En sammanställning över bibliotekspodcasts från norr till söder

Det poddas friskt i bibliotekssverige! Digiteket inventerar bibliotekspodcastvärlden och hittar poddar från Luleå i norr till Trelleborg i söder.

Varför inte låta dig inspireras av vad bibliotekarier i det utökade kollegiet sysslar med? Digiteket har försökt samla alla biblioteksrelaterade poddar vi har kunnat hitta. De flesta har folkbibliotek som avsändare, men några från universitets- och skolbibliotekens värld har också smugit med. Hjälp oss gärna att komplettera listan om vi missat något. 

I listan nedan listas poddens geografiska hemvist, deras websida, deras egna beskrivningar om jag hittade en sådan samt en direktlänk till podden på Spotify, Soundcloud eller dylikt. En del poddar saknar någon av informationen ovan. Uppdaterad 23/8 2021.

Boden
Vilse i bokskogen
”En podcast från Bodens bibliotek – vi pratar om böcker, berättelser och sånt som kan hända på ett bibliotek.”
Vilse i bokskogen på Spotify

Luleå
Bokspanarna
”Bokspanarna är en podcast med boktips från Luleå Stadsbibliotek. Här ger vi dig våra bästa lästips och vaskar fram pärlorna ur bokfloden! Avsnitten är mellan 10-15 minuter och innehåller nya boktips varje vecka med olika teman. Vi som poddar är Agneta Krohn Strömshed, Julia Åhl Kunto och Magnus Svartvall.”
Bokspanarna på Soundcloud

Norsjö
Norsjö bibliotek
Norsjö bibliotek på Spotify

Region Västerbotten
Regional biblioteksutveckling – en podd om biblioteksutveckling
”Regionbibliotek Västerbotten presenterar: Regional Biblioteksstrategi – en podd om biblioteksutveckling.”
Regional Biblioteksutveckling på Spotify

Region Västerbotten
”Sjukhusbiblioteken surrar i gryningen surrar om litteratur och kultur, högt och lågt, verklighetsflykt och realism. Hos oss minglar muntert poeter, barnboks- och spänningsförfattare med artister, konstnärer, filmer samt aktade prisbelönta författare. För att det är ett rent nöje att bli påmind om litteraturens outsinliga tjuskraft.”
Sjukhusbiblioteken surrar i gryningen på Spotify

Umeå
Sch!
”I vår bibliotekspodd Sch! låter vi medarbetare på Umeåregionens bibliotek diskutera litteratur och läsning och ge tips på böcker och annat som du hittar på våra bibliotek.”
Sch! på Apple podcasts

Nordmaling
Nordmalings biblioteks podd
”Vi på Nordmalings bibliotek funderar högt kring litteratur och kultur och bibliotek. Ibland har vi en gäst. Välkomna!”
Nordmalings biblioteks podd på Spotify

Härnösand
Ofiktion
”Airi Palm Borden och Anna Troy, bibliotekarier på Härnösands bibliotek, samtalar om facklitteratur av alla de slag.”
Ofiktion på Spotify

Hudiksvall
Kulturens hjältar
Kulturens hjältar på Soundcloud

Sandviken
Podysséen
Podysséen på Soundcloud

Uppsala
Bibliotek Uppsala-podden
”Bibliotekets podd är här! I podcasten presenterar vi spännande samtal kring litteratur, samhällsdebatt och samtiden.”
Bibliotek Uppsala-podden på Spotify

Karlstad
Universitetsbiblioteket Forskningspodden 
”I Forskningspodden möter du forskare från Karlstads universitet som nyligen lagt fram sin avhandling. Följ med på en upptäcktsresa i vetenskapens värld! Podcasten görs av Karlstads universitetsbibliotek.”
Prenumerera på forskningspodden i din poddläsare

Eskilstuna
Böcker i Tuna
”Din lokala podd om litteratur, samhälle och brinnande bokfrågor, som utkommer varje månad med start våren 2021. Inom kort kommer även en ny podcast från Barn & Unga att läggas upp.”
Böcker i Tuna på Soundcloud

Järfälla
Mikropodden på Soundcloud

Värmdö
Värmdöbibblopodden
”Värmdö bibliotek har en helt egen podcast. Den tar upp olika viktiga, svåra, intressanta och roliga teman.”
Värmdöbibblopodden på Soundcloud

Stockholm
Bibliotekspodden Solen 
”Bibliotekspodden Solen kommer med ett nytt avsnitt ungefär en gång i månaden. Vi pratar om litteratur kring olika teman och ger också tips på annat inom kulturvärlden som vi gillar. Bibliotekspodden Solen görs av Elias Hillström, Alice Thorburn och Patrik Schylström, bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Stockholm.”
Solen på iTunes

Stockholm
Örnen och kråkan
”Örnen och kråkans poesipodd görs i samarbete med PODPOESI.NU och Poesibazaren, Stockholms Stadsbibliotek och med stöd av Statens Kulturråd. Den spelas in live varje månad i Poesibazaren.”
Örnen och kråkan på Soundcloud

Stockholm
Bakom bokhyllan
”Bakom bokhyllan är Stockholms universitetsbiblioteks podd där du möter studenter, forskare och andra på universitetet och biblioteket i nya, aktuella teman för varje avsnitt.”
Bakom bokhyllan på Spotify

Stockholm
PID-podden
”Henrik Åkerfelt and Karin Perols from Karolinska Institutet, University Library talks about persistent identifiers in the field of scientific communication and libraries.”
PID-podden på Soundcloud

Handen
Boken i Handen
”Biblioteket i Handen har en poddradio som heter Boken i Handen. Personal och gäster diskuterar böcker som finns att låna i bibliotekets läsecirkelpåsar. Nya avsnitt publiceras ungefär en gång i månaden och är 30-45 minuter långa.”
Boken i Handen på Soundcloud

Oxelösund
Litteraturväven
”Om författare som gjort särskilda avtryck i vår litteraturhistoria. Vi berättar om svenska författarskap såväl som internationella. Nytt avsnitt publiceras varannan månad.”
Litteraturväven på Spotify

Litteraturväven. © Irem Babovic

Linköping
Ikoniska klänningar, Psykoterapeuter pratar böcker, Mångfaldspodden, Tänk säkert på östgötska med flera.
”Linköpings stadsbibliotek poddar om allt som har med bibliotek att göra, böcker, kultur och minnen.”
Linköpings poddar på acast

Skövde
Bokpendlarna

Göteborg
greppaUX
”greppaUX är podden om UX och bibliotek. 31 avsnitt som spelades in under åren 2019-2020. Vi som står bakom podden är Karin Ljungklint, Kristin Olofsson och Sofia Toivonen – två UX:are och en producent på Chalmers bibliotek och Institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande, Chalmers tekniska högskola i Göteborg.”
greppaUX på Spotify

Göteborg
Dynamopodden
”En podd om ungdomsböcker, spel, film och allt möjligt! Just nu med Sara Norén, Anders Olsson och spännande gäster. Dynamo är stadsbibliotekets ungdomsavdelning i Göteborg.”
Dynamopodden på Spotify

Kungsbacka
Ordet är ditt
”Ordet är ditt har berättandet och berättelserna i fokus, här tar människors egna berättelser plats.”
Ordet är ditt på Spotify

Tranemo
Tranan och boken
”En podcast om böcker, läsande och film av och med personalen på Tranemo bibliotek. Vi berättar och tipsar om vad vi läst och sett sen sist, och dessutom så bokcirklar vi i varje avsnitt.”
Tranan och boken på Spotify

Gislaved
Biblioteksklassikern
”Biblioteksklassikern är en podcast som fungerar som en förlängning av arrangemanget Biblioteksklassikern som Gislaveds kommun startade 2020. Det är en bokcirkel i stort format där vi läser klassiker från vår sammanställda lista. Du kan genomföra Biblioteksklassikern helt på egen hand eller vara med på några av de träffar som biblioteket anordnar. Biblioteksklassikern som podcast går ut på att bibliotekarier från Gislaveds kommun läser böcker från listan och diskuterar dem.”
Biblioteksklassikern på Spotify

Växjö
Kronobergspodden
”Kronobergspodden är ett poddprojekt som Växjö stadsbibliotek står bakom. I denna programserie lyfter vi fram lokala kuriosa från Kronobergs län. Programmakare är Ella Styf som arbetar som bibliotekarie.”
Kronobergspodden på Spotify

Lessebo
Alla på boken
”Bibliotekarierna Birgitta och Emelie pratar om vilka de gillar, vilka de inte gillar, och kommer med boktips.” 
Alla på boken på Spotify

Halmstad
Bibliotekspodden
”Två bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Halmstad poddar om litteraturen, läsningen och livet. Ibland smyger det in en gäst. Vi som poddar heter Elisabeth Skog och Jeanette Malm.”
Bibliotekspodden på Soundcloud

Halmstad
Läs för mig
”En podd producerad på Stadsbiblioteket i Halmstad som rör och berör barn och ungas språkutveckling och estetiska lärprocesser. Vi vänder oss särskilt till dig som jobbar med unga och språk eller helt enkelt har barn i din närhet. Fredrik Holm, bibliotekarie och Karolina Duraffourd, litteraturpedagog bjuder in inspirerande språksuperhjältar till programmen och tipsar och berättar om erfarenheter och aktualiteter i språkvärlden.”
Läs för mig på Soundcloud

Tingsryd
Bakom kulisserna
”Äntligen finns vår podcast Bakom Kulisserna att lyssna på! Podden är en intressepod där vi som arbetar på Tingsryds bibliotek pratar om ämnen som intresserar oss, ofta med en gäst.”
Bakom kulisserna på Spotify

Blekinge
Blekingebibblorna babblar
Det här är Blekingebibliotekens egna podcast där personalen diskuterar böcker, kultur och annat som händer bland bokhyllorna.”
Blekingebibblorna babblar på Acast

Ronneby
Ronnebybibblan babblar
”Det här är Ronneby biblioteks egna podcast där personalen diskuterar böcker och annat som händer bland bokhyllorna.”

Helsingborg
UNGpodden
”För dig som älskar ungdomslitteratur. Produceras av Helsingborgs bibliotek med vänner!”
UNGpodden på Spotify

Helsingborg
Läspodden
Eva Månsson och Nina Pascoal tipsar om böcker i LÄSpodden. Här får du tips om gamla och nya böcker med personliga reflektioner. Målet är en podd i månaden höst, vinter och vår.”
LÄSpodden på Acast

Helsingborg
Bladvändarna
”Boktips från biblioteken i Familjen Helsingborg för dig som går i mellanstadiet, eller jobbar som lärare! Barnbibliotekarien Amanda tipsar om de bästa böckerna just nu tillsammans med gäster.”
Bladvändarna på Spotify

Kävlinge
Bokad med Frida och Lisen
”Bibliotekarierna Frida och Lisen på Kävlinges bibliotek poddar om böcker de läst, vill läsa och absolut aldrig kommer att läsa!” 
Bokad med Frida och Lisen på Spotify

Lund
Flödet
”Flödet är Sveriges första och enda podd om skolbibliotek. Vi är din bästa skolbibliotekskollega. I Flödet delar vi med oss av vad vi kan och djupdyker i frågor om skolbibliotek för att lära oss mer.”
Flödet på Soundcloud

Lund
Läsning på G
”Cecilia, Elin och Ylva pratar om böcker för mellanåldern och svarar på frågor från elever i årskurs 3 och 5 i Lund.”
Läsning på g på Anchor

Trelleborg
Trelleborgs biblioteks kommunala boktipspodcast
”I ’Trelleborgs biblioteks kommunala boktipspodcast’ delar bibliotekarier med sig av favoriter och mer eller mindre udda lästips för dig som sitter hemma i karantän och vill veta vad du ska läsa.”
Trelleborgs biblioteks kommunala boktipspodcast på Spotify

Hör av er till oss på Digiteket om vi missat någon podcast!