. Enkelt att lära, snabbt att spela men kanske inte alltid lätt att förlåta sina motspelare när de gör processen kort med en. Lite dyrare än de tidigare rekommendationerna men fortfarande ett billigt spel.

Coup

Gemensamt för alla dessa tips är att de är renodlade kortspel som inte kräver något spelbräde eller avancerade pjäser. De består också av relativt få kort, och de är valda för att du som biblioteksmedarbetare enkelt ska kunna ersätta delar om något skulle gå sönder. Ett enkelt tips är att börja med att kopiera alla kort i uppsättningen i en färgkopiator för att ha i reserv om något eller några kort kommer bort.

Ett bonustips är att eftersom många av spelen ovan är så enkla i sin konstruktion kan man utan problem tillverka egna versioner i bibliotekets pysselavdelning. Med lite fantasi kan temat i spelet förvandlas till något annat än det ursprungliga. Love letter kan bli en brittisk morddeckare och Coup kan snabbt göras om så att det handlar om grupper av elaka elever i valfri gymnasiemiljö. Endast fantasin sätter gränser.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.